Rabu, 19 Disember 2012

Stopilla Sunzu target Arsenal

Lepas Arsene Wenger keluar memberi bayangan Arsenal dah boleh spend berjuta2 kerana financial makin stabil, tak perlu tunnggu masa lama untuk mengetahui kita sedang serius berusaha mendapatkan target2. Walaupun Theo masih belum sign kontrak, rundingan tengah ongoing, Jack dan Chambo pulak dikhabarkan tengah draftkan kontrak baru untukmengikat masa depan lebih lama di Arsenal.Sempoi melihat core English player menjadi asas kepada skuad yang ada sekarang ini.Tapi cerita yang sebenar adalah, Arsenal sedang berusaha untuk membawa pemain Zambia yang boleh dikatakan un known jugak bagi peminat2 bola selain benua Africa, nama diberi , Stopilla Sunzu. Sunzu 23 tahun merupakan pemain kelab TP Mazembe, 34 cap bersama skuad Zambia dan antara nadi penting kejayaan mereka menewaskan Ivory Coast dalam final Piala Afrika 2012 apabila menyempurnakan sepakan penalti terakhir. Ironinya Gervinho pada ketika itu gagal menyepak masuk.

Rumors sedang bergerak kencang dengan media2 di Zambia serta England melaporkan Sunzu bakal terbang ke London membincangkan kontrak, masing2 berdasarkan sumber yang dikatakan dipercayai. Dan berikut merupakan statement sendiri dari Sunzu melalui Zambian FA.

“I will be travelling to England to sign a deal with Arsenal after the friendly game against Tanzania. As we speak, Mr Katumbi’s personal consultant Salomon Eskadela is here in Zambia waiting to travel with me to England,
“I don’t know the details of the deal yet because I have not discussed with both Arsenal and TP Mazembe. However I spoke to both Mr Katumbi and Arsenal Manager Arsene Wenger who assured me that I would not be going to London for trials but to discuss personal terms and possibly sign a contract.”
Pemain setinggi 6 kaki ini dikatakan sebagai pengganti terbaik Alex Song, combative midfielder selain mempunyai instinct natural defending. Jika benar, Ini memberi ruang Arteta berkongsi tanggungjawab dan mengoffer Arteta kembali ke role yang lebih kreatif serta adventurous. Wenger mungkin sudah nampak permasalahan ini kerana barisan tengah serta pertahanan kita tidak mendapat perlindungan secukupnya. Lebih2 lagi, Sunzu jugak boleh diletakkan di bahagian CB jika keadaan diperlukan. Melihat kepada ciri yang ada, muda, versatile, internationaleleh cap dan yang paling penting ,Murah , gua rasa rumors ni ada kekukuhannya. Cuma menjadi persoalan sebab seperti Gervinho dan Chamakah, Sunzu akan bermain mempertahankan kejuaraan dalam kejohanan Piala Afrika Januari nanti maka sejauh mana Arsenal sudi menanti.


Agi idup agi mengGunners!!


0 ulasan: