Sabtu, 30 Mei 2009

Ape cerita 08/09


Ape khabar orang kampung.. teringat aku lagu Allahyarham Sudirman. jadi apa khabar peminat2 Arsenal di luar sana? Bagaimanakah anda menghabiskan 'summer' ni(celah bile Malaysia ada 4 musim..huhu) Hujung minggu pasti terisi dengan aktiviti2 lain bersama keluarga, kawan2 ataupun menonton liga Malaysia di saluran RTM.Musim 2008/2009 telah tamat hanya menanti pemenang piala FA malam ni saja.Bagi Arsenal, bukanlah musim yang dibanggakan dan tidak perlu dikecewakan sangat, tidak sampai tahap memalukan (Newkasut). Bagaimana anda menilai pencapaian Arsenal musim ini? Siapakah mungkin pemain terbaik sepanjang musim? Apekah match pilihan anda, gol terbaik? Apekah keputusan paling mengejutkan? Anda nilai dan pilih sendiri.

Walaupun bermula dengan agak buruk dan terumbang ambing dalam persaingan liga( 5 kalah daripada 14 game pertama), tapi kita masih mampu melayakkan diri ke UCL melayakkan diri ke 2 semifinal kejohanan besar UCL dan FA. Ape yang hendak dimalukan sangat, kite telah sedia maklum skuad ini masih muda jadi tak hairanlah ini bakal menjadi pengajaran kepada Arsene Wenger. Memang awal2 lagi dari pra musim skuad ini tak cukup bagus dan berkualiti, kita downgrade midfield dari season lepas dengan kehilangan 4 pemain utama dalam Flamini,Hleb, Gilberto dan Rosicky.Adakah anda yakin Denilson Diaby Song Walcott Nasri dapat mengubah nasib ini sekelip mata? Masalahnya Wenger pun tak yakin.Mereka juga manusia biasa bukannye terminator.

Jika hendak bersaing, kite perlukan lebih FIZIKAL dan PENGALAMAN.. Tambah kedua-dua element ini kedalam skuad Arsenal melalui 2 3 muka baru,menyihatkan persaingan( bukan membunuh ya En. Wenger), pasti Arsenal akan menjadi pasukan untuk dipandang musim depan.Tapi Skuad belia kita dah mula menunjukkan taring. Kemarau piala 8 tahun berjaya dipecahkan dengan kemenangan piala FA buat Jack Wilshere dan rakan2.Pasukan wanita? tak payah cakap la, letak separuh team ke dalam team Newkasut pun mereka mampu stay dalam EPL.Kehebatan dan kejayaan mereka belia dan wanita ini bakal menjadi peniup semangat cabaran skuad senior.

Rakan baik Arsenal adalah kecederaan.Kita dan kecederaan memang sinonim, kadang2nya list sampai berhelai2 ms.Yang paling pelik adalah kecedearaan hamstring RoSICKy yang mengalahkan kecederaan parah Eduardo.Eduardo telah awal kembali dengan style tersendiri, namun Rosicky masih belum menyepak bola ketika itu.Kecederaan ligamen lutut Fabregas selama 3 bulan jugak merencatkan..errr tapi aku rase dalam 3 bulan kehilangan Fab tu Arsenal tak pernah tewas langsung rasenye.tapi seri jek memanjang. Adebayor jugak melalui musim yang pasang surut.Kecederaan Gallas di penghujung musim adalah tamparan hebat pada Arsenal yang terpaksa bergantung pada Mr. Potato Head dan Jozan.Ketiadaan Gallas menyebabkan benteng kite seperti rapuh.Almunia juga sering MC ketika match2 besar.

Kontroversi jugak tak boleh dipisahkan dengan Arsenal yang menjadi buruan media Britain hanya kerana Arsenal satu2nya kampung Perancis Di England.Berita pemecatan Wiliam Gallas memang menghangatkan suasana, Gallas kantoi rokok, Bendi londeh seluar dan Adebayor dengan 'beyonce'nya..itu semua hanya pewarna season ini.

Oleh itu, sebagai menyimpulkan musim ini, aku senaraikan pilihan aku mengikut kriteria2 berikut:

-Berita pasukan paling menngemparkan!
Gallas dilucut sebagai kapten setelah pendedahan kontroversi seorang player berumur 26 tahun yang tunjuk lagak otai.Sampai ke hari ini individu tersebut masih lagi misteri walaupun rata2 menuding jari kepada RVP.Tapi setelah digantikan Fabregas, Gallas merupakan tulang belakang pasukan dengan persembahan profesionalnya, mulut diam tapi kaki di padang tetap berjalan malah lebih cemerlang.Merupakan antara watak penting dalam larian marathon 2nd half liga dan rekod tanpa kalah 21 perlawanan.

-Match terbaik
Arsenal vs Manchester United di Emirates.Arsenal menang 2-1 hasil jaringan Nasri.Pada ketika itu semua menjangkakan Arsenal bakal struggle tapi persembahan pemain untuk membuktikan sebaliknya memang mengkagumkan.

-Match paling menyakitkan hati
Banyak tapi aku pilih lawan rival jiran tetangga Spurs thriler.Arsenal dah leading 4-2 dengan mase dah nak masuk minit ke 90.Song yang masuk sebagai sub siap boleh senyum2 dan akibat Clichy yang ter'slip'(patutla Gibbs pun tiru mentor die slip) Spurs berjaya merapatkan jurang, selang beberapa minit di mana Arsenal patut main simple tapi tak reti2 jugak..last2 4-4.Memang aku terkedu.Walaupun kite score last minit banyak tapi musim ni kite kene banyak jugak, Rafael mase lawan man U, lawan Villa, Liverpool.Aku terkedu.

-Unsung Hero
Aku memilih William Gallas.Tak dapat dinafikan gallas adalah tulang belakang dan pilihan utama di bahagian bawah sampai Toure pun request untuk di transfer.Walaupun defend kite merapu meraban tapi seperti aku bagitau di atas,pemecatan Gallas menyebabkan beliau kekurangan beban untuk dipikul dan dapat menumpukan 99% atas padang secara profesional(1% nak tumbuk muka team mates yang buat otai..haha takdelah) Jika tidak injured ketika bertemu Villareal, pastinya musim kite akan berbeza di penghujung, siapa tahu.

-Pembelian paling berbaloi
Arshavin la siapa lagi.Aku yakin ramai orang akan setuju dengan nama ni.Walaupun Nasri mencucuk rapat, tapi impak Arshavin cukup ketara menukar nasib Arsenal di 2nd half season.Tak dapat bayangkan jika transfer hari tu tersekat, di manakah kita.Die masih memegang rekod, setiap kali Arshavin start 1st eleven Arsenal belum pernah kalah.

-Pembelian paling membazir
Camne geng? siapa,Silvestre ke Amaury ...hahah.. Silvestre laaa, lagi rendah taraf dari badut Sanderos, satu2nya tiket die masuk Arsenal adalah kerana passportnya.

-Memori terindah
The return of Eduardo! emosi feeling die aku dapat kongsi bersama bila die kembali ke atas padang malah turut merakamkan 2 jaringan semasa debut kembalinya.Sebelum tu lagi semua mata dah tertumpu pada dia sehinggakan lawan Pompey reserve pun ramai yang menonton.

-Memori pahit.
Main semi final UCL tak macam main semi final.Biarpun tak elok surrender awal, tapi kita dah boleh tengok melalui bahasa tubuh player, mereka pun terkejut disingkirkan hanya dalam masa 10 minit.

-Keputusan Wenger paling mengejutkan.
Tak bawak masuk Arshavin 1st elven semi final FA menentang Chelsea.Alasannya ketika ditanya pemegang saham berkaitan isu itu, Wenger menjawab, die nak tengok sejauh mana skuadnya mampu bersaing dalam match besar tanpa Arshavin sebab nak bajet untuk taktik UCL! Memang bodoh dan mengecewakan betul jawapan yang aku dengar.Sekali lagi Wenger mempersendakan FA Cup dan membunuh satu2nya eluang untuk kita menghabiskan kemarau piala.

-Keputusan Wenger paling tepat.
Ikut cakap Gazidis, beli Arshavin.

-Situasi paling memalukan
Penonton boo Eboue dan pulang awal ketika player sedang berjuang di atas padang.

-Situasi pelik & lucu
boot pink Bendi dan tarian tak kesah la sape2.


-Pemain paling konsisten
Samir Nasri.Satu lagi pembelian hebat Wenger, lebih mobile dan direct berbanding Aleks Hleb, siapa tu?

-Peningkatan potensi paling menyerlah
Alex Song. Meningkat dari minit ke minit dalam satu game.boleh diharap di DM dan CB.Perlu lebih konsisten dan timba pengalaman lagi.Kalau dapat tambah speed lagi bagus.

-Pemain paling dungu
Diaby.Kerana mengikut peluang yang diberi, Diaby rata2 selalu mengecewakan dan bagai tak pernah belajar.

-Pemain paling memberi kesan
Arshavin.Semua tahu kenapa.

-Kambing hitam peminat
Adebayor.Ade ke takde musim ni same jek.Kalau dulu masih dengar2 ade peminat backing.Sekarang semuanya bagai merelakan kalau die nak cari destinasi lain.Lagi cepat lagi bagus.

-Goal of the season
Walaupun banyak, tapi bagi aku secara peribadi ini yang paling terbaik bila dicampur semua kriteria.Ade gaya, class, skill dan sejarah tersendiri..Menakjubkan




-Player of the Season
Robin Van Persie!!!! Musim paling cemerlang sepanjang menyarung jersey Arsenal.44 game 20 gol. Dan yang paling penting..BEBAS DARI KECEDERAAN terlampau.Player of the month Arsenal.com 3 bulan berturut2 tak silap aku, November, Disember dan Januari.Walaupun selepas kecederaan prestasinya agak terumbang ambing turun naik dan sering diletakkan berseorangan kat atas dan salah posisi di sebelah wide kiri, RVP menamatkan musim dengan bergaya melalui 2 jaringan di match terakhir bertemu Stoke.Antara player paling senior di Arsenal.Ade ciri2 kapten, teringat aku ketika Gibbs nampak begitu kecewa RVP orang pertama hadir berikan kata2 semangat.Semangat melawannya menunjukkan die ambil berat terhadap pasukan.Walaupun lagak gaya dan panas baran boleh tahan, tapi memang Arsenal perlukan lebih ramai player seperti itu agar sentiasa mendapat hormat dari lawan..Pendek kate Season ni RVP memang Terbaik dan Rock! Masih belum sign kontrak baru walaupun masih ade baki 2 tahun.Harap2 Wenger dapat kekalkan RVP untuk musim depan kerana kita sedar betapa pentingnya watak die dalam dan luar pasukan.


Ok jadi tamatlah sudah review ringkas untuk season ni.Semoga Season depan Arsenal Akan kembali dengan wajah baru yang lebih garang lagi.Agi Arsenal Agi Ngelaban!!


Blue Berry..Blackberry..Gareth Barry..



Yezza..Seperti sdia maklum..Spekulasi yang paling hangat sehangat lina hangat setakat ini adalah pembelian Barry yang bakal dibuat Wenger untuk meyakinkan Fabregas, Arshavin dll yang season depan aRSENAL bakal menggempur EPL dgn squad yng lebih matANG..

Seperti biasa, setiap kali berakhirnya season, timbullah segala transfer rumours yang dinanti2kan peminat. Akan tetapi bagi the gunners, perlulah diingat bahawa si tua kutuk itu tidak akan sewenang-wengernya membeli player2 yg walaupun bagi kite menarik, superb, tp die ttp ade paln mangker nya. Aku x pasti apa yg bakal si tua ni wat untuk season ni. Apa2pun just a lil bit update untuk tranfer rumour arsenal kali ini.

Hangeland dari Fulham dikatakan tidak akan meninggalkan kelab hingusan FULLehem-ehem nya itu dek kerata rasa tanggungjawab dan hormat pada pengurus pasukan. (gile alasan buku teks). Kemudiannya Wenger Hanger dikatakan membuka pintu untuk King Henry kembali menemui rentak di kancah EPL bersama Arsenal. Namun secara peribadi dan ekskelusifnya, aku rase Henry Gurney ni akan terus stay kat Barca untuk menjulang piala-piala yang lain lagi.

Seterusnya tibalah kita di kemuncak sebenar post ini di post. gareth Barry. 12juta bakal dileburkan jika wenger kepingin player england berusi 28 tahun ini. Dianggap pasangan ideal bersaMA si teletubies Fabregas, Barry dalam akuannya ada menyebur, dia lebih rela menjadi the Gunners dari TasikHati (Liverpool)..Ape2pun, semuanya maseh terlalu awal untuk diperkatakan..Seperti mana bola itu bulat, begitulah juga kabaran angin yang pi mai pi mai tak pasti akan kesahihhannya..


Khamis, 28 Mei 2009

The Return of The King?


Setelah menggapai apa yang diimpikan selama ini, adakah beliau akan kembali...?


"In part, that's because I don't think my legs will let me play for another club for eight years. You always return to the place you belong to and so I hope one day to be able to work with that club. I have this club in my blood."10 Januari 2008


"But there's only one team in England for me. Everybody knows the love and affection I have for Arsenal. I was so into it, I became a fan.There has been since I arrived here a lot of speculation from day one but, hey, go back where? There's only one team for me in my heart. It took me a while to understand what that club, Arsenal, meant." 25 April 2008 BBC's Football Focus.


“I don’t believe Thierry Henry will come back to England. That is my gut feeling. But I think if he comes back to England then he comes back to Arsenal.”Arsene Wenger, Arsenal.com, 13 Ogos 2008.


Rabu, 27 Mei 2009

Darah Muda


Sekurang-kurangnya semangat Anfield 89 yang dicanang2 muncul kembali dan paling manis, ia berlaku sendiri di Anfield.Biarpun skuad Senior gagal mengulangi pencapaian merangkul liga melalui nostalgia last game di Anfield, tapi sekurang-kurangnya ada sesuatu yang boleh dibanggakan dengan jersey away kuning sempena sejarah dramatik itu.Pasukan belia muda remaja Arsenal dengan slumber menewaskan tuan rumah untuk mengesahkan kejuaraan FA Youth Cup 2-1 (agregat 6-2).Sanchez Watt meletakkan Arsenal di depan, Liverpool cuba melawan melalui ape name Dalla Valle, bajet Davit Villa tapi sia2 apabila Ayala in the making telah menjaringkan gol sendiri.kah kah kah.Tahniah kepada projek Steve Bould yang jelas mempunyai masa depan cerah bersama pasukan ini.Ape pun , Jack Wilshere yang terbaik dah telah mengukir kejayaan cemerlang dalam kontrak peribadi pertamanya.Banyak lagi yang bakal menyusul pasti...


Bersempena dengan pertemuan final Liga Juara2 Eropah awal pagi nanti...Agak kecewa Arsenal tak dapat hadir ke sana.Tapi takpe, seperti yang kite ketahui Thierry Henry secara terbuka telah mengatakan dirinya sebagai penyokong setia The Gunners walau apa jua berlaku, hatinya tetap Gooner.Kami hargai Henry, terima kasih kepada the most amazing foootballer on the planet atas jasa dan sumbangan besar beliau.Jadi tak salah sekiranya kita membalas sokongannya, aku juga secara terbuka ingin menyatakan selamat maju jaya kepada TH14 dan all de best untuk game malam ini dan mampu mencapai satu2nya piala idamannya.Mana tau selepas tercapainya impian, die terbukala hati untuk kembali ke Emirates, siapa tahu, Wenger tak pernah menidakkan, Henry pernah berharap..


Selasa, 26 Mei 2009

Mimpi ngeri?!

Semalam aku bermimpi agak ngeri...Setelah lame aku jarang bermimpi ngeri2 ni.Bukan mimpi tentang wanita berkebaya merah mahupun keliwon. Aku mimpi aku bangun dari tido terus bukak website Arsenal.com dan teka ape yang aku nampak !!??



Arsene Wenger tinggalkan Arsenal??!!(Mengapa sekarang?? secara tibe2?? tanpa ade ape2 persediaan!) Dan seingat aku nak dijadikan cerita die akan meletak jawatan dan melatih pasukan Juventus season depan. Tapi kenapa Wenger sanggup ke Seria A dalam pikiran aku, tapi tibe2 dalam mimpi tu aku berpikir, "ahh biarkanlah asalkan die pergi ke Juve jek pun, team yang aku minat jugak.." Gila, ape yang aku pikir, ini ialah tentang Arsene Wenger yang sedang kita bicarakan!! Kesudahan mimpi tu aku tak pasti, mungkin aku pergi tido semula dalam kekecewaan...Bila kusedar, rupanya hanyalah mainan mimpi..

P/S: Awas!Suhu badan yang tinggi boleh mempengaruhi minda dan memainkan perasaan.Dapatkan nasihat Dr.


Isnin, 25 Mei 2009

Post Match : Tangguhkan emosi...

Job well done! - 3 mata terakhir dengan penuh bergaya.Kredit kepada semua pemain,pengurus jurulatih, staf , groundmen.. Perjuangan belum selesai...Tangguhkan emosi, berjumpa di musim depan.

Arsenal Vs. Stoke City at FootyTube.com

P/S: Newkasut dan Boroi relegated.. dunia umpama bola yang bergolek2, tuah dan malang datang bergolek.Tugas besar bagi siapa2 peneraju Newcastle musim depan, kalau hitam putih Juve mampu naik kembali dalam satu season, mampukah hitam putih yang kian kelabu ini.Newcastle united pewaris leeds united, nasib baik Arsenal tak ade 'United'..


Ahad, 24 Mei 2009

Kejayaan Wolfsburg jadi inspirasi


Sepak Mula terakhir liga 11.00pm..
ARSENAL VS STOKE LIVE ONLINE STREAMING 1 <<<<-----Klik sini
ARSENAL VS STOKE LIVE ONLINE STREAMING 2 <<<<-----Klik sini


Kejayaan Wolfsburg memenangi gelaran Bundesliga buat kali pertama patutnya menjadi inspirasi kepada semua kelab bola sepak di dunia.Wolfburg berjaya memecahkan monopoli Bayern Munich,Sttugart, dan Bremen ketika ini membuktikan bahawa semua pasukan jika dengan organisasi,disiplin, taktikal, teknikal yang tersusun mampu memperoleh kejayaan.Tak semestinya dengan habuan wang berjuta2 dan player mahal2 mampu menjamin kejayaan.Pemain seperti Josue dan Grafite dah pun dilihat mencapai kemuncak karieer jika dilihat pada umur, jadi jangan dipandang rendah, berikan segalanya di atas padang selagi kudrat masih ada.At least, kite ade bukti bahawa duit bukan segalanya.Arsenal perlu ambil inspirasi dari kejayaan Wolfsburg ini.Apa yang penting season depan mereka tidak boleh berpecah kerana jika hendak membina era baru, inilah permulaannya..tapi jika name2 seperti Edin D┼żeko dijual ke kelab2 besar, maka hala tuju kelab yang sedang membangun ini akan dipersoalkan dan tak akan kekal lame.Tahniah diucapkan dan selamat datang ke UCL.Arsenal pulak yang belum kompom lagi, terpaksa melalui kelayakan.

Untuk final game malam ini, Arsene Wenger menggesa semua pemain menunjukkan kulaiti yang ada pada diri sendiri dan penting untuk menutup buku season ni dengan kemenangan.Apa2 pun keputusan malam ini, Arsenal tetap akan berada di kedudukan ke4- sutu kedudukan yang mengecewakan tapi satu ketika menjadi buruan akibat ancaman Aston Villa.

Wenger menyatakan perkara paling mengecewakan adalah tidak memenangi Liga dan Champions League.Tapi apabila dilihat balik, kita sebenarnya bermain dalam liga paling kompetitif di dunia katanya.Jika dibandingkan dengan United, mereka menang liga dan mara ke final UCL, Chelsea hanya mampu mara ke final FA dan Liverpool biarpun beresmbunyi di sebalik sejarah silam pasukan terhebat di England masih lagi belum mampu memenangi liga sejak 20 tahun lalu.dan ini adalah musim ke 3 tanpa sebarang piala bagi mereka-betulkan aku kalau aku tersilap- tapi segala hentaman terus disasarkan kepada Arsenal dan Arsene Wenger, kerana apa, mungkin kerana dengki tapi mungkin juga mereka memang menjangkakan team Arsenal ni kuat dan mampu menang sebenarnya!Jadi bila tak mencapai sasaran, Arsenal yang akan menjadi sasaran media..

Wenger seperti biasa akan memasukkan faktor umur dalam hujahnya,"berdasarkan pada purata umur, player2 ni bermain dengan cukup baik sejak November.Kita ade beberapa kelamahan dan kurang nasib baik apabila terpaksa kalah 5 daripada 14 perlawanan awal liga."

Stoke yang dah terselamat daripada zon bahaya boleh berbangga dengan pencapaian mereka season ni, kekal dalam EPL musim depan.Beberapa keputusan mengejut juga telah mereka lakukan , mengutip satu mata di anfield dan juga menewaskan Arsenal di tempat sendiri.Terima kasih kepada teknik bermain bola baling yang diketuai Delap.Lontaran kedalam Delap yang bagai melontar peluru menjadi nadi utama mereka survive dalam EPL sesaon ni.Harap defensive Arsenal yang carca marba mampu mengelakkan perkara tidak diingini berlaku lagi.3 kali tewas di Emirates musim ni, satu rekod baru bagi stadium.Musim pertama, tewas sekali di tangan West Ham, musim lepas rekod cemerlang tanpa kalah.

Lukansz fabianski disahkan boleh beraksi, menangguhkan harapan Vito Manone untuk mencuri tumpuan.Samir Nasri sahaja berita kecederaan terbaru manakala Adebayor dikatakan injured betul ke tak tak tau la.

---------------Fabianski-------------
Sagna-------Toure----Jozan------Gibbs
Walcott----Song-----Fabregas-----Arshavin
-----------Bendi-----RVP--------------

Vela
Manone
Ramsey
Diaby
Denilson
Silvestre
Eboue

Malam ni tak ade live mungkin.Jadi siap sedia lah dengan online streaming.. jam 11 malam ini.3 mata terakhir, itu sahaja yang peminat pinta...


Sabtu, 23 Mei 2009

Arsenal Belia tetap Arsenal

Seperti yang kite sedia maklum, pasukan utama Arsenal pun dah sedia muda belia remaja, jadi bayangkanlah betapa limpahan berbakat dalam skuad belia pulak.Bertemu Liverpool di final 1st leg seperti latihan dan tak jadi masalah membenam mereka 4-1.Jumpe di Anfield pulak.Nampaknya kejayaan skuad wanita dan belia patut dapat memberi suntikan skuad senior..









Pasal transfer pulak, senang jek.. Wenger suruh BOD kunci mulut dan lantak pi apa orang lain nak kata..Biar diorang buat cerita2 sendiri sesama depa yang penting Arsene tahu berapa banyak yang mampu die pakai dan die memang tak takut langsung nak bebelanja!

" Kalau aku terang2 bongkak mengaku aku ada 250M, setiap player yang aku telepon nanti harga die mesti naik sampai 3 kali ganda..tak ke gitu??!!" sempoi sungguh jawapan professor..penuh Beras Nasional BERNAS.

Esok game terakhir liga... bertemu Stoke City, kalau berkesempatan akan ku update pre match untuk game esok!


Jumaat, 22 Mei 2009

Riang ria gooner

Rehat dari segala spekulasi tentang siapa pergi siapa masuk.. apa kata kita lapangkan dada rehatkan minda menghiburkan hati dengan kenangan2 Arsenal yang lucu dan menarik ..





Sedikit berita mengenai match terakhir esok bertemu Stoke City, Fabianski dilaporkan 50-50 akibat kecederaan, sementara Almunia memang dah takde harapan.Ini bermakna keeper muda dari Itlay Vito Manone yang muke ala2 Joaquin Phoenix akan diberi peluang beraksi..

Lain2 kecederaan, Samir Nasri kompom tak dapat beraksi manakala tiada berita kecederaan lagi dari skuad yang menentang United minggu lalu.Kamon Arsenal last game, kasi all out!


Khamis, 21 Mei 2009

Sehelai baldu biru~


Tidak Syak lagi!! Sesason depan away kit akan berwarna biru, menggantikan warna tradisi kuning..nampaknya jersey sempena semangat 89 tidaklah begitu membawa kebanggan seperti yang diharapkan..Adakah dengan kembalinya warna biru ini Arsenal akan terbang ke awan biru? Sebelum2 ni banyak warna dah jersey away antaranya kuning, biru, putih dan hijau. Jersey baru ni nampak agak simple mungkin Nike dah ketandusan idea, tapi matang, selagi design nya tak fancy merapu gelabah2 ianya ok bagi aku.

Berita mengenai kecergasan dan kecederaan Eduardo.Arsenal.com telah mengeluarkan kenyataan rasmi bahawa Eduardo telah menjalani satu ankle operation semalam.Diharap pembedahan tersebut memberi kesan yang positif.Eduardo dijangka hanya akan kembali fit dan menyertai skuad Arsenal semasa kempen pra-musim nanti.Ini bermakna dia bakal terlepas aksi kelayakan piala dunia bersama Crotia.Jangan berlanjutan seperti Rosicky sudahlah, peminat kepingin benar menyaksikan kedua2 mereka beraksi bebas daripada kecederaan semula.

Mengenai bintang no 23 Arsenal pulak, kita tau betapa kejinya media cuba melaga2kan kem Arsenal dan perkara ni takkan berakhir.Terdapat cerita2 yang melaporkan Arshavin dicemburui status bintang dan buah hati peminat oleh beberapa bintang lain di Arsenal seperti Fabregas dan RVP yang kurang senang dengan publisiti meluas Arshavin. Itu semua sampah!! Arshavin dalam websitenye memberitahu bagaimana die boleh sesuaikan diri dengan kehidupan di England setapak demi setapak.Dia juga berkata betapa cerianya kem Arsenal yang bagaikan satu keluarga.Arshavin juga berkata kawaan baiknya luar padang ialah Fabregas, Bendi dan Toure.. Harap Bendi tak ajar die mabuk2 tanggal seluar.huhu..


Haa.. ini pulak Gunner's Greatest 50 Goals yang aku cilok dari Arsenal.com.Cepat tengok sementra masih free! Ini baru part 1 :


Rabu, 20 Mei 2009

Transkrip Forum soal jawab Wenger dan Pemegang Saham.


Oleh kerana terlalu panjang, tak mampu nak translate, hanya sempat copy paste.Banyak sebenarnya soalan bertubi2 dan ade yang agak pedas.Tak hairanlah mengapa Hill Wood agak merah telinga dan membidas soalan2 tersebut tapi Wenger tetap cool jek.. Menariknya dalam soal jawab ini, Wenger tetap mengakui kesilapannya kerana manusia tidak pernah terlepas dari kesilapan, cuma mengenai transfer dan budget, die tetap berteka teki... Sila baca dan buat rumusan ke mana hala tuju Arsenal..

Bob Wilson – Two Semi finals, and another qualifying, eleven years now I think it is qualifying again for the Champions League, what is your overall view of this season?

Arsene – We had in the Championship; I believe, that we had a difficult start because in the first fourteen games we lost five, and after that we stabilised the team very well, and went on a long unbeaten run for 21 games, the longest run in the league this year, but on Sunday unfortunately we lost to Chelsea, but for me that was a strange game because it was down to the disappointment of losing to Man Utd in the Champs League.

In the Champions League overall we had a good season, because we finished in the last 4 in Europe, though of course we are not happy and it was a massive frustration, because we felt that in the second game we had no change to play the game, but we have as well to take some distance, because overall, with the policy we’ve gone for with a young team, to finish in the position we finished is not a shame.

I know that at the moment the vibes around the team are very negative, but I feel the Arsenal supporters should take a distance a little bit of that, and not get too much manipulated, because for example in the Champions league there are only five teams who have played the last ten years, and they are Arsenal, Man Utd, Real Madrid, PSV, and Olympiakos. That means, if you take these five, there are a lot of clubs, and big clubs, who havn’t been there every year, so I think that in the Champions League we have fulfilled our expectations this year, even though we are frustrated because we wanted to win it.

In the FA Cup we lost against Chelsea, I believe it was much more even the game in the semi final than people say, and of course people will say that we finished the season without a trophy, and it’s true, because we are here to win trophies, but I believe as well that the overall performance of the team has been consistent, and the team has gone up, and considering the overall age of the team, and the attitude of the team, overall we have performed.

What people forget as well, and I speak tonight to shareholders, that Arsenal is also about values, and when I came here, this club, it struck me that this club is something special, with it’s attitude, fair play, generosity, and I’m very proud of the team we had this year on that front as well, because I believe that this team will give a lot in making Arsenal fans and supporters very proud.

I regret that overall from the first day of the season we had negative vibes and manipulation around the team, and when you have such a young team it’s very hard to keep the confidence very high, and it was maybe the most energy demanding season for all the staff this year because we had the feeling that we had to support the team against all the odds in England, and that was difficult, but I must say as well that the team was very strong.

BW – Injuries as always affected a little bit?

AW – We had Gallas out, we had Adebayor out, we had Fabregas out, we had Tomas Rosicky the whole season out, and after last season we lost flamini, we lost hleb, we never expected to be without Tomas Rosicky for the whole season not playing one game, because we suddenly found, hleb was an experienced player, flamini was starting to be experienced, rosicky is an experienced player, and we suddenly lost the whole midfield experience wise, and we had to rebuild completely our midfield.

I ask myself this question and I have done for years, it’s been touched upon, really to what extent do you consider trophies and medals to be the be all and end all, or do you feel that the football we’ve played over the years is almost more important. I know you want both, and it’s difficult with the media obsessed with trophies and winning championships, which are history as soon as you’ve got them, but the general nature of the play, I think it’s really important. The media often ask which team you’d pay to watch, and they always say Arsenal, and that’s not because of winning trophies, but is the pleasure, the playing of the game in the right way, or what extent do you consider you have to win always?

I believe personally I want to win trophies, but I believe as well that in a big club, you need a style of play as well. Normally both work together, not always, but I still think that you cannot survive a long time as a club, or have a world reputation without a style of play. Today, Arsenal is hugely respected, with a massive reputation all over the world, as a club. The smallest reputation and respect we have as a club is inside here in England.

It is true, and I’m very sad and very frustrated as well, (that we came 4th in the league and champs league), but in fairness you have to say that that we play in the most difficult league in the world, against opponents with top quality as well, and at the end of the day this year you will have again the top 4, in a different order, you have Utd who are at the moment perhaps the best in the world, Liverpool, who are a massive club, and they’ve not won the championship in 19 years. They’re not a small club, they’re a massive club, and people take for granted and say “Why have you not won the championship” but it is difficult, and the best way to reach that is to have a style of play, and a culture that goes through the ranks, from the small to the adults, and that’s what we try to create, but the purpose and the target is to win the trophies.

Blokey from the AST – We had a Q & A with Ivan Gazidis earlier in the week and were very impressed with him, and his vision for the club. I’d be interested in what your relationship with him, and what you’re looking for from him in terms of taking us forward next year, and how does his role interact with yours in the modern football world to take us forward??

AW – I see Ivan as someone who can help me achieve my targets, and share the vision of the club. As much as you can say “if we don’t win, I am responsible” I want to say “if we don’t win, he is responsible!”

BW – You’re putting him on the spot, he’s sitting on the front row.

AW – I believe that we have a shared vision as to how the club has to be run, and we spoke about that today with the board, if I say now “look today we go out today and buy a player who is worth 70 million pounds, then everyone is happy for two months, but after that if we do not win, people will ask, “why do we not win”, but for two months everyone will be very happy. For me football is more than that, it’s a style of play, and a shared vision of how you want to run the club, how do you think you can develop the team, and we are on the right track.

We are convinced, the board, the directors, that we are doing the right thing, because we want to run the club by respecting the financial balance, by developing the idea of the game played how we want it played, and by developing the players who we bought, who have been at the club for five years. If we do not get there next year, or the year after, then I will be responsible and stand up for it, don’t worry, but at the moment I just say one thing – what this team has done, with the average age it has now, no team has done that. Somewhere you have to realise that it’s the most important moment in the life of this club, is to be strong now and support this team, if they don’t deliver in one or two years, then you can say this is the right thing to do, but now what this team needs is the support of the people who are the fans of the club.

I will tell you something – we win at Chelsea after a disasterous game at Man City, I go to the loo after the game, and the guy says, well done Arsene, we won today, but we will not win the championship this year, and this was in November. I say sorry to me you are not an arsenal fan, he said of course I am an arsenal fan, I said we are just a team with the older player 21 in midfield, and we beat Chelsea, who is a mature team with a massive investment, and the only thing you can say after the game is we will not win the championship. You cannot say to me you’re a fan because you don’t even believe in your own players. That’s a responsibility as well, because people say I am a fan, but only if it all goes well, you win 38 games on the trot, and win all the trophies, then I am a fan, but I’m sorry, that is easy.

Shareholder – I wonder if you could identify the person who pulled Nicholas Bendtner’s trousers down last week because you seemed certain that it was sabotage in quotes last week.

AW – We didn’t identify the person, but we identified Bendtner, and that was enough.

Shareholder – It’s been a very interesting time in the boardroom this season with all the changes that have occurred, and we were wondering how that’s impacted your strategy on the pitch?

AW – Well I’m not involved at all in the shareholders and the ways the shares are bought by people but all I can say is that it didn’t change anything, and if we havn’t won a trophy this year that isn’t an excuse.

Shareholder – I think we’ve been spoilt over the years, which is why we’ve been a bit negative about everything, but for the future I’d like to ask you, is there money available, and if there is money available, I get the impression that the backbone of the team isn’t there. We used to have Bob Wilson, Adams all the way through to the centre forward. Is there money to buy anyone in the future?

AW – Yes we spoke about that today, and there is money available to buy. Where do I buy or who, it’s difficult to speak about that, because if you come out with that you pay double price, so we’re rich but not rich enough to do that. But we will buy.

Shareholder – When you joined the club 13 years ago you inherited possibly the best back 4 we’ve ever had. Technically they weren’t the best footballers, but they really knew how to defend, and now we have some great footballers in the defence, but they don’t seem as well drilled as they were under Keown and Adams, and it’s very disappointing when you play against Chelsea and hammer them for the first 20 minutes, then they have one free kick up the other end and score from a set piece. (wenger nodding in agreement) I was wondering if you would ever consider inviting Adams and Keown back to the club in a coaching roll, to drill the back four we have now?

AW – You know what people forget, is that defence was a great defence that I inherited, but the team that was invincible was a back four in which none of those four played. It was Lauren, Kolo, Campbell, and Ashley Cole, so that was the back four that was invincible and played 49 games unbeaten. It’s true that we didn’t perform defensively this year, but Gallas was out for a long long time, Kolo was injured, and defensively we hadn’t found a stability. If we had a weakness this year it was more as a unit, as a team defensively, because offensively we performed quite well.

BW – What you’re saying there is that you defend from the front, right the way through, not just the four guys there?

AW - Exactly, and also what people forget is that football in the last 12 years has changed massively in England, it has evolved a lot, and it’s much more difficult today. Today it’s the case that in every single club the forwards are internationals. When we played Wigan this year they had Heskey and Zaki on the bench. That was not the case 12 years ago. When you play against Newcastle who are playing not to go down they have Owen or Martins on the bench, and this was not the case 12 years ago. The level of this league has gone up, and for the defenders it’s much more difficult than 12 years ago, and people underestimate that highly, because in every single team in this premier league you’ve got international players, and many time on the bench as well.

Shareholder – When we played Utd in the first leg semi final, you saw the way we defended the corner, the whole back four all went to the far post leaving 3 players unmarked on the near post, whilst adebayor just kinda wandered about, I’ve got no idea what he was doing

AW – He’s a striker he was looking to get forward and score.

Shareholder – I understand that instinct, but is it the job of the coaching staff to make sure that whilst it’s his instinct to get forward, when we’re defending a forward, when a player especially the size of adebayor is on a post, defending, marking the forwards?

AW – Well do you really think that you work 25 years in football but you don’t tell these things to your players?

Shareholder – I’m sure you tell them, but some don’t seem to listen?

AW – The nature of the game is that you have to accept mistakes. Know how many mistakes statistically on every single goal? 5 mistakes, everytime that’s five mistakes every time you concede a goal, and also every time you score a goal, that’s also what people forget, you find always five mistakes. People say we scored four fantastic goals against Liverpool, but when you look at them again you can see the mistakes. We also conceded 4 goals with mistakes, but mistakes happen because of the speed and quality of the football. With this game, with the corner I agree with you, it was a problem of concentration, but when a player is offensive minded he can make this kind of mistake, because he thinks ok the ball is not coming to me to clear, so if I go forward if it’s won again I can attack, if it’s a defender he doesn’t react like that.

Shareholder – My question revolves around the captaincy of the club. I don’t believe we’ve got a player in the squad at the moment who’s capable of being captain of a great club like this. You look at the other top clubs, and they’ve got 3 or 4 players who you could say would be good captains, you look at them and say “he’s a captain, he’s a captain, he’s a captain”, they’re captains. This was clearly demonstrated when Kieran Gibbs had that awful slip the other night against Man U, who went around to put their arm around him and say it’s ok, take it easy, compose yourself, we’ve all been there. It goes back again to taking responsibility and I don’t believe we’ve got anyone in the squad who’s capable of being captain of the squad. I think that was clear when we played Portsmouth, and Arshavin was the 9th player to captain this great club in one season. It’s a poor reflection on the great guys who’s captained this club previously.

BW – VP went to Gibbs straight away so I would mention that.

AW – You can take that argument on both sides, maybe we have too many captains as we’ve had 9 this year. I believe in shared leadership in the team, and I believe that we have many captains in the team. There’s two things to be a captain, one is to project yourself in front of the camera, and to speak a lot, which people like, and the other way is to behave like a captain in the dressing room and on the pitch, and we have lots of players who stood up and take responsibility, and fabregas is a good captain for me.

BW – And not alone either?

AW – No not alone, Arshavin can be a captain, Van Persie can be a captain, Kolo too, they are captains.

BW – Almunia

AW – Yes Almunia, they are people who stand up and take responsibilities, and I don’t share that opinion at all.

Shareholder – When we were at highbury we attacked the opposition from the start, trying to get an early goal, and not let them settle, and be several goals up at half time. I’ve been doing my own statistics at the emirates recently, and find that we have more attacks in the second half than the first, is this part of your tactical plan?

AW – No. It’s part of the defensive play of the opponents, you need to be patient until you can find space. You know how many goals Man Utd scored this year after 36 games - 67, you know how many we scored – 64, there is no difference there. Going forward we’ve had a very good season, and we’ve scored as many as the best in the league. It is sometimes difficult, we had a difficult period where we couldn’t score at home, but all the big teams had times when they found that difficult, and most of the time we had to be patient because we played against teams with ten men in one half and it’s difficult.

Shareholder - I’ve been watching arsenal for a long time, since before Bob broke into the first team, so maybe I don’t see things as quite as disastrous as some do.

BW – Those days were pretty disasterous

AW – They were worse than that! But I think that the players should be proud of getting to two semi finals, though obviously disappointed with how we played once we’d got there, but that’s how things can work out. The young players have another seasons’ experience under their belt, and I hope to see some great stuff from them next season. But in hindsight this season, I make mistakes in my job, and do some good stuff. In your job this season, if you had to pick out a couple of things you did right, and a couple you did wrong, what would you pick out?

AW – That’s very difficult. I don’t see it like that, I just think there’s two different things at a football club, and some people don’t see that. For me, as you said, it’s a frustration not to win against Manchester Utd, but you can still make a distance with the overall performance of the season which has not been a disaster at all, because if you look back at the history, maybe in the future one day you will look back, maybe at this season, and think it was not as bad. I think personally, there are a lot of positives to take from this season. As for what kind of mistakes I’ve made this season, I’m not pretentious enough to think that I do not make mistakes, but you must give me one credit, I’m 26 years in this job, but 35 years working as a coach, and I work every day thinking what can I do better, and believe me before I go into games, I think about it day and night. This is a job, that noone can imagine how energy consuming it is, that you make a hundred decisions in a week, only a fool could say that he doesn’t make any mistakes over those hundred decisions, of course I make mistakes.

I believe the most important thing at the club, is that it’s in the right shape structure wise, with a fantastic training ground, and new stadium, and you look at all the other clubs with big new stadiums where they are, and they’re all down, but we have stayed at the top. We maintained this club, having built a massive new stadium, at the top level in Europe, and let me tell you something I’m very proud of that, because when we built a new stadium, I was thinking now, the difficulty starts. To maintain the team at the top level when you move stadiums, when you go into expense as we did, and what we managed to do for me is fantastic. That we have no trophies to present today, I’m very sorry, but I do not say I’ve made no mistakes, of course I made many mistakes, but I tried not to make mistakes. Overall for me, what’s very exciting is that this club is in a fantastic situation, and everybody is down, because every morning we get up, and take our breakfast, look at the papers, and nobody says you are great, so you think you are nobody. That’s it, it’s as simple as that, and I believe there are a lot of positive energies in this team, and there is a lot of positive, with me or without me that isn’t important, but the future of this club is great. What saddens me is the attitude of the players is great, and the quality of the players, but everyone believes the team is bad.

Shareholder – I’ve been following the club for 60 years, and the last 13 years have had the best football I’ve ever experienced, and although we’ve not won anything in 4 years, it’s disappointing but isn’t the be all and end all. However after getting to the semi final of the FA cup, I was wondering what the logic was in not picking Arshavin, who wasn’t eligible for the champs league, and the following Tuesday he scored 4 at Liverpool, so why didn’t he play at Wembley?

AW – For many reasons that it’s difficult to talk about the selection of the team. I knew for the team that that semi final was a very important step to go through in the champions league as well, and I knew that arshavin wasn’t available in the champions league. In my calculation, was to give the team the confidence to beat Chelsea, and bring arshavin on if needed, and that the team could then go on in the champions league and know that it could win big games. It didn’t work like that, but arshavin played, and that was the only reason, not that he wasn’t good enough.

Shareholder – I’ve been going to pretty much all the away games for the last 20 years, and I think it’s a really sad state of affairs that the gap between the fans and the players has widened, for a variety of reasons, but small things at the end of games, like acknowledging the fans, giving them a clap after games, because when we win they come over milking the applause, but when we lose you’re lucky to get one or two, especially in Europe, in places like Moscow or Kiev, and it’s disheartening when you see players who don’t seem to care, little things like that can make a big difference.

AW – I’m very sorry for that and you’re completely right, and I thought we do it. When the players do it after a win it’s because they’re happy, and if we don’t do it after a loss it’s because they are ashamed, but I can see that people could think it’s because they don’t care about you. I must say there is a massive difference between the away fans, who are absolutely fantastic, and have been fantastic all season, and the home fans, but I agree with you completely on that.

Shareholder - I’d like to reiterate what the previous person said about players acknowledging the fans, and I think other clubs players do it, and the fans would often like to actually give the players support, even if they havn’t achieved what we hoped of them. I’d also like to say that over the past four years we’ve stayed in the top four, and moved to a fantastic new stadium, and I personally think you’re a genius, and we’re jolly lucky to have you. There’s one other thing I’d like to say, our motto is victory through harmony, and I’m sure you’d agree that in addition to your values the arsenal motto should also be remembered, do you agree with that?

AW – Well I would like to answer first that I am very honoured that you rate what I do, but don’t worry I do not think at all that I’m a genius. I just think I try to do the best I can for this club and I’ve very proud of that, and I’m very sorry as well when we do not respond completely to the expectation levels, of people who love the club. Don’t worry I do not drive home when we lose a game whistling, I am very sad, but I know as well that I’m not the only one, that complete families are devastated, and that hurts even more.

Interrupting agitated red-faced Shareholder – Nicholas Bendtner went to a night club, whilst our fans were crying their eyes out he was drinking £500 bottles of champagne.

AW – But that doesn’t mean that he doesn’t care, and we all care about the same club. It is a time when you have to think, and take a bit of distance, away from the immediate result. We live in a world today where it’s all about immediate and definite opinions, and immediately after a game people have an opinion saying “get him out”, or “kick him out.” I’m convinced that if the basic situation is there at the club, like we are now, and you think the basic are rights, then we should stand behind that, and lets try and correct what did not work this year, and come back next year and show that we are the right people thinking the right way, and doing the right things, but not always only be guided by that negative fear instilled in us by the media in a subtle way. What happens in the modern game is that everyone calls in after the game and has an opinion, and that opinion is right. People work everyday on the football pitch, and think day and night about what they do, and they are not all stupid, and they care about the club they care about the team, and they want to do well. I believe here at this club we are in a period where we need people to believe in what we do, but more than that, is people who believe in the players who go out there, because they are good, and if you don’t do that you will regret it one day.

Shareholder - If the board was to agree a new rights issue with a number of new shares to help specifically to provide funds for you to compete in the transfer market, something like a hundred million pounds could be raised this way, would you welcome it?

AW – First of all I cannot answer that question because I don’t know if it is legally possible or plausible, maybe the chairman could answer that but I couldn’t answer that.

Shareholder – If it was possible, just say that you could?

AW – I believe that my target is to use the money available in the best possible way, if it’s ten million it’s ten million, if it’s twenty million it’s twenty million, if it’s 100 million it’s 100 million. I’m always happy to work with the resources I have and to do the best that I can, but I also believe that when you sign for a club you cannot say suddenly there is not 100 million available, so sorry I cannot work, that isn’t responsible. When I sign somewhere I work and know when I come in that I do it in the resources available, and I do as well as I can.

Shareholder – I’d like to reiterate the other bloke in saying you’ve worked relative miracles over the last few years with the resources you’ve had compared to some other clubs, but we spoke about your belief in collective responsibility, which is fine when it’s going well, but with such a young side, the other night when they walked off at half time, you look around for leadership figures, like a Puyol or a Terry, and with such a young side do you not think it’s necessary to have someone who’s capable of rallying them on the pitch?

AW – Well I agree with you, as what team doesn’t need a leader of course, but I believe as well that experiences in your life you grow into responsibilities, and early someone says to you “you do that”, and you say “I don’t know if I can do that”, but Fabregas has learned his trade this year, and next season he will be a responsible captain from the start next year, and I’m confident that he has the qualities to do that. That’s what I believe as well. This team has been shocked against Man Utd as noone can imagine. There’s no worse feeling than coming out of a game, and feeling that we had not even arrived to play the game, and this is what the team experienced. They were up for it, I can tell you, and the fans were up for it, and after ten minutes it was game over, and even if you have a leader, to get over that is nearly impossible.

Shareholder – Arsene do you give less of a priority to physical stature down the spine of the side these days, because these days the spine looks far smaller than it used to. Going back to Vieira and Petit they were both man mountains, and both could play. This season most of the time the central midfield has been Fabregas and Denilson, both are fine players, Fabregas is a brilliant player, but they don’t have the physical stature, and when I see us play against physical sides like Chelsea, we seem to lose out through that.

AW – Of course, I believe that every single team in Europe against Chelsea has a physical inferiority, we saw that with Barcelona when they played against Chelsea, that Chelsea is above the average level physically impact wise. We tried a little bit as we are conscious of that, but in some games we needed muscle a bit more in the midfield which is why we added diaby in some games, or song, because there is more physical shape then to fight, one against one. Against Chelsea I thought we had quite a good game going forward, but we were punished at a time, and gave another goalscoring chance away and were 2-0 down. At Wembley I still think we had a little handicap because the pitch was not good at all, and that turned it into more of a physical battle, and on the front Chelsea are simply stronger, but they are stronger than everyone else in Europe on that front.

BW – Thank you very much for all your questions and coming along tonight. I’m sure you’ll all thank Arsene for answering your questions honestly. Arsene, your enthusiasm remains just as it was?

AW – Yes, because in our job you look to the next game, and just want to win it, you never look back, except to analyse, you look at the next game, and for us it’s Manchester Utd on Saturday, and next season.


Selasa, 19 Mei 2009

Wenger Test Power

Spekulasi bertiup kencang semuanya tentang tak habis2 Wenger sudah kecil hati dan akan meninggalkan Arsenal untuk menyertai Real Madrid.Alih2 vick Akers yang 'berhenti' sebagai pengurus pasukan gadis.Bukan berhenti kecewa ke apa, nak kecewa apanya.. 22 tahun 31 piala! gila, boleh jadi pengurus terbaik dunia, rekod tu! Tapi Akers sebenarnya dinaikkan pangkat jadi General Manager, lebih berurusan dengan transfer dan pengurusan.Agak2 siapa boleh ganti Akers, samala soalan macam siapa boleh ganti Wenger? Eh, ape kata kalau Vick Akers ganti Wenger..hahah.. gurau.

Ape yang dikatakan dengan test power? Iye la seperti kite telah sedia maklum, bukan kite tak kenal Wenger ni, die takkan blah dari Arsenal punye.. sekurang2nya sehingga die tamat kontrak, itu kite semua yakin( ketepikan cerita die tak habiskan kontrak di Monaco dulu..cerita lama). Jadi akibat kritikan dan serangan yang menggila dari segenap sudut, media , peminat, bloggers, pemain dan sesetengah pemegang saham sendiri, Wenger sengaja buat2 konon2 macam dah berkecil hati, bagi hint kononnya die nak pindah.Biasanya kalau ade spekulasi jek pantas Wenger sekeras2nya nafi tapi kes terbaru ni dengan Real Madrid, Wenger dengan rasa hormatnya mnyanjungi calon bakal presiden abru Florentino Perez dan Wenger berkata die tertarik dengan tawaran projek mega Perez.

Wenger pandai bermain dan ambil kesempatan disini, die dah mula buat semua orang rasa panik terutama BOD dan peminat yang rasa dirinya memang tiada pengganti dan begitu penting di kelab.Atau pun ini juga sebagai langkah menyedarkan BOD yang degil dan kedekut, mungkin selama ini sembang macam banyak duit tapi hutang keliling pinggang, memaksa Wenger go public, memberi harapan palsu tipu peminat dengan berkata duit ada tapi die lebih suka guna polisi pemain muda..Tapi alih2 yang kene attack dirinya seorang-'ini tidak adil bagiku' katanya, sangup menggadaikan maruah demi mempertahankan kelab tak nak kasi malu.Arsenal gua rasa memang tak berapa nak ade duit,atau kedekut sket nak kluar duit.Peminat diletakkan dalam kegelapan tanda tanya.Lihat sahajalah transfer talk dan perpindahan Nasri dan Arshavin yang berjela2, hampir tak dapat tu..nasib baik last minit call, sempat gak capai persetujuan ape jampi entah die pakai mase tu.Itulah aku cakap , hanya Wenger saja yang mampu uruskan kelab dengan resource seciput tu.Tapi dengan masuknya Gazidis, beban Wenger berkurangan, kurang kutu dikepala untuk digaru.At least Gazidis ni botak tak berkutu sangat, ape pun kerjasama diorang ni mula menampakkan hasil,Pembelian Arshavin adalah permulaan yang baik.

Kembali kepada tajuk utama, Wenger mungkin mahu bagi kata dua, ugutan laa lebih kurang, "kluarkan sumber wang kalau tak aku blah".Macam tu la , tapi dalam hati sebenarnya die sayang sangat2 dengan Arsenal.Hati dan jiwanya berdarah gooner.Bak kata Samir Nasri die takkan tinggalkan 'projek' nya terbengkalai. Nasri sendiri mengakui faktor die masuk Arsenal adalah kerana Wenger, Wenger ni ade faktor X. Nak tak nak kite kene mengaku kepentingan die di Arsenal kerana di era ni.. Arsene sendiri adalah Arsenal, ini fakta..Memang tanpa Arsene, Arsenal tetap wujud tapi untuk sestabil ini? kite perlu pastikan Arsene Wengger sediakan legasi dan tapak yang kukuh untuk penggantinya.Itulah taktik Arsene Wenger bermain perang psikologi supaya BOD panik dan menurut kemahuannya untuk kali ini.

Tapi awas, permainan ini boleh memakan diri sendiri.Silap2 dengan Wenger dan Arsenal sekali yang bahaya.Bahayanya pada Arsenal apabila polemik ini membiarkan Arsenal dalam keadaan yang tak stabil, pemain2 berasa kurang selamat, kurang selesa, "Betulkah Wenger nak blah?ape jadi pada team ni, ape jadi nasib aku, mase depan aku kat sini"terutama player2 seperti Fabregas yang masa depannya bergantung penuh pada Wenger.Player2 muda jugak pasti terasa kehilangan mentor, Ramsey, Vela, Wilshere, Nasri " buat apa aku stay sini lagi, bukan kah sebab aku sign adalah kerana status Arsene Wenger" dan juga buat player seperti Eboue, Double Dungu dan Silvestre " Siapa lagi yang nak bagi golden ticket kat aku lepas ni?" Dan dari situlah media memulakan perang saraf 'Arsenal dalam krisis!'.Atau bahaya pada Wenger apabila, BOD berkeras hati "tiada siapa lebih besar dari kelab, manager datang dan pergi, TQ Arsene, kami akan gantikan anda dengan Pat Rice dan Vick Akers." Peter Hill Wood awal2 lagi keluar dari gua mempertahankan Wenger sambil membidas para pengkritik jambu kesayangannya(penjaga periuk nasinya) itu.Nampaknya taktik Wenger berhasil.. Hill Wood termakan..

Seorang lagi yang cuba test power ialah Adebayor yang memang tak power.Adebayor rasa terhiina dan menyelar sikap peminat Arsenal sendiri yang mem-boo-nya di Emirates.Adebayor patut rasa malu dengan diri sendiri, sudahlah lepas semusim yang memberangsangkan, berlagak seperti primadona, main tak macam maradona, ade hati nak pikat Beyonce, gila duit.Salahkan diri sendiri sebelum salahkan peminat,peminat takkan bertindak begitu tanpa sebab.Aku benci tengok player yang kiss batch Arsenal walhal tak tau ape maksud sebenar die buat macam tu dan last2 pergi dalam keadaan keji..Sorry Adebayor, time to go..to go = TOGO..sinonim untuk dirinya.


Isnin, 18 Mei 2009

Semusim bersama Arsenalaysia

Musim dah tibe ke penghujung dengan juara EPL, La Liga ,Seria A sudah ditentukan.Kedudukan table liga adalah lebih kepada satu ganjaran bagi pasukan yang konsisten berbanding dari segi kekuatan.Jadi Arsenal di tangga keempat terpaksa membyarar dengan harga yang tinggi sekali lagi terlepas peluang merangkul walau satu piala dalam 4 musim.Bukan kita tak hebat malah kita menunjukkan kita mampu bersaing,tapi masalah persembahan yoyo adalah garisan yang memisahkan kita pada sebarang kejuaraan. Tinggal satu perlawanan lagi buat Arsenal menamatkan baki saingan musim ini dengan kemenangan moral sebelum tirai EPL dilabuh untuk ditangguhkan.Perlawanan menentang Stokes bukan sahaja menebus maruah yang tercalar tewas mengejut dulu, malah untuk menjadi medan player menunjukkan betapa mengapa mereka perlu dikekalkan oleh Wenger musim depan..survival masing2.

Perlawanan menentang united tempoh hari boleh dijadikan kayu pengukur kepada Wenger walaupun United hanya bermain untuk tidak kalah dan tidak bernafsu melontarkan serangan.Ini membuktikan apabila player2 ini bermain tanpa tekanan mereka mampu mengawal dan mendominasi game dengan baik walaupun takde killer instinct.Apekah faktor penting untuk menyerap tekanan? Pengalaman!Wenger patutnya meminum kopi jantan supaya berani melakukan taktikal yang berisiko apabila mengetahui lawan hanya bertahan dan menunggu serang balas, main jek 2 striker lain kali, Arsenal tak ade ape yang hendak dirugikan.RVP nampak keseoragan di atas, RVP tak boleh dan tak sesuai jadi target man, Wenger kene ingat tu.Die tak dikurniakan fizikal untuk mengetuai serangan di atas sorang2, berbeza seperti Bendi Dan Adebayor.Aku harap season depan Wenger dapat carikan pasangan sehati berdansa yang serasai untuk RVP.

Adebayor dah main last game? mungkin ya mungkin tidak.Walapun Wenger memberi alasan kecederaan apabila diajukan soalan tentang kehilangan adebayor,rata2 mebuat spekulasi Adebayor mungkin dah dibekukan Wenger akibat persembahan nak taknak, dan takde hatinya musim ini.Beberapa kenyataan2 Adebayor seperti gila duit dan berahinya pada Milan Beyonce menguatkan tanggapan hanya jasadnya sahaja di Arsenal.Malah Adebayor diperkambinghitamkan atas kekelahan semi UCL apabila diboo ketika masuk sebagai pemain gantian menentang Chelsea-bakal kelab barunya?-sesuatu yang Arsene tak pernah kata mustahil untuk berlaku, jadi , boleh belaku. Sorry kepada Adebayor tapi cukup2 lah tu.Terima kasih kerana pernah menjadi sebahagian dari Arsenal.Jika ini yang terbaik, tiba masanya ntuk bercerai dan memikirkan haluan masing2.Win2 situation.Akibat BOD yang 'berlagak kaya' walhal tak ade duit, kalau sediakan transfer kitty sebanyak 13M sekalipun jika Adebayor dijual katakan dengan harga 25M.38M adalah jumlah yang cukup untuk membawa masuk sekurang2nya 3 muka baru berpengalaman.Jadi ambil peluang ini sementara permata hitam ni masih bernilai.

Dengarnya ura2 Wenger berbesar hati dengan tawaran Real Madrid dan projek mega Perez.Aku percaya Wenger seorang individu yang patuh kontraknya sehingga 2011.Ini tak lain dan tak bukan hanya mainan media.Sedikitpun tak perlu risau.Wenger tak akan dipecat, serius.Hanya satu sahaja cara untuk Arsenal dan Wenger berpisah iaitu dengan cara Arsene tidak menyambung kontrak di hujung musim depan.Ini bermakna Arsene Wenger sendiri tahu die ade satu season lagi untuk membuktikan die masih ade naluri champion dalam dirinya.Aku taknak tengok die blah dalam keadaan macam ni dan sebolehnya2 tingglkan legasi yang boleh dibanggakan.Sementara die masih bersama kita, gunakan sebaik yang mungkin, perah kudratnya sehingga kering cuma buang degil dan ego sahaja.

Siapa lagi yang nak keluar, ade orang kate RVP, RVP tak perlu dijual.Walaupun sumbangan nya terhad ketika musim menuju penghujung tapi dia penting sebagai factor X malah boleh jadi daya penarik untuk nama2 besar lain hadir.Gallas? Toure? selepas Sanderos kelihatan bakal pasti permanent dengan Milan, aku tak dapat lihat kedua2 player ni dapat beraksi dengan serasi kerana peluang dah berlambak tapi mereka gagal buktikan.Untuk membuat post mortem , Wenger perlu berani merombak defend terutama bahagian CB, jadi sorry jika salah seorang daripada Willy atau Kolo terpaksa dikorankan atau kedua2nya sekali mungkin.Kolo dah declare cinta dan nampak bagai tak ke mana2 tapi Willy G selepas dipecat terus diam seribu bahasa menyimpan perasaan di dada.Aku secara peribadi berharap Gallas akan stay kerana takde gunanya kite menjual pemain terbaik walau diganti dengan yang terbaik kerana ape yang Arsenal kurang sekarang ini adalah squad depth.

Menyaksikan Song bemain tempoh hari aku agak takut.Takut bukan ape, bukannya Song bermain dengan buruk, bukan2..tapi itulah masalahnya apabila Song nampak promising, adekah ini akan membuatkawn Wenger mengubah keputusan untuk tidak membawa masuk muka2 yang lebih berpengalaman.Song, pemain versatile yg boleh main di tgh dan cb adalah antara player yang meningkat musim ini tapi tidaklah mendadak seperti flamini.Namun perlunya orang2 seperti Gilberto atau Viera di sekelilingnya adalah suatu yang wajib.Rambo,Gibbs, Vela, Wilshere, Bendi,Walcott Song perlukan mentor.

Silvestre, Diaby..enough is enough..antara player yang sering menjengkelkan sepanjang season.Memang ade ruang untuk diperbaiki tapi bukan di Arsenal..Denilson, aku sebenarnya suka personaliti sorang nih, tenang, tak banyak cakap dan buat kerja.Walaupun statistik mendapat backup Wenger, memang benar statistik tak menipu tapi Denilson, anda tak cukup layak untuk menjadi 1st team player mungkin sebagai skuad player boleh..banyak lagi yang perlu dipelajari.Tapi terpulang pada Wenger bagaiamana corak pengajaran yang hendak disampaikan.

Almunia, Sagna, Clichy, Nasri, Fabregas, RVP Arshavin adalah tulang belakang kepada batch ini(walaupun Al boleh dipertikaikan tapi siapa lagi kita ada, Wenger takkan beli keeper baru dalam tempoh 6 tahun lagi kalau ikut umur Al skrg!)Adalah penting untuk mereka terus kekal bersama.Dengan sekembalinya Eduardo dan Rosicky musim depan, Wengerball takkan mati dengan adanya player2 seperti ini.

Teringat posting pertama sekali aku di Arsenalaysia, juga selepas match bertemu United musim lalu.Pertama kali membuka blog.Berapa kali agaknya aku hendak menulis arikel seperti ini di setiap hujung musim, aku harap hujung season depan lain pulak ceritanya, lebih manis dari pahit, tapi aku menjangkakan sebelum tu, tengah2nya agak pedas,kelat tapi jangan sekali tawar..

Jangan sesekali tawar hati.Peminat2 Arsenal sepatutnya boleh belajar dari fan2 West Brom malam tadi yang tak henti2 terus memberi sokongan walaupun dah disahkan relegate, stadium mereka masih penuh,tiada boo kedengaran,mereka tetap di belakang pemain.Itulah fungsi pemain ke 12!Dan Arsenalaysia berbesar hati menjadi padang untuk pemain ke-12 Gooner Malaysia!Terima kasih atas sokongan anda selama ini!


Ahad, 17 Mei 2009

Everybody sing a SONG..duda..duda...


Hah..What the kebret..0-0..buang mase aku je..at least bg la sapa2 patah kaki ke,injured ke..huhu..Ape2pun itulah match semalam yang berkesudahan dgn keserian yg seterusnya menyaksikan MAnWood sekali lagi merangkul tahta liga..Arsenal @ lebih tepat lagi Wenger maseh lagi dgn omongan juburannya yg mengatakan " kita bermain dengan penuh karisma, we control the game, y youngster so promising....Bla3x"..Arghhhhhh..Fuck**f la...Busan sial dengar die dok cakap mende yang same..Paling x bley tahan, smalam die kuarkan Arshavin + Nasri then masukkan walcott & bendtner..Aku suke die masukkan Walcott + Bendi tp nape perlu ditukaukan dengan Arshavin + Nasri..Semalam main paling teruk adalah star kapla but* Arsenal, Persie ngan Fabregas..Giles,main cam gampang..xde semangat..FabBreezeGas cam sial jadi captain..Menyampah aku..xde karisma,lack of leadership,lack of killer passing..HAMPEH!
Van Persie?sudahla..aku x nampak die bleh wat ape2 magic touch..Bagus gak die x sambung kontrak..Aku lebih suke die n Ade blah..Kalo bleh, Fabregas pun blah..xde maknenyer star diorang..

Aku kepingin tengah cam Iniesta..Carrick..Biase je tp bleh defensive + attacking at the same time..Ni aku tgk captain kite smalam dok nak jadi attacking midfielder tp merapu ntah aper2..paling busan tgk die lari cam kanak-kanak skolah ribena..what the hell yeah..Persie sume x menjadi..Sume diorang nak pulun kat diorang..set piece la..haper la..X gune langsung Arshavin..Diaby,Denilson mmg control game di tgh tp aku x nampak ape2 magic touch ke, magic passing ke..Xde..kalo xkan control pass, MyTeam Malaysia pun bleh wat..Persoalannya skank: Kite xnak player yg just bleh pass sane,pass sini tanpa ada magic movement + eagle eyes..Mende tu yg penting untung bahagian Midfielder. Keje striker bukan untuk turun ke bawah then bawak bola naik ke atas n score..Pengantara antara bawah dan atah tulaa midfielder..Arsenal betui2 lack of talent kat tengah..Even Fabregas..aku x nampak ape yg magicnyer die di tgh..

So,aku pasti Wenger sekali lagi berada dalam situasi tertekan tetapi biasalah si tua ni, dia kaan wat2 cool..Maintain ego die..xnak cakap taktik die salah..Ape2pun dalam amse yang same, percakapan die tetap berbaur nafas baru kerana dia menaytakan yg dia ingin membeli beberapa muke baru yg lebih experienced. Namun aku takut gak, nanti dah nak dekat habis transfer dateline, die nanti cakap camni "If we didn't get the star with our bidder's price, we have to forget them as I bilieve, we already have few goods in house star that ready to boost up this season"..Kalo die cakap camni gak..mmg Kima*s la mamat ni..Sebab tu aku x malas nak percaye dah kata2 tua kutuk ni..Sampai aku emo berbulan2 (xpost ape2 topik)..

Ape2pun, cukup laa..Aku cakap banyak2 pun x gune..Nasik dah jadi bubur ayam McD..

Hah! Berkenaan tajuk post aku kali ni..Haha..aku nak memuji Song doo..Dulu aku baeknyer kutuk die..Tp aku tgk mamat nie memang promising gile2 smalam..Wining2 2-3 important tackles..Overlapping to create goals..WaH!!Song jadi captain kite la season depan camni..uhuhu..

Okeh,dengan berakhirnya match semalam,match akan datang ni aku dok nampak Wenger akan tarok kalo boleh sume youngster die..Pasni lawan Stoke City..Maybe die akan jadikan medan untuk test power youngster die n yang mane x bleh blah, maybe die kaan jual..Maybe jelaa...Tp aku dok nampak tua kutuk ni akan wat rombakkan bangang sekali lagi dengan menjual player2 start yg dah ade..Kite tunggu jelaaa...


Sabtu, 16 Mei 2009

Pre Match : Bla3 Wenger

Sebentar sahaja lagi Arsenal akan bertandang sekali lagi ke Old Kerepot.Entah bagaimana perasaan terhadap match ini, bercampur baur, endah tak endah , kisah tak kisah, penting tak penting, tapi demi maruah segalanya penting kononnya.Mikel Silvestre mengajak rakan2 baru menganggu party rakan2 lama.Arsene Wenger tak habis2 dengan bla2 nya tentang perbezaan yang tak begitu ketara antara United dan Arsenal. Sibuk dengan bla2nya musim depan, bla2 tentang nak sign pemain baru (1 2 muka berpengalaman kerana dah cukup player kurang berpengalaman katanya, boleh caya ke tak, jangan..Bukti dah ade, seorang keeper argentina numor 16 tahun?? trial dengan Arsenal).

Arsene Wenger menyeru penyokong2 supaya terus percaya, keep the faith, kami percaya Arsene tapi kami juga percaya ramai yang dah meluat tapi hey, malam ni Wenger tak perlu bimbang kerana sokongan malam ini akan bertambah berkali ganda.Penyokong2 Liverpool turut bersama2 dalam kempen 'keep the faith' dan 'in Arsene not Rafa we trust' malam ini demi melenyapkan badi 21 tahun tanpa kejuaraan liga.



Karma memang karma.Arsenal pernah menjulang kejuaraan liga di Old Kerepot 2002 dengan Sylvian Wiltord mengesahkan kemenangan Arsenal sekaligus kita berparty di hadapan penyokong2 United dan segalanya akan terbalas malam ini jika United berjaya mencuri satu mata.Arsenal beruntung kerana match ini tidak diadakan di Emirates kalau tidak lagi la berbulu.. tapikan Wenger berkata Party united itu akan menguatkan semangat dan menjadi contoh kepada player2 mudanya..Tun Arsene, kita datang bukan untuk berparty laa wei!! Nasib baik die mengaku die takkan buat guard of honor di mana player2 tunggu pemain2 juara liga kluar dari tunnel. Tapi kenapa Wenger cakap "itu nanti kerje Hull City di match terakhir liga" apekah die awal2 dah tau yang skuadnya tak mampu mengalahkan United malam ini.Kalau manager pun dah macam ni main tarik tali kejap yakin kejap tak yakin macam mana fan nak percaya.Aduhai Wenger aduhai...

Bla2 Wenger tak habis di situ sahaja tapi memandangkan pasal ADebayor, walaupun dikatanya ADebayor masih ade dalam pelan, aku pikir plan tu hanya sekadar plan keuntungan nak jual kat siapa dapat berapa dan nak buat ape dengan duit tu.Cara die menjawab soalan pasal Adebayor pun macam ragu2.Psal ADebayor bakal ke Chelsea jika Ancelotti amek alih,
"If I feel that a player should go, or could go, why not sell him to one of the other top four?"

Dan teka siapa player paling kaya goyang kaki season ni.Rosicky! Rosicky kembali ke full training.Hahahahahahahahaha ajaib tapi tak pelik kalau kejap lagi die masuk balik.Tapi aku harap kali ni die betul2 fit dan akan jadi signing baru season depan.Jangan ini yang dikatakan Wenger sigiing baru sudahlah.. Rosicky diharap akar kuat fizikal dan mental kerana EPL baru sahaja kehilangan bintang Laursen kapten Aston Villa dah pun bersara seawal umur 31 akibat kecederaan lutut.Spekulasi pulak membayangi Owen yang dikatakan bakal bersara tapi dinafikan sekerasnya oleh bintang malap itu.Owen masih belum menandatangani kontrak dengan siapa2 dan akan menjadi free transfer hujung musim ini.Siapa tahu mungkin kalau boleh digilap bali dengan bakat dan pengalaman yang ada, owen boleh kembali ke prestasi yang terbaik tapi siapa berani mengambil risiko.

Arshavin adalah satu2nya peluang untuk kita buktikan pada United bahawa kita bukanlah seteruk yang mereka sangkakan.Aku harap dengan adanya Arshavin, Evra akan menangis macam bayi, tengok siapa kanak2 sebenarnya.Almunia tak akan berakasi malam ni akibat ankle injury dan Fabianski yang dah mula hilang keyakinan akan mengambil alih.Pelik betul match2 besar jek Fabianski yang dapat.Itulah pembelajaran yang hebat kepada budak2 ni, pengalaman yang tak akan dapat di mana2 kelab lain.

------------Fabianski------------
Sagna-----Toure----Jozan----Gibbs
Walcott----Song----Fabregas---Nasri
------------Arshavin-------------
-------------Bendi----------------

RVP
Ade
Eboue
Manone
Silvestre
Diaby
Denilson

Tangguhkan party mereka, habiskan season dengan bermaruah suapaya season depan kita akan dipandang sebagai pencabar.Tapi kalah bukan keputusan yang teruk pun, lebih elok sebagai pengajaran kepada Wenger yang degil.,itu shajalah positif dari kekalahan malam ini. Aku mau Arsenal menang, dan itulah perasaan yang sepatutnya ada jika anda menyokong sesebuah pasukan. Tapi mungkin malam ini belum masanya.. Seri sudah cukup untuk Wenger kembali berpikir sejenak bagaimana cara sebenar untuk menguruskan sesebuah kelab yang inginkan kejuaraan.Adios!~


Khamis, 14 Mei 2009

Menyaingi mata duitan..

Nampaknya berita persaraan Nasi Pat Hanyalah wakenabeb semata2.Jadi tak tercapailah impian mana2 peminat Arsenal yang inginkan darah muda seperti Viera DB10 Adams mahupun Keown menjadi pembantu sekaligus pewaris Tun Arsene Wenger.

Sekali lagi sebenarnya adakah kelab Arsenal ni benar2 mampu bersaing di transfer market.Memang atas kertas kita menjadi kelab ke3 terkaya di dunia, tapi kepasifan kita dalam transfer market di saat2 team lain semua dah terpaksa ikut dengan trend 'duit gila' ni semacam menceritakan sesuatu yang sebaliknya.Ramai yang menganggap Arsenal sebagai sebuah kelab yang stabil kerana sumber kewangan tak bergantung pada tangan2 ghaib orang luar dan merencanakan ekonominye sendiri.Tapi sebenarnya Arsenal jugak tak terlepas dari beban hutang yang bertimbun akibat pembinaan rumah baru Stadium Emirates.Melalui pembacaanku, dengar2 harga tiket jugak sering dinaikkan dan antara yang termahal di EPL.Sampai kadang kala menimbulkan perasan tak puas hati di kalangan fan yang lebih dahagakan kejayaan kerana ape yang dibayar mereka tak setimpal dengan persembahan di atas padang.Ada ang merungut agar Arsenal kembali ke Higbury, sesuatu yang mustahil kerana tapak pembinaan lot Aapartment telah pun dibina di situ, tiada lagi tupai2 berlari-lari anak atas padang menghijau.

Kesediaan Usmanov untuk menjadi ala2 Ah Long juga menimbulkan sedikit kegusaran di kalangan BOD tapi sesuatu offer yang agak sukar untuk ditolak.Bak kate Don Corleone dalam filem Godfather "I'm gonna make an offer that u cannot refuse!".Tapi GoatFather(bapak segala kambing) dari Uzbekistan ini sanggup melangsaikan hutang sebanyak 3++M yang ditanggung Arsenal supaya suntikan lebih boleh ditumpukan pada bayaran perpindahan pemain.Baru2 ini Usmanov menyarankan untuk bersaing di peringkat tertinggi dan agar tidak ketinggalan dengan ekonomi bola sepak seamasa, Arsenal perlu berbelanja lebih.Die menjadikan barisan simpanan United yang berharga hampir 100M sebagai rujukan.Kepala otak die.Inilah yang berlaku apabila korperat yang keparat tak tau ape2 sibuk nak melabur dalam sesebuah sukan demi kepentingan periuk nasik sendiri.

Pastinya BOD agak risau dengan situasi ini kerana mereka lebih serasi bekerjasama dengan seorang lagi pemegang saham terbesar Stan Kroenke yang memang dah dikenali dan lebih menghargai Sukan bukan kewangan semata2.Jadi demi kestabilan Arsenal, adalah lebih elok agar Gazidis planning betul2 dan mengelakkan diri dari sebarang campur tangan Ah Long Uzbek ini kerana jangka masa pendek memang nampak mudah tapi apabila kita sudah terikat hutang sebanyak tu boleh dibawak sampai mati.

Biarlah Prof Wenger yang ade master ekonomi ni melabur sebijaknya cuma janganlah terlalu kedekut.Pelaburan wang untuk player2 seperti Arshavin Sagna Eduardo lah yang kita mau, berbaloi dan untung.Hanya Wenger jek yang mampu merendahkan nilai mata wang dan menaikkan nilai kesenian bola sepak itu sendiri.Janganlah sampai jadi bahan gelak, ditipu bodoh2 beli kuda perang bersalut emas kononnya tapi yang diterima kuda tempang berpalit lumpur semata2.Kerana di market sekarang banyak player2 yang dah di overprice, ni semua berpunca akibat duit2 gila yang ditaburkan jutawan2 tak bermaruah ni yang mempunyai kepentingan peribadi.

Apapun sebelum mencari player2 baru, adalah lebih baik Arsenal menyelesaikan hal dengan Adebayor yang dah mula kelihatan gilekan duit.Namanya sahaja dah menunjukkan kehalobaan ..Ekau Ada Bayor?


Rabu, 13 Mei 2009

RVP macam nak sign, Kolo nak stay

Sesudah melalui minggu yang suram, kite masih dapat dengar sembang2 pemulih semangat kononnya dari Wenger padahal die tau antara yang diucapkannya bukannya semua benar belaka.Mendengar Wenger tetap degil membuat para peminat mula hilang kepercayaan dan respect.ah..sudahlah, usah ambil pusing statement2 nya, tengok jek ape berlaku summer ni.Wenger adalah makhluk yang penuh dengan kejutan.

Terkejut dan rasa bersalah, itulah yang dirasai oleh para pemain Arsenal setelah melalui saat2 memeritkan tewas kepada 2 seteru utama dalam tempoh mase seminggu.Sebagai kapten, Fabregas merasai dan faham akan kekecewaan yang dihadapi oleh fan2 Arsenal seluruh dunia.Alangkah lebih baik jika dia tunjukkan perwatakan sebagai kapten di atas padang.Fabregas yang hanyut dalam match2 penting musim ini walaupun dilihat kecewa tapi aku rasa akan masih kekal di Emirates sepanjang Wenger wujud di sana.Mengidamkan untuk menjulang 2 piala 4 minggu yang lepas, tiada apa lagi yang boleh diharapkan selain menamatkan musim dengan penuh pride walaupun dengann tangan kosong.Pentingnya Arsenal menamatkan musim ini dengan jayanya akan merupakan petanda bagaimana desire Arsenal akan bersaing untuk kejuraan musim depan. Teka siapa yang cakap begitu dan mahukan United menangguh party EPL mereka? tentunya Mr Potato Head.



Bacary Sagna yang turun naik persembahannya musim ni jugak menyatakan Arsenal masih ade ruang untuk diperbaiki.RVP pemain terbaik bulanan pertengahan musim yang masih belum sign kontrak bersuara betapa pentingnya Arsenal mengekalkan player2 dan tak ada gunanya setiap musim arsenal melepaskan 3 4 player macam musim lepas di mana player utama Hleb, Flamini Gilberto dilepaskan tanpa sebarang ganti yang setanding.RVP mahukan skuad ini terus kekal bersama dan beberapa penambahan muka baru pasti menaikkan nafsu.Bagus RVP, ape kata ko start dulu dengan sign kontrak baru!

Seorang lagi oldtimer di Arsenal King Kolo dah mula berpikir2 tentang masa depan bersama kelab kesayangannya.Walaupun pernah berhasrat untuk keluar dan hampir menandatangani perjanjian dengan Pak Arab Mancis, Kolo meletakkan masa depannya mungkin bersama Arsenal setelah die kembali ke dalam pasukan.Err.. mungkin sebab kite dah takde pertahanan lain Kolo, sebab itulah khidmat awak diguna pakai.Ko memang bagus, tak payah disangkal lagi ko punya kesetiaan dan sayang pada Arsenal.Tapi prestasi, sorry to say Kolo, ko dah dilihat semakin menurun lihat sahajalah statistik dalam table, atau mungkin ko tak dapat keserasian dengan pasangan ko yang bermacam2 dari Gallas ke Jozan ke Alien..takpe2..Wenger akan mencari pasangan yang serasi aku percaya.Dan pasti antara 4 dari mereka akan ada yang terpaksa dikorbankan.Aku harap Kolo dapat stay walaupun tak menjadi pilihan, kerana panglipurlaranya sebagai pewaris tradisi dan pengalaman sebagai survivor batch juara amat2lah diperlukan.

Biasalahtu,adat.. dekat nak habis2 musim ni timbulla.. gosip2 terhangat dari ladang.. Dan pastinya peminat2 Arsenal mengharapkan Wenger mencari pemain2 yang terbaik dari padang! Dah bermacam rumors aku dengar dan antaranya memang tak masuk akal tapi siapa tahu, Andrei Arshavin tu pun aku ingat main2 dan sampai sekarang aku macam bermimpi, betulkah ini hadiah dari Wenger.hahaha.. nantilah kite berdiskusi dan mengumpat dengan lebih mendalam pasal rumors ni bile tibe masanye.Sekarang aku listkan je la yan mane pernah didengar..

Meninggal..kan Arsenal:
Adebayor - Milan
Clichy - Real
Diaby -Inter
Bischoff - tamat kontrak
Gallas
player2 muda dhantar loan.

Menjadi buruan:
Matthew Upson - bekas pemain arsenal, jarang arsenal amek balik
Brede Hangeland - 2 tahun yg sempoi kat EPL, tak sign kontrak baru lagi
Xabi Alonso - Summer lepas dah kompom tapi last minute break deal
Miguel Veloso - overated kut, 10M.name dah gah tapi tak pindah2 lagi
Roque Santa Cruz - Sesuai ganti Ade kalo blah.tapi injury prone
Pavel Pogrebnyak - lagi hebat dari PakGaliCangkul
Cristian Chivu - injury prone
Giorgio Chiellini - SuperB kalau dapat die tapi harga mesti cekik darah.
Yaya Toure - Mengidam nak main dengan abang



Dengarnya Pat Rice, penolong pengurus Arsenal dah nak bersara habis musim ni.Kalau betul diucapkan selamat maju jaya dan terima kasih banyak2 kat atuk berumur 60 tahun ni.Selama 13 tahun die jadi tempat untuk Wenger mengadu nasib, gandingan mereka selama 13 tahun mencipta Arsenal yang dikenali di mata dunia dengan corak permainan tersendiri.Lama sangat Wenger pegang, tak sempat merasai kerusi pengurus.Lembu punya susu sapi dapat nama, kut2 Pat Rice yng mencanang2 nama2 player muda agar diambil, ttapi yang dikritik, Wenger sorang jek.huhu.Tapi kalau betul bekas RB ni yang dah buat 528 kemunculan dengan Arsenal sewaktu kariernye dulu betul2 nak berhenti, siapa mau ganti?Adakah Boro Primorac ketua jrulatih sekarang? aku rasa bagi je kat Vick Akers.KAlau team gadis die boleh ubah main macam jantan si juara, camne pulak die handle team lelaki.haha. Tapi dah terbukti die lagi sukses dari Wenger kalau ikut bilangan piala.huhu...