Sabtu, 17 Ogos 2013

Sepak Mula 2013/2014


Ini musim yang begitu mencabar, terutama setelah 10 tahun kita tak menang kejuaraan liga, sedekad setelah batch invincible melakukan perkara yang dianggap impossible. Ketika kita mencapai trophy '4th place' musim lalu ramai yang berkata ini musim Arsenal tatkala team2 lain bertukar manager, namuun begitu banyak negativity yang berkumandang ketika ini, sama ada ia akan drag down moral player sekali ataupun membakar semangat setiap mereka untuk membuktikan sebaliknya.  Kick off malam  ni akan memperlihatkan sejauh mana Arsenal mampu pergi walaupun biasanya awal2 ni kononnya lambat panas, orang kata bukanlah penentu segalanya, namun harus diingat , kutipan mata adalah teramat penting dan tak boleh dipersiakan tak kira 1st game, atau last game bila mana tiba May 2014 nanti jumlah mata mejadi pertaruhan.Kita kena bertindak secara professional, Villa merupakan team kedua paling banyak kutip point di Arsenal, lagi2 di hari pembukaan liga,jangkakan kejutan dan jangan sesekali terperangkap dengan status mereka musim2 dahulu, form lama dah tutup buku.Oh ya sebelum terlupa, gua nak ucapkan terimakasih , kredit, dan selamat maju jaya kepada 2 bekas forward kita yang telah berhijrah dek kerana lack of konfiden bak kata Wenger, Gervinho ke Roma, dan Chamakh ke Crystal Palace. Bendi? ke mano2 lah ekau nak poie den dah ponat dongar laie.


Persetankan segala transfer ketika ini. Kalau dibincang ternyata takkan habis.Mujurlah Suarez Saga tu dah seakan berakhir dengan dia terpaksa kekal di Liverpool akibat dibuli oleh Brendan Rodgers yang tak matang, lemah PR,tak boleh handle media dan tak reti handle big star.Apa yang gua marah sangat dgn BR ni bukan sebab dia tak mau jual,tapi sebab mulutnya cabul mengatakan Arsenal lack of class walhal yang sebenarnya classless adalah dirinya sendiri. Siapa yang kecoh Arsenal mau beli player Liverpool?, siapa yang mendedahkan nilai bid 'provokasi' tersebut, kalau bukan dari pihak Liverpool sendiri? Di Arsenal, konsisten, kita cuba melakukannya secara paling sunyi dan tak banyak bunyi kalau boleh dekat PC pun Wenger tak mau petik sebarang nama tapi akibat sealalu diaju dan benda ni dah dibongkar sendiri oleh manager yang perasan hebat lepas baru up kelab siket, Wenger terpaksa mengiyakan tapi tidak mengganggu dan menyentuh sensitiviti pihak sana.Lu tak mau jual sudah, jangan banyak bunyi.Ini musim transfer market dibukak suka hatilah Arsenal mau show interest atau bid berapa, lainlah kalau kes tap up waktu tengah period.Puih..Gua bukan apa, geram dibuatnya. Tak payah nak hipokrit sangatlah..dulu waktu si BR ni tinggalkan Swansea bukankah dia masih ada baki kontrak, apa yang sekarang sibuk2 dicanang pasal loyalti la bagai? 'What Do You Think They're Smoking Over there at Anfield??' At least show respect la.Secara jujurnya secara peribadi gua cakap macam dalam post terdahulu, gua bukan nak sangat pun Suarez ni dalam team, ada ada tak ada pun takpa boleh move on next target (kalau ada).Gua lebih terkilan kita melepaskan Luiz Gustavo, mula2 memang rasa nak maki hamun bila mana tahu Wenger dan Gazidis sekali lagi dibakulsampahkan kali ini kalah kepada kelab yang langsung tak masuk UCL no 11 dlm Bundesliga musim lepas, Wollfsburg.Dengan Arteta entah injured berapa lama, 6 minggu. Tapi setelah diamati, itu kehendak player sendiri.Gustavo yang memilih untuk kekal di Jerman kerana playing time untuk dipilih Brazil lagi2 tahun World Cup.Dan tak terkejut, lepas dia dakwa dia mendapatkan advice Scolari, dah tentu Scolari kasi hasut kaw2 risiko BPL melihat kepada sejarah pendeknya bekerja di Liga paling tough Eropah ketika ini.Anda tak boleh nak paksa2 player yang tak mahu join, main atas padang. Kita perlu memastikan player2 yang menyarung jersey merah putih ini komited 100% pada kelab. Memahami cara media bekerja sekarang ini, Arsenal menjadi mangsa sebelum sepak mula hanya berlandaskan teori siapa paling banyak beli dia paling champion. 30 player out(jual, loan, dilepaskan) dan hanya seorang in Yaya Sanogo , secara percuma cukup meletkkan Arsenal sebagai sasaran mudah untuk ditembak bertubi2. Higuain, Jovetic, Bender, Suarez,Michu,Dzeko ,Gustavo dan kegagalan Arsenal meingkat trialist Sebastian Perez akibat Work Permit akan menjadi irama yang akan dilagukan sepanjang transfer dan kalau boleh hingga ke May tahun depan jika segala yang diramal benar buat Asenal. Kini, segalanya terpulang pada player2 yang dah berdaftar dengan Arsenal Football Club. Player yang available, yang bakal menyarung jersey membawa maruah kelab Utara London ini. Beri peluang pada mereka untuk cipta kejutan seperti biasa. Gua dah cakap jangan biar gua karang pasal transfer kalau tidak berjela2.Persetankan kembali sementara.


Sejauhmanakah Arsenal bersedia untuk malam ini? Pra season yang sedang2, expected result di Asia, dikejutkan di laman sendiri dalam Emirates Cup, kemudian menundukkan City dengan penuh konfiden 3-1 di Finland. Gua rasa bermain di gelanggang sendiri lebih memberi tekanan buat batch ketika ini yang terpaksa desperate untuk deliver. Contoh dah begitu ketara musim lepas di mana banyak mata2 bodoh dirugikan di laman sendiri dan kegagalan terbaru dalam Emirates Cup menambah perisa. Bermain tanpa di bawah tekanan kita lebih relax dan dapat mengeksplorasi kan corak permainan dengan lebih freedom sepertimana di Finland minggu lepas. Dengan kecederaan dialami oleh 1st team player seperti Arteta, Mael,Monreal,Diaby dan Ryo, kita boleh expect 1 atau 2 skuad reserve diturunkan sebagai backup di bangku simpanan. Kecederaan naib kapten ,Arteta adalah paling merisaukan , dia dengan Mael masing2 bakal melalui tempoh rehab yang panjang tapi tak sepanjang Diaby.Monreal yang akan paling awal kembali kalau ikut schedule. Lebih2 lagi kebanyakan mereka baru pulang dari internationaleleh. Mujurlah dalam sesi latihan menjelang pertemuan dengan Villa kelihatan Cazorla, Sagna,  Rosicky dan Rambo  turut serta. Rambo injured dan miss 2 sesi training tapi dijangka fit. Rambo dan Giroud outstanding performer sepanjang Pra musim diharap dapat meneruskan form baik mereka. Bercakap tentang persedian match yang diovershadow transfer ,Wenger menyuarakan pendapatnya.
 “We just beat Man City 3-1, imagine if we had lost. But what can I do about it? I can only influence what we do on the football pitch.If you analyse the quality, we have good players. Eleven internationals will start against Aston Villa and we will have internationals on the bench. That is, for me, what counts.”
Aston Villa pulak,di bawah manager sama Paul Lambert walaupun bergelut dengan relegation musim lepas bakal beraksi dengan semangat baru. Baayak muka2 baru dibawa masuk dan ternyata projek ini untuk masa depan apabila kebanyakan player2 yang dibawa masuk masih muda . Signing Lambert paling berjaya musim ini adalah mengekalkan Bentake yang menjadi buruan beberapa kelab lain dengan persembahan memberangsangkan depan pintu gol musim lalu.Ancaman Arsenal bukan setakat itu sahaja ,Agbonlahor masih ada ditambah pula dengan player kreatif baru Aleksander Tonev. Seperti Arsenal Villa impressive dalam pra musim tewas sekali pada Lutton dan terbaru menang ke atas kelab Spain, Malaga.

Tanpa Arteta gua rasa Wenger tak segan untuk meletakkan Chambo di deep central area. Suatu yang pernah dilakukan 2 musim lepas ketika bertemu AC Milan dan Chambo ternyata berjaya menyerap tekanan dengan jaya dan nampak steady.Perlu memperkemaskan defensive style of play nya, gua rasa Chambo ada ciri2 untuk menjadi central midfield yang mantap jika diberi peluang konsisten. driving run nya dari bawah boleh menggelabahkan pihak lawan, passing range yan jugak spot on, stamina kena jaga siket walaupun dia  bukan jenis box to box player.Sma ada Podolski atau Rosicky start, gua rasa player Jerman macam biasa akan menjadi sandaran ketika keadaan memerlukan. Kerana pada ketika kita agak limited di bahagian forward, Arsenal tentunya mempertaruhkan compact midfield bagi mengekang gerakan opponent dan counter attack melalui pace Theo akan sentiasa kita saksikan.Theo dan Giroud akan saling bertukar2 central role dengan Cazorla menjadi master mind.

-------------Szczesny--------------
Sagna-----Per-------Kos------Gibbs
----------Rambo--Chambo----------
Theo---------Cazorla-------Rosciky
-------------Giroud-----------------

Tanpa kapten dan naib kapten ori, cabaran pembukaan season akan diketuai oleh Mertesacker. Kemenangan adalah penting untuk menambah tahap konfiden level. Malah sangat penting sebagai penanda aras untuk memancing player2 baru yang dikatakan ditarget sehingga deadline day 2 September nanti. Lagi penting sebenarnya untuk misi utama  buat masa ini, bertandang ke Fenerbahce Rabu depan dalam kelayakan 1st leg UCL. Di hari pelancaran seperti ini, gua expect kita all out. player dan fan. Panjang lagi perjalanan kita untuk musim ini,jangan ada dah yang nak berlabuh di pertengahan pelayaran. kedua2 pihak saling memerlukan.COYG!

 Astro Fox Sports 9:55PM Arsenal 3 Aston Villa 0.

Agi idup agi mengGunners!!


1 ulasan:

tenku butang berkata...

mesti tengok niii..

hai.. salam kenal,
follower no.228
done follow sini,
jom follow teman yea..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog