Ahad, 28 Februari 2010

Highlights: Stoke VS Arsenal


We'll miss these..Aaron.

Wish him speedy recovery..walaupun berlainan kes tapi semangat yakin boleh Eduardo amatlah diperlukan dan pastinya Eduardo akan memberikan Rambo kata2 perangsang untuk tabah,sabar dan terus berssemangat sebelum dapat kembali ke padang semula.


Post Match : Menang Perang untuk Rambo!!



Awas : visual di bawah mengandungi insiden tackle sepantas kilat yang berlaku semalam.Tiada replay.Memberi gambaran kasar pemain2 yang jelas devastated . Anda bertanggungjawa atas klik sendiri.

Aku tak tahu macam mana nak mulakan.Mungkin aku patut mulakan dengan GET WELL SOON RAMSEY.Jika untuk mengutip mata penuh dan menang kejuaraan pengorbanan seperti Rambo diperlukan, maka ia menunjukan betapa tingginya semangat juang para pemain dan kekuatan mentaliti mereka untuk bangkit menukarkan nasib tragedi yang pernah menimpa Eduardo di St Andrews.Hari itu mengubah segalanya daripada title challenger kepada pasukan yang terus ditimpa musibah dan mungkin Arsenal terpaksa menunggu 2 tahun untuk hari itu berulang kembali tapi pengakhirannya kontra-memihak kepada Arsenal.Aku terkejut, gamam, ngeri menutup muka, meletakkan kedua2 tangan atas kepala sambil memerhatikan Mael yang sangat2 terperanjat,Campbell yang bagai hilang akal, tapi bagi Fabregas Clichy Bendi mereka pernah melihat situasi itu seteruk itu cuba menenangkan rakan2, walaupun ngeri bagi mereka, pahit terpaksa ditelan tapi perjuangan perlu diteruskan.Jika tidak sia2 darah dan tulang belulang Rambo.Fokus kamera terus terhadap Eduardo dan apakah yang bermain di fikirannya, hanya dia sahaja yang tau.Ketika dimasukkan , bayangkan kalau dia dapat menyudahkan peluang yang terhidang ketika Arsenal betul2 desperate memerlukan satu gol itu, pasti ceritanya lebih menarik Apa2 pun Arsenal telah menang ,3 mata dan bukan atas siapa2 individu, kredit kepada semua pemain malam ini.This is Arsenal.


Arsene Wenger dalam post match nya mengucapkan tahniah kepada para pemain tapi berasa sangat sedih atas tragedi yang menimpa Ramsey.Dia tidak menyalahkan Showcross tapi dia tidak dapat menerimanya.Kata2 lawan, 'nak main menentang Arsenal, kena main fizikal'  adalah suatu yang sering didengari.Dan mengapa Arsene Wenger tidak gemar akan taktikal itu adalah kerana apa yang berlaku hari ini.Jelas terbukti.Bukan sekali tapi Diaby, Eduardo dan kini Ramsey! Selepas ini siapa pulak? Ia boleh berlaku kepada mana2 pemain di atas padang, Arsenal atau pihak lawan dan tiada manusia normal yang suka melihat insiden seperti itu.Harap Ramsey adalah yang terakhir.


Arsenal memulakan perlawanan dengan agak gugup dan ragu2 akan keupayaan menentang pasukan fizikal seperti Stoke.Stoke yang tidak pernah kalah 2010 juga hanya tewas 3 kali musim ini di Britania.Jadi sebelum match,bayangkan apa yang Arsenal akan lalui.Cakap2 Pre match mengenai bola yang dilap Delap memang menjadi kenyataan, sekali lagi menghantui Arsenal. Perasaan tak sedap hati dan curiga setiap kali lontaran ke dalam selepas itu kian menjadi2 tapi Arsenal menunjukkan kali ini mereka benar2 ada karektar dan betul menunjukkan keinginan untuk membidas segala kritikan.Bukan sekali tapi 2 kali Arsenal boleh mengucapkan terima kasih kepada Manchester City.Selain result mereka malam ini, mereka jugak telah memaksa Stoke berhempas pulas bermain 2 jam dalam FA Cup Replay pertengahan minggu lalau.Ini membuatkan pemain2 Stoke nampak benar kepancitan dan ditelan padang.Segalanya milik Arsenal selepas itu cuma kurangnya ancaman.Sehinggalaha Arsenal jugak mendapat throw in, dan Arsenal menunjukkan tak payah baling jauh macam main bola baling, cross biasa pun Bendi boleh menanduk dengan cukup kemas lawa dan placing baik punya menewaskan pertahanan2 yang tak kurang tinggi lampai.Itulah perlunya fizikal Bendi biarpun kelihatan agak off sedikit tapi dia muncul tatkala dieprlukan.1-1 di separuh masa pertama, Arsenal berpeluang cerah untuk mencurik sesuatu ebrdasarkan stamina semasa yang ditunjukkan Stoke.


2nd Half ceritanya berkisar tentang skuad yang sudah tidak mampu lagi bersaing hanya pikir untuk membendung Arsenal daripada bermain bola.Itulah dia taktikal fizikal Stoke City tapi terbaiknya, Arsenal tak termakan dan terus control game dengan cukup kemas berusaha memecahkan tembok dan ruang2 sempit sehinggalah tragedi malang tersebut berlaku.50-50? mungkin tapi secara jjujurnya, biarpun kita kelebihan bermain dengan 11 orang tapi aku takut sangat2 mentaliti pemain2 pada ketika itu sangat2 terganggu.Buktinya 6-10 minit selepas itu pemain2 masih gugup dek penangan igauan buruk yang masih bermain di fikiran setiap mereka.Arsenal perlukan darah baru, untuk mengubah nasib. Rosicky dimasukkan menggantikan si malang Rambo yang baru nak up, Walcott dimasukkan bagi menamah kelajuan mengambil kesempatan dari kepenatan pihak lawan.Eduardo , cukup berani untuk masuk dalam suasana semacam itu. Sebaik sahaja dia gagal menyudahkan umpanan tak silap aku Bendi, aku rasa 'arghh, he we go again'.. terbayang2 wajah Gallas duduk keseorangan menangis teresak2 di depan kaca tv cuma kali ini tiada ad board yang boleh disepak.



Segala2nya berubah dalam seklip mata di minit ke 90 .Arsenal dihadiahkan sepakan penali akibat chip Bendi yang terkena tangan  penjaring gol Stoke, Pugh.Fabregas dengan tenang menyudahkannya, niat di hati tak berani nak tengok tapi memang rugi tak tengok penalti tu.Pendek kata, rumusan untuk match tadi 'Shocked but Syok then'!   Mael menambah untuk mengesahkan Arsenal kini hanya 3 mata di belakang pendahulu liga dan segalanya hanya terletak di tangan Arsenal sendiri.Campbell meraikan jaringan dengan penuh bernafsu dan perasaan.Dan aku suka, terharu melihat huddle pemain diketuai Fabregas sebaik sahaja wisel penamat dibunyikan.Tahniah buat semua pemain, win the league for Rambo!!


Post Match : Stroke of Genius....


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..semua sedia maklum..3 point yang sangat2 penting kita raih malam ni..walaupon ada 2 berita kurang menyenangkan dalam squad kita sekarang..kita fokuskan pada 3 pont penting ni dulu sebelum ke berita tak berapa nak baik tu..3 mata ni sangat2 penting...2 benda yang Jogho lihat dari 3 mata ni...satu..secara fizikal nye..kita hanya di belakang pendahulu liga Chelsea hanya 3 mata dan belakang Man Utd 2 mata..dengan hanya baki 10 perlawanan..hanya 2 match yang agak sukar dia atas kertas..match menentang Man City dan Spurs..tapi kita boleh lakukan..kita boleh kebas 6 mata dari match tu insyaallah..satu lagi benda positif dari 3 mata ni..moral playe dan tahap kecekalan mental player kita dah semakin baik..semakin naik...itu yang penting dalam menghadapi hari yang mendatang..kita dapat lihat..the true character yang di maksudkan oleh AW seblum2 ni memang ada pada team..terbukti..hari ni kita boleh melakukan nye..Stoke bukan la lawan yang mudah..walaupon reputasi Stoke tak la tinggi..tapi dalam BPL..ape2 pon leh jadi..smua team beza sikit je..2 berita kurang enak..pertama...Song..telah menerima kad kuning ke 5 rasa nye..dan akan di ban untuk 2 game domestic..rasa nye 2 game kalau Jogho tak silap..tak pon satu..tapi maksimum 2 la..satu lagi...satu kejadian ngeri berlaku lagi..kecederaan Aaron Ramsey...agak teruk..dari pengamatan kita semua..broken leg...bukan fracture..patah terkulai kot..sangat berat..maybe 3 4 bulan untuk sembuh..dan maybe 5 bulan..tapi Jogho rasa..tak seteruk injury Eduardo dulu.s.ebab dari gambar yang Jogo lihat...tulang kering( tak tau nama saintifik nye ape..haha) yang nampak terkulai..sama macam Djibril Cisse dan Alan Smith dulu...tak menjejas kan career..cuma mental yang akan tergugast sket..tapi tak pe...kita sama2 doakan yang terbaik untuk young starlet kita..Aaron Ramsey...

Berbalik pada match malam ni...huhu..result nye 3-1..permulaan yang sangat menggoyahkan player kita persembahkan..tapi benda ni dah biasa Jogho tgk dalam match2 season ni...15 min pertama..lalok sket player kita..tak leh salahkan dorang..dalam ape jua sukan pon yang ada limit masa..15 min pertama dipanggil crucial period..lagi2 bagi away game..dah nama pon away game..pihak lawan mesti semngat lebey mula2..hangat taik ayam la kate kan..tapi sebenar nye..tadi..bukan player kita lalok...cuma tekejut dengan corak permainan yang agak keras dan kerajinan player lawan untuk merampas bola bila kita posses bola...tapi..bila lama2...dah panas..dan respon dari gol yang di jaringkan lawan..kita kembali control game...itu yang Jogho nak lihat...control game...sedia maklum la...Arsenal ni mengamal kan patience football...passing2..cuba cari ruang..dan gol mesti akan tiba..lepas 15 min petama tu..kita control sampai ke akhir match..hanya satu dua je serangan balas lawan..sampai la minit ke 70+ Aaron Ramsey injured..cuak dah...akan terjadi lagi kah macam si St Andrew dulu...ada setengah player yang nampak tak nak main dah...tapi..kebanyakkan menunjukkan tahap mental yang kuat..contoh..Clichy...cepat2 beliau menenangkan Vermaelen..Cambell melompat2 ganas..cuba memberi pengaruh pada Ref...Captain kita sangat2 tenang mengawal keadaan..ngan Bendi2 skali pon tenang...nampak sangat peningkatan mental player kita...respon si penackle pon agak kecewa ngan diri beliau sndiri..menangis keluar padang...sebenar nye..Shawcross ni salah sorang defend Jogho rate akan jadi world class di masa depan..mungkin boleh jadi player Arsenal masa depan..dia berpotensi besar..lagi besar dari Senderos...dan setimpal dengan kad yang di layang kan..dan kurang2..4 match ban bagi dia...

Sampai la ke min ke 90....bermati matian player kita cuba merobek pertahanan lawan...sikap sabar dan terus berusaha..akhir nye membuah kan hasil..walaupon penalti..ia nye tetap gol..ada tadi seorang fan dan pengikut setia blog ni..kurang yakin terhadap Fabregas mengambil penalti..tapi Jogho yakin...penalty takers..ada 3 kualiti yang perlu di pertimbangkan untuk menjaringkan gol..yang pertama..paling penting..composure...ketenangan untuk menghadapi goalie lawan..kalau Bendi...tak leh kot..haha..tak compose...satu lagi..teknik..Cesc ada lah sorang playe kita yang paling tinggi teknik nye..tak kira dribling atau passing..tu sebab dia lebih sesuai untuk ambik penalti..last skali..keyakinan diri dan pengalaman atas padang...Cesc dah bermain beratus kali dengan Arsenal..so pengalaman tu yang membuat keyakinan tinggi tu ada..

abis penalti..ingat nak lengah2 kan game...tapi satu lagi gol muncul..Vermaelen dengan gol ke 7 beliau season ni..cubaan mearik dari Rosicky..lame tak tgk shooting2 jauh dari beliau..dan rebound...gol..ada mamat sebelah meja Jogho tadi duk sound2..offside...tapi tak sebenar nye..sebab Vermaelen berada di blakang bola sebelum bola tu di berikan pada beliau......7 min masa tambahan yang 100% digunakan oleh player kita untuk kutip 3 mata malam ni..sangat berharga..

Panjang la plak..haha..tak pe la..kali ni tak de critik dan pujian individu..tapi rating tetap ada...hehe..ni rating yang bg Jogho..setimpal dengan persembahan setiap player kita...ta termasuk sub ye...

Almunia-----6.5
Sagna-------7
Clichy------ 7.5
Campbell----8
vermaelen---8
Song -------7
Fabregas----8
Ramsey-----7.5
Nasri--------7
Eboue-------7
Bendi-------8.5

pujian sebenar nye nak Jogho berikan pada Bendi...movement yang menarik..keyakinan dah naik..finishing yang bagus..rajin turun naik..agak creative membantu team mate mencipta peluang..cuma boleh di tingkat kan lagi...2 game yang baik bagi Bendi...teruskan..cari konsitansi...

ape2 pon...sama2 la kita doakan untuk Aeron Ramsey untuk cepat sembuh..dan kembali dengan lebih kuat lagi...Peace...Come on Gunners....

PS : cam biasa..highlight mintak kat GNR..ghaha..intenet lemau..ni pon tadi blackout..sib baik 20 min je..haha..dan lupa lak nak tanye korang..Cesc tunnjuk tanda diam kat Tony Polis eh?haha..padan muka dia..


Sabtu, 27 Februari 2010

Jangan Kena Stroke..

Stoke CT terkenal dengan gelaran jagoan kampung..

Arsenal hari ini bakal bertandang ke SeTERUK ct dan diharapkan kemenangan memihak ke arah kita.

Game malam ni mungkin menyaksikan lg gandingan silvestre or cambell dengan vermaelen..

Apa2pun, rasanya walcott akan disenaraikan dalam kesebelasan utama malam ini dengan bendi memonopoli hadapan, fabregas, roskiki, nasri dan song d tengah..hehe..

Gud luck gun gun..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Jumaat, 26 Februari 2010

Gunners Making Steps to Pride and Glory...


Assalamualaukum dan salam sejahtera buat semua fellow Gunners...Sebelum kita fokuskan match kita malam esok..ape kata kita tengok2 ape yang jadi kat kelab kesayangan kita skarang ni...dalam minggu ni..ada 3 berita yang menarik pasal Gunners..dua berita tu dah di sampaikan oleh saudara GNR sebelum post Jogho ni..dah sedia maklum dengan berita2 walcott ke world cup..dan isu2 kecederann untuk match malam esok..tapi satu lagi berita yang agak gembira buat kita..isu dalaman dan kewangan kelab kesayangan kita ni..

Hari ni..Gunners telah mengumumkan keuntungan sebangak £35.2 juta pada 6 bulan tahun lepas iaitu berakhir 30 november tahun lepas..dan satu lagi kenyataan..Gunners telah selesaikan hutang stadium dengan begitu banyak sekali iaitu dari £332.8 juta kepada £203.6 juta. so sebanyak £129.2 juta telah di bayar...kini hutang kita hanya tinggal £203.6 juta..memang agak banyak lagi kalau nak kira..tapi dengan kadar penurunan macam ni...Jogho agak berpuas hati...setelah membuat pengiraan yang agak rapi la jugak...kita mungkin dan hampir pasti akan menjadi sebuah kelab yang tiada hutang pada hujung tahun 2012..so..lagi 2 tahun lebih...tempoh nye tak lama bg Jogho...

Ok..ape kata kita tgk ape akan jadi masa depan dengan berita baik ni..dengan keadaan ekonomi yang agak lembab sekarang..Gunners salah satu kelab yang top menjaga kewangan dalam BPL..leh kata..Arsenal satu je kot yang ada untung dan nampak stabil..Man Utd dan Liverpool pon skarang ni ada masalah kewangan dengan hutang pemilik mereka..dan sedia maklum..dalam tempoh beberapa tahun..Chelsea juga mungkin dalam keadaan yang sama...termasuk jugak ngan Man City dengan sugar daddy mereka..jika ini terjadi..dan Jogho raa..akan terjadi..maka..Arsenal boleh menjadi kelab yang akan rule Europe...dan sekali gus dalam BPL...dengan struktur kewangan yang kukuh..kita boleh membeli player yang star2..tapi ingat..Arsene Wenger tak beli player star2 sangat..cuma..kita boleh kecapi la playe2 macam Arshavin tu lagi lepas tahun 2012..tak de la player macam Kaka atau Messi...tu memang tak masuk akal la bg Jogho..hehe..

So..kalau kita bayangkan..player2 yang status nye macam Arshavin masuk 2 atau 3 orang satu musim..kita boleh jadi threat yang lebih besar dalam Europe...Cuma..sekarang kita hanya perlu maintain dengan pencapaian kita..setiap tahun champions league..lam liga top 4..itu dah memadai untuk kita capai pride n glory pada masa depan..dengan sumber player yang kita ada sekarang..kita boleh..kekalkan untuk masa 2 3 tahun ni untuk sign player yang tak ternama dan berbakat..serta player muda..Jogho percaya..kita akan jadi salah satu top club dalam Europe..Cuba saudara saudari sekalian bayangkan...kita bermula dari bawah..dan berjaya sampai ke tahap tertinggi..tak bangga kah kita...dan contoh dalam dunia nyata sekarang..kalau sesorang tu bekerja dari bawah..dan makin lama makin naik..nilai pengetahuandan pengalaman sesorang yang cam tu amat lah tinggi..Ini la yang di perjuang kan Arsenal dan Arsene Wenger Jogho rasa selama ni..13 tahun duk Arsenal..takkan tak rasa sayang kat Arsenal kan..so ini lah yang di sumbangkan beliau pada kelab...Percaya la..dalam 5 tahun ni..sudah banyak beliau lakukan untuk arsenal..kita hanya perlu bersabar..untuk 2 3 tahun lagi..kita akan jadi raja eropah..Insyaallah...as long as we are behind the club...

Satu lagi...takkan kita nak jadi Portsmouth...menang 1 piala..dan terus kena relegate..ini semua bagi Jogho..investmen yang hanya untuk masa singkat...tak sampai 2 tahun kot menang FA Cup..sekarang dah di ambang relegation..gara2..tak de duit...So ambik la ape yang positif dari ape yang kita capai dan tak capai...nescaya..kita akan berjaya dan masih loyal dengan kelab kesayangan kita...hehe..ayat puitis sket..ape2 pon...kita sayangkan Arsenal...terus lah menyokong ye Gooners sekalian..Peace...Come on Gunners...

Ps : Sekalung tahniah buat Aesene Wenger dan Peter Hill-Wood dan tak lupa...salam maulidur rasul buat semua gooners dan player yang beragama Islam....


Eduardo kembali, trio terpaksa menanti.

 Terlebih dahulu Salam Maulidul Rasul kepada para Muslim dan isilah kela[angan dengan amalan2 yang baik serta berfaedah.



Arsene Wenger dalam temubualnya memberi bayangan kemungkinan skuad yang sama menentang Sunderland akan digunapakai ketika bertandang ke Stadium keramat Stoke, Britania stadium.Cuma ada tambahan mungkin hanya Eduardo manakala trio yang lain Arshavin Gallas dan Diaby hanya dapat kembali ketika menentang Birmingham nanti.. Wenger juga menyanggah kemungkinan Gibbs akan dipanggil untuk skuad World Cup England dan berkata cakap2 itu hanya kedai kopi memandangkan Gibbs yang disahkan terlepas aksi sepanjang musim ini hanya akan boleh kembali menyepak bola summer nanti-suatu jangka masa yang singkat untuk kejohanan sebesar itu.Tapi siapa tahu memandangkan masalah moral,kecederaan , dan merajuk, posisi bek kiri ditinggalkan oleh Col dan Bridge menjadi tanda tanya sedang Baines dan Warnock sedang mengintai2 tempat.Dalam masa yang sama , Wenger menegaskan Clichy masih menjadi left back utama Arsenal dan percaya pemain yang tengah dikritik hebat dan bawah tekanan itu kini cukup matang untuk mengatasinya.Clichy dalam 2 perlawanan sebelum ini bertemu Sunderland dan Liverpool semakin mendapat rentak permainannya dan mungkin sedikit masa lagi kembali ke form terbaik setelah beberapa bulan bergelumang dengan masalah kecederaan.

Wenger juga meredakan sedikitkeriangan peminat2 Arsenal dengan tidak mahu memberi harapan palsu apabila berterus terang dia sendiri tak yakin RVP akan kembali seawal bulan April , p aling cepat baginya akhir bulan April. Ini kerana statement 'RVP kembali awal bulan April' hanyalah dikeluarkan oleh FA Belanda-sumber yang sama berkata RVP ok pada mulanya  ketika kecederaan dalam friendly bersama Italy, sebelum Dr Arsenal sendiri dapat tahu keadaan sebenarnya lebih serius dari dijangka

Sempena denagn ulangtahun ke 25 program Arsenal Dalam Masayrakat, setelah Walcott dan Eboue, kini Bacary Sagna pula meluangkan masa untuk bersama budak2 sekolah dan salah satu aktivit pastinya Crossbar Challenge.



Akhir sekali, Tom Cruise sign kontrak lanjutan bersama Arsenal.Pemain berusia 18 tahun yang cukup sempoi ketika di Athens bermain 90 minit menentang Olympiacos kini bakal mengikut jejak langkah Gibbs ,perlahan2 membina nama ,sabar dan tunggu peluang untuk diserapkan ke pasukan utama-suatu yang tak mustahil di Arsenal.


Khamis, 25 Februari 2010

Pride And Glory

 
- Gambar Hiasan

Pride & glory adalah dua perkataan yang membawa maksud berbeza.Tapi sebagai Arsenal, manakah yang kita kejarkan lebih?Ini adalah quotes of the day daripada Le Prof :

"There are three clubs in the fight for the championship – when you see how much money the others have invested, we have not to be ashamed,"
"There are two main trophies in our job: the Champions League and the Premier League; today, we can still win them both. In addition, the club is in a healthy situation and we have a fantastic young side.
"If that is still not enough, I can understand, but we are fighting very hard to deliver. I believe that Arsenal fans can be very proud of their club, and that is at least what we try to give them – pride."

Terima kasih Mr. Arsene, walaupun kami bukan glory hunter, kami berbangga dengan The Arsenal Way, tapi kami juga berharap ini adalah jalan yang  akan menemukan kembali Arsenal dengan hari2 gemilang.


Eboue mithali

Selepas beraksi cemerlang minggu lalu, Eboue meneruskan kehidupan sosialnya dengan tidak lupa berbakti pada masyarakat setempat.Selain terkenal sebagai pelawak dalam pasukan walaupun kadangkala reputasi badutnya di atas padang, di luar padang Eboue menunjukkan profesionalisme sebagai seorang pemain bola sepak yang masih lagi perihatin terhadap tanggungjawab dalam sesebuah komuniti. Saksikan lawatan amal Eboue ke Hargrave Park Primary School dan bermanja bersama budak2 sekolah tersebut.Kehadiran Eboue disambut umpama santa clause bagi mereka.


Di bawah pulak ialah lawatan amal Theo Walcott pulak bermain bowling padang.



Hai..ini minggu depa ke, berita tak habis2.huhu. Bercakap pasal persaingan liga, Sol Campbell yakin Arsenal boleh juara, jadi mengapa anda tidak? Syaratnya, Arsenal perlu mengumpulkan segala kekuatan dan menang kesemua game bermula dengan kunjungan sukar ke Stoke Sabtu ini.Diaby masih belum diketahui nasibnya manakala Eduardo mungkin boleh kembali .Jika tiada aral melintang, Campbell akan menggantikan tempat Gallas jika pemain berjersi no 10 itu masih terpaksa diketepikan. Nampaknya Silvestre akan kembali dibangkusimpankan..2 kali terakhir kita ke Britania Stadium kita pulang dengan tangan kosong.Jadi aku harap kata2 Bendi untuk membalas kepercayaan Wenger bukan hanyalah omong kosong jugak.


Rabu, 24 Februari 2010

Sembang Eboue dan Walcott

Kemenangan Sabtu lalu kurang memberangsangkan sebenarnya dari segi persembahan,Tapi apa pun sudah cukup untuk melegakan kerana yang penting tiga mata.Nampaknya Arsenal kadang kala terpaksa win ugly, itulah salah contoh situasinya.Cuma yang  nampak adalah sumbangan bermakna Eboue yang memberi lebih directness dalam serangan Arsenal.Berbeza dengan Sagna Eboue lebih berkesan apabila Arsenal mara ke hadapan dengan lebih gemar cut in serta menarik defender sedalam2nya dan paling best sekali 'curi' foul. Tapi diharap dia tak perlulah overacted sangat apabila berguling2 di padang kerana aku tak suka mana2 pemain sekalipun yang tidak jujur walhal Wenger sendiri bermati2an menegakkan fair play.



Berbeza dengan Sagna yang suka crossing kepada linesman bertentangan, penyokong di belakang goal post dan jurukamera, untuk bertemu team2 yang atas ketas boleh makan, kredit kepada Wenger kerana berani melakukan perubahan taktikal di situ.Eboue pernah diboo dan dihentam hebat ketika bertemu Wigan musim lepas tapi perlu diingat di manakah posisi yang Wenger letakkannya pada ketika itu.Outposition di sebelah kiri menggantikan Nasri, Eboue mengalami hari yang sukar dan pasti teringat sampai mati.Aku bukan nak memuji berlebih2 Eboue hanya berdasarkan satu perlawanan tapi kredit kepadanya kerana terus bersabar dalam skuad ,menanti peluangnya dan menjadi penceria bilik persalinan(The Joker) ketika pasukan2 lain menghidu versatility pemain Ivory Coast ini.Nampaknya Walcott perlu lebih  masa dan belajar untuk menjadi lebih effective.



Cerita sana sini pasal Walcott.Biasalah, media England jadi Walcott ni umpama bintang yang tak menjadi seperti mana yang diharapakan. Selepas dipanggil secara mengejut oleh si Goran ke World Cup Germany dulu, satu dunia bola sepak sedang ternanti2 apakah bakat dan apa istimewa sangat budak ini.Beberapa persembahan turun narik mencurik tumpuan dan biasalah jika anda pemain England, media akan membantu anda gila2 tapi kalau foul tu memang siap sedialah untuk kritikan yang melampau.Walcott di usia hampir 21 ini telah menunjukkan tak banyak tapi sedikit ,janji ada,  kebolehannya-hattrick England,larian Liverpool,San Siro dan apa lagi?- Tapi masalahnya, masalah kecederaan hampir kesemua anggota badannya, memang tak banyak membantu tumbesaran.Terkehel bahu sana sini, lutut, buku lali semuanya sudah rapuh di usia muda. Jadi dari segi sains sukan tu macam mana nak cakap tu aku pun tak berapa nak pakar tapi mungkin secara kasarnya boleh didefinasikan sebagai kurang protection.Terlalu terdedah kepada spotlight , jadi tumpuan fizikal dan mental terbeban. Perebutan sama ada sepatutnya skuad senior England atau bawah 21 jugak mengelirukan statusnya sama ada sedia atau tak sedia walaupun dia sendiri melanggar pantang Wenger untuk bermain, maka terpaksala bayar bayaran yang setimpal. Memang kadang kala sakit hati dan hilang sabar melihat aksi bersahaja dan tidak konsisten pemain muda yang dikatakan harapan tapi bila dipikir2 mungkin masalah kecederaan masih menghantuidirinya, mental tak cukup kuat kerana tidak dikelilingi oleh ramain pemain2 yang berpengalaman dan kurang winning mentaliti dalam skuad yang ade sekarang.

Melihat kepada projek Wenger ini apekah protection yang akan diberikan kepada pemain2 yang digembargemburkan seperti Merida ,Wilshere malah Vela sekalipun, adakah mereka sudah bersedia dan mampukah mereka bersabar menanti peluang jika Wenger masih belum yakin dengan kemampuan mereka. Mungkin Wenger dapat belajar sesuatu dari kes Walcott tapi aku nampak Ramsey mungkin ada masa depan yang cerah di Arsenal dan bakal menjadi nadi penting.Apepun ikut logik akal, walaupun tak meningkat sama seperti batchnya Milner, Agbonlahor, Young,Lennon Walcott masih 21 dan peringkat umur yang mentah., mungkin lampi mungkin jugak 'processor' nya bermasalah.Oi berapa banyak mungkin lah! Bila aku maki ketika satu2 game tu hanyalah emosi pada ketika itu tapi aku akan memberi masa sehinggalah umurnya 23 mungkin, kalau tak settle2, memang satu lagi Jeffers la jawabnya.'Mungkin' lagi..huhuh. Aku percaya dia kini hanya kurang bernasib baik, harinya akan tiba.


Isnin, 22 Februari 2010

Match Highlights : Arsenal vs Sunderland


Ahad, 21 Februari 2010

Post Match - Great Comeback Gunners..


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua fellow gunners....huhu..amacam guys...puas hati tak dengan 2 bijik gol smalam...bagi Jogho...win is win...3 point penting smalam nak kejar pasukan no 2...tinggal 2 mata lagi nak sama ngan Man Utd...dan 6 point ngan Chelsea...we are back on tittle race kan...haha..pada sape2 yang dulu duk ckp kita dah tak de peluang..hehe..tgk skarang..patience is very important la guys..

Ape2 pon..Jogho bangga ngan players malam tadi...lebih2 lagi si Eboue...bagus gila persembahan dia..walaupon ada 2 atau 3 kali floppy passing smalam...tapi masih tak dpt menandinggi skill attacking beliau..memang patut di puji...2 gol semalam agak ksikit kalau nak di bandingkan ngan peluang gol..ada dalam 10 butir peluang gak kot..dapat 2 gol..hehe..memang agak tumpul penyerang kita...but..dari riak muka si Bendi...walaupon tapping cam tu je leh gol..riak muka pada saat tu la kita leh nampak..confidence level beliau akan terus naik..insyaallah...game2 lpas ni dia akan score..

ok..cam biasa la..kita start post moterm stiap player...start ngan Almunia...haha...penampilan image beliau malam ni macam orang mati bini je..haha..dengan jambang tak shave2...baju tak tuck in..hehe..jarang dapat tgk beliau cam tu...maybe salah satu approach untuk menaikkan semangat kot..lepas kritikan banyak di lemparkan..walaupon tak banyak kena attack..tapi crucial save ada gak si Almunia ni...sebab tu la Jogho akan pilih dia dari ke empat2 keeper kita untuk starting..ada gak kat shoutout post...ada orang ckp..kalau almunia ngan fabianski main..mesti game kalah..pekejadah nye..malam ni menang je..haha..jangan le wat kuar ayat cam tu walaupon tak suka kat dia..haha..bg Jogho..memang dia tak world class..tapi dia yang paling berpengalaman..paling compose kat gawang...nak banding ngan manone..masih jauh beza dia ngan almunia...ape2 pon..sama2 la kita berada blakang setiap player kita..huhu..

kita ke kiri padang...Clichy kita..agak decent..tak banyak bola datang dari kiri..Sunderland banyak serang kot tengah je..tapi tak de la banyak sangat serang..hehe..ni membuat kan Clichy kita banyak jugak overlap...defending tak pon..tak banyak yang kena wat...decent perfomance...Ke kanan padang lak..Eboue..huhu..phewww.....amazing...ni la player yang betul2 profesional...setahun lepas..dia ni la mangsa di kambinghitamkan fan...tgk..ape jadi..skang fan dah sayang eboue...seorang player yang mempunyai attitude tinggi..dari persembahan smalam...satu assist dari beliau..dan dribble2 beliau smpai ke hujung padang..memporak perandakan defend lawan...tapi cam ne nak wat..kalau Jogho jadi defend sunderland pon Jogho delay cam tu je..maybe silap midfield lawan..tak close down..haha..pandai gak si eboue ni..antara persembahan terbaik penah Jogho tgk dari Eboue..

2 center half kita..Silvestre dan Vermaelen...Si silvestre ni ada ok nye..ada tak ok..kalau kira logik..patut smalam Sol la main..tapi maybe Wenger letak beliau..sbb nak kekang Bent dan Jones..Dua striker lawan ni agak laju..so kalau letak sol..tak menjadi kot..lagi pon..sian gak Silvestre..tak main2..hehe..nanti kang..moral down..reality nye..kita kena jaga moral player...bukan yang top tu je leh main..kita kena naikkan tahap konfiden every player...so game malam tadi mungkin agak mudah kita nak menang...ape salah nye letak Silvestre...ok la tu..dan dengar2..dah sign contract baru..tak tau la tu..partner dia lak malam tadi..Vermaelen..Superb.....si mael ni mmg signing of the season la bg Jogho..memang keras dia ni...tackle..body check..perhh..nampak orang tak de la besar cam sol tu..haha..tapi keras bukan main...dah la teknik pon baik...Suka Jogho tgk si mael ni dribble..walaupon CB...tahap dia dribble...bawah sket je dari Fabregas..freekick pon leh ambik..walaupon tak brape bahaya..tapi memang nampak susah gak la keeper nak save freekick dia..hehe..terbaik..

Ke tengah padang...Song kita..cam bisa...stiap game fokus nye 100%...tak pnah tido dia ni...lari je keja dia...bagi Jogho...Song la player of the season...tak pon blakang fabregas...tapi masih awal..kalau leh pilih..mmg song ni no 1 list player of the season Jogho...satu lagi perfomance yang mantap dari beliau..nasib baik injured tak lama..huhu..captain kita..Fabregas...satu gol penalti..ok la tu...dah banyak2 create peluang...tapi tak gol2..bengang gak dia..last2..dia sndiri score..walaupon penalti..kita leh nampak dari riak wajah celebrate nye...mmg dia frust dengan game porto...dan maybe frust ngan diri nye..dah agak lama tak score...hehe..great perfomance by Fabregas...gol ke 15 of the campaign...

Anak didik Fabregas plak berganding ngan sifu malam tadi..si Ramsey..stiap kali dia ni main...Jogho akan impress..Trust me..Ramsey akan jadfi lebih baik dari Fabregas...dengan teknik yang tinggi..confidence level nak beat player lawan..dah leh nampak sebijik macam fabregas..plus...bg Jogho..ramsey ni lebih keras dari fabregas...tak sia2 la beli dia..walaupon masih muda..ramsey ni besar potensi nye..smalam persembahan nye agak baik..control tengah padang memang mantap..ke kiri padang lagi...abg Nasri..jauh beza dengan game porto...masa game porto..nampak beliau agak panas baran..game smalam..lebih calm..cam biasa la..conrol ball dia..pheww...antara dribbler terbaik dalam pasukan skarang ni..cumas atu je...kurang nampak dah long shot dari beliau..tak tau la nape..

Ke kanan padang lak...Walcott...lebih menarik persembahan beliau malam ni..walaupon hanya pace nye saje yang jadi highlight..bg Jogho..dia dah makin bagus dari 2 3 game sblum ni..dah muhasabah diri kot..walaupon tak 100% lagi...Jogho percaya..dia akan lebih mantap..movement dah nampak makin bagus..cuma delivery nye je yang masih kurang keyakinan..jangan risau..bagi lagi peluang..maybe bukan season ni season dia..tapi dia masih muda...come on walcott...

Striker kita lak..Si bendi...satu gol dari nye...memang hanya gol ke dua bg dia dalam season ni...tapi ingat..dia injured lama..Jogho percaya..dia msti score lagi pas ni...insyaallah...dia ni bg Jogho la..fizikal ada..movement tactical ada...finishing pon ada dia ni..cuma lack of composure je...dia dpan pintiu gol..gelabah sket...kalau dia tenang2..mamat ni msti banyak score nye...dan campur unlucky sket...dah 2 3 kali Jogho tgk..lagi2 header dia...dah baik..tapi kena tiang n palang..memang cam bengang sket la kalau slalu kena cam tu..tapi smalam..Joghopon pening..Bendi ni tetiba rajin semacam..haha..banyak gak dia trun ambik bola..dalam bulatan tengah tu banyak kali gak dia ada..fired up kot mamat ni smalam..tu yang kita nak.walaupon tak score..tapi attitude..determination nak socre..nak menang tu ada..then the gol will come...teruskan usaha anda Bendi...huhu...panjang lak post match kali ni..hehe..ok la..cam bisa..rating player...

Almunia--------7
Eboue----------8.5
Clichy----------7
Silvestre-------6.5
Vermaelen-----7.5
Song-----------7.5
Fabregas-------8
Ramsey--------7.3
Walcott--------7.3
Nasri----------7.5
Bendi----------7.5

So..man of the match bg Jogho smalam..tak lain tak bukan..Eboue la..huhu..ape2 pon...kita tunggu stoke lak..bukan game senang lawan stoke ni..macam2 leh jadi..macam Wenger cakap..stiap game..memang sukar...Jogho rasa..BPL dah masuk ke era baru..era yang paling sukar dalam sejarah..memang layak di tabalkan liga paling top dalam dunia...mau tak top..kat spain..madrid ngan barca je yang top team..serie A lak...inter, milan ngan juventus je kuat..pas tu roma ikut blakang...kalau BPL..phew...Arsenal..man utd..chelsea..liverpool..tambah lak masuk list..man city lak jadi contender..tu tka masuk lagi everton..fulham..villa..haha..moral nye..sape menang BPL..memang team terbaik dunia la..ape lagi..peminat2 liga spanyol ngan serie A tu..haha..masuk la join minat BPL..hehe..peace...Come on Gunners..

p/s...highlight tunggu dari GNR...Jogho nye intenet haram sket..tak leh nak upload video..huhu


EmBoue..Dua Bijik

2,3 mistake, 20 30 percubaan cantik, akhirnya Arsenal berjaya menumpaskan sundelAnd 2-0.

Jelas arsenal control game dari awal hingga akhir namun ketumpulan barisan penyerang jelas teserlah..

Apa-apapun, good game n good performance dari Eboue sekaligus membuktikan dia maseh lg penting dalam squad kesebelasan utama arsenal..

Nice Game..we're close to the title..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Sabtu, 20 Februari 2010

Pre Match : Arsenal vs Sunderland


Mini pre match.Kembali ke saingan liga.Lupakan UCL seketika dengan kekalahan silap kepada Porto ingat kemanisan kemenangan ke atas Liverpool dalam liga.Fokus pada malam in pertemuan menentang Sunderland.Pasukan yang pada mulanya on form tapi semakin suram menurun setelah mereka menewaskan kita away.Apa masalahnya, tentulah tak jauh beza dengan Arsenal iaitu kecederaan.Dengan beberapa tonggak utama yang tidak dapat diturunkan skuad Steve Bruce agak sukar untuk memeberikan persembahan terbaik kebelakangan ini dan ia bagai satu kelebihan bagi Arsenal bertemu mereka pada saat ini kerana perlawanan malam ini memang nampak boleh menang walaupun kita sendiri pening kepala dengan masalah kecederaan yang tak henti2.

----------------Almunia------------------
Eboue------Campbell---Mael-----Clichy
--------------Song----------------------
---------Fabregas--Nasri--------------
--Walcott---Bendi------Rosicky--------

Astro ESPN 11pm .Arsenal 2-Sunderland 0.

Agi idup agi mengGuners.


Pre-Match: Jangan Takut Pada SundelBolong

Sedikit rumusan mengenai match malam ini.

Arsenal bakal bertemu Sundeland. Antara hantu-hantu sundel yang bahaya adalah Jones dan Leadbitter. Mereka mempunyai rekod baik ketika menentang Arsenal namun rasanya malam ni mereka bakal malap.

Arsenal tanpa gallas malam ni akan menyaksikan kebangkitan semula Bomoh Cambell, Song dan Almunia.

Diharap dengan kehadiran bomoh-bomoh asal ini dapat menghalau dan mengalahkan Sundelbolong ini.

Dengan Diaby yg cedera dipatuk dracula, posisi tgh mungkin diisi oleh denilson bewak. Namun aku melihat Nasri lebih afdal diletakkan di tengah ber sama fabregas dan song. Tepi walcott dan roskiki manakala atas, semestinta bendai.

Berikut antara kesebelasan utama yang aku jangka pada malam ini:

1) Almunia
2) Cambell
3) Vermaelen
4) Clichy
5) Saqna / Eboue
6) Song
7) Fabregas
8) Nasri / Denilson
9) Walcott / Vela
10) Rosicky
11) Bendtner


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Jumaat, 19 Februari 2010

Almunia, Song kembali.



Nampaknya Almunia tiba2 sahaja sperti boleh kembali untuk match Sunderland walaupun 50-50.Adakah tempoh hari merupakan pelan wenger untuk men'drop'kan Almunia perlahan2 seperti Lehman tapi malangnya tak berjaya kerana penggantinya pulak tidak mampu diharapkan.Aku taknak pergi lebih dalam dalam teori konspirasi merapu ini.Apa2 pun penjaga gol kita musim ini adalah barah.Harap mereka mampu bertahan dengan asakan atas padang dan kritikan luar padang sehingga hujung musim.

Yang melegakan pastinya kepulangan Alex Song.Keiadaan Song sangat dirasai ketika hati menyirap limau menyakskan kelibat Denilson berlari2 anak tanpa determination tinggi.Sekali tengok wajah Hulk Porto saling tak tumpah macam Denilson versi tough.Apekejadahlah player2 Arsenal ni 'comel2' belaka.Itulah sebabnya kita takkan lagi rasa kekurangan fizikal sangat jika Song kembali dalam kesebelasan terutama untuk berhadapan dengan Cana atau Jones nanti.

Sudah menjadi lumrah,katil di wad Arsenal silih berganti pesakit.Kepulangan Song dihimpit dengan kecederaan Diaby,medial knee ligament injury yang tak pasti berapa lama.

Gallas, Arshavin dan Eduardo masih tak dapat diturunkan dengan Gallas Arshavin mungki berpeluang tipis untuk beraksi menentang Stoke Sabtu depan.Tapi dengan beberapa kali penangguhan, aku tak terkejut kalau Dudu pun masih diketepikan lagi.


Khamis, 18 Februari 2010

Referee Kayu

Tipu..penipu..sabotaj..palahotak pengadil..

Walaupun 1st goal salah fabianski, aku stuju ngan ulasan G&R..gila apa freekick amik secepat tu..kalo luaq kotak penalti bleh gak tercapai akaiku..ni dalam kotak..

Tp xrak papa yeah..porto cucoq la kat emirates nanti..aku puji the gun-gun malam td..mainpower..cuma bila song n gallas tadak, terasa giles..


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Schoolboy error, berapa besar Arsenal perlu bayar?

Melihat aksi Arsenal malam tadi terutama Fabianski membuatkan demam aku bertambah parah.Sakit hati dan sakit kepala tapi itulah yang terpaksa ditanggung Arsenal apabila badut diganti dengan juggler Fabianski Fumble-anski. Agak2 bagaimanakah kesan 2 gol ni terhadap peluang Arsenal dalam kalah mati seperti ini.Memang posisi penjaga gol semakin parah buat Arsenal dan ada eloknya untuk Wenger memberanikan diri memberi peluang pula kepada Manone.Sekurang2nya mereka diberi peluang sama rata untuk menunjukkan aksi sama ada lucu atau spontan .Manone juga seingat aku belum merasa 'nikmat' kekalahan setiap kali menyarung sarung tangan bersama skuad utama Arsenal, apa kata melayan Sunderland nanti dia kembali.



Kalau nak dikritik dan diletakkan kesalahan pada seseorang individu seperti Fabianski memang takkan habis ini kerana bak kata Wenger 2 2 gol yang dilepaskan semalam agak2 jarang, pelik dan sukar ditemui dalam perlawanan UCL apatah lagi UCL kalah mati.Bercakap mengenai gol2 tersebut, lupakanlah gol pertama kerana ia memang sangat2 kelakar tak ingat lebih daripada peserta raja lawak musim ini.Yang hendak dibicarakan pastinya gol kedua yang pada Wenger tak patut.Fabregas pulak mengakui kalau dia berada pada situasi itu dia akan melakukan perkara yang sama.Tapi kalau mengikut nostalgia Henry, semua yang dilakukannya itu adalah dari luar kotak penalti.Dan ini pulak adalah sepakan freekick dalam kotak penalti akibat keeper menangkap back pass-suatu yang hanya kadang kala berlaku. Jadi pastinya player menanti tiupan wisel Reff dan menjangkakan takpe kut terhegeh2 nak bina benteng.Namun itulah dia bola sepak, sepatutnya pemain lebih alert dan Fabianski sendiri sepatutnya menangguh2 kan freekick alang2 bodoh biar dapat kad kuning sekalipun, malah Campbell sepatutnya menghalang sepakan itu dari segera diambil.Tiada guna untuk berbicara tentang pengadil kerana umum sedia maklum dengan kontroversi sebelum ini, dialah yang menghadiahkan tiket untuk France ke Piala Dunia apabila terlepas pandang handball Henry. Walaupun beberapa keputusan pengadil itu tidak menyebelahi Arsenal seperti Rosicky yang jelas dikasari dalam kotak penalti serta Cesc yang menjadi mangsa terjahan2 melampau, Arsenal perlu menyalahkan diri sendiri.


Secara keseluruhan ia adalah satu perlawanan yang menarik dan open game.Aku lihat beberapa kali pemain2 kita diberi ruang  namun kita tak berdaya memaksimumkan tanpa keupayaan pemain2 licik seperti Arshavin dan atau mungkin Eduardo.Aku percaya kalau Porto still main open macam semalam di Emirates nanti, Arsenal takde masalah dengan harapan kembalinya watak2 penting ke dalam pasukan dalam masa 2 minggu dari sekarang.Dan Gol Campbell tersebut? Wow.. macam fairy tale tapi tersalah landing endingnya.Siapa sangka dalam banyak2 pemain, Sol Campbell yang memberikan gol yang boleh jadi penting jugak dalam tie kali ni. Ini merupakan 2 gol berturut2 bagi Campbell dalam pentas Eropah kali terakhir dipisahkan 3 setengah tahun yang lalu ketika final di Paris. Campbell sendiri bermain dengan cukup baik dan kombinasinya bersama Mael mengena tapi itulah pasal, 2 gol bolos memburukkan statistik mereka di atas kertas.



Bertenanglah.Kita hanya kurang bernasib baik.1 gol yang dibawak ni pun mungkin dah boleh jadi penting.Walaupun takde kaitan tapi masa2 inilah aku teringat bagaimana Russia dan Arshavin yang menjadi pilihan untuk ke Afrika gagal hanya kerana 1 gol yang dilepaskan di tempat sendiri.Jadikan ia sebagai motivasi malah Arshavin pastinya hendak merasa berada di pihak yang lain(menang ) pula.Aku yakin kita mampu bangkit dan lebih berjaga2 dengan perlawanan 2nd leg nanti.Masih ada harapan dan peluang. Fokus kita bertukar kembali kepada Sunderland.teruskan MengGunners..


Rabu, 17 Februari 2010

Pre Match : Fokus UCL kembali


Gallas , Almunia, Eduardo.Ketiga2 mereka adalah nama baru yang terpaksa diketepikan menjadikan mereka sepuak bersama Arshavin, Song, RVP, Gibbs, Jozan. Hanya Carlos Vela yang pulih dari kecederaan lutut dan disenaraikan dalam 18 pejuang ke Porto.Form Porto sekarang boleh tahan.12 match tanpa kalah dan Wenger sendiri sudah senariakan Porto sebagai salah sebuah dari 10 pasukan yang boleh menang UCL musim ini.Sejak jadi juara bawah Mourinho , pencapaian tertinggi mereka adalah suku kahir tapi setiap musim pasti memberi saingan dan ancaman.Arsenal jugak sebelum2 ini pernah disatukan bersama dalam peringkat kumpulan musim2 sebelum ini dan rekod ke sana tak berapa la bagus sangat tapi memadangkan tiada tekanan diletakkan untuk match2 ketika itu berbeza dengan situasi sekarang,kalah mati.Bagi aku, kunjungan ke Porto adalah dengan misi jangan bolos, ataupun kalau tak mampu bertahan, score sebanyak mungkin kerana away goal memang penting dalam draw yang tight macam ni.Menang adalah satu bonus.

 

Dek kerana Almunia yang terkehel jari-entahlah suatu yang diimpikan atau tidak pun aku tak pasti tapi sekurangnya2 inilah peluang untuk Fabianski atau Mannone menunjukkan keupayaan kerana posisi penjaga gol sekarang ini agak kritikal.Aku sebelum ini agak lantang mengkritik Almunia jadi aku bertanggungjawab atas segala ulasan andai kata Fabianski dan Manonne jugak tak mampu mencapai standard ang diperlukan.Tapi nak buat macam mana, dah itu jek pilihan yang kita ada sekarang sehingga tamat musim ini.Apa2 pun kita perlu berdiri di belakang tiang gol mereka tak kira siapa anatara ketiga2 mereka yang menjadi benteng terakhir.

Tempat Gallas pastinya diisi oleh Sol Campbell yang mendapat kepercayaan lebih berbanding Encik Silvestre.Wenger kurang gemar idea untuk menggandingkan kedua2 CB kita berhaluan kiri maksud aku left footed. Orang yang paling syok dan lega pastinya Wenger kerana time2 macam ni laa dia nak buktikan yang pembeliannya penjimatannya memang berbaloi2.Secara jujurnya aku tak nampak peluang untuk Campbell sarung jersey Arsenal lagi selepas Mael disahkan ok untuk menentang United minggu sudah2 dan terfikir bila laa dia nak buat home debut dengan FA Cup dan Carling Cup kita dah tersingkir. Jadi , mungkin ada logiknya signing Wenger ini kerana melihat aksi bertemu Villa , Campbell lebih diyakini berbanding Silvestre.
 
Sedang Bendi merupakan jawapan kepada ketiadaan Arshavin dan disokong oleh Nasri dan Rosicky, pilihan Wenger, Denilson bagi menggantikan tempat Song pastinya suatu yang masih diragui.Sejak dia berlari2 anak tanpa sebarang usaha ketika gol Rooney, Denislon telah dibangkusmpanankan dalam kedua2 matchs elepas itu.Mungkin juga kerana kepulangan Diaby, match winner minggu lepas atau Wenger sendiri sudah muak dengan liabiliti Denilson yang bermain dengan kecederaan tulang belakang.Harap dia dah habis muhasabah diri dan memberikan persembahan yang nampak caring kepada Arsenal.Atau aku tidak menentang idea Wenger meletakkan Eboue di situ sepertimana yang pernah dilakukannya suatu masa dulu cuma itu masa terdesak, mungkin dia lebih diperlukan di bahagian flank.Ini bermakna jika Denilson belum bersedia, kita mungkin boleh melihat gandingan Diaby Eboue dan Fabregas dengan Walcott akan dimasukkan sebagai gantian.

 ------------------Fabianski-----------------
Sagna-------Cmpbell----Mael--------Clichy
------------------Denilson------------------
-----------Fabregas-----Diaby-------------
------ Rosicky------Bendi-----Nasri-------

Astro 813 3.45 AM. Porto 0 - Arsenal 1.Hulk Who?


Selasa, 16 Februari 2010

Rehat yang mencukupi?



Sebelum terlambat, Gong Xi Fa Chai pada mereka yang menyambut Perayaan Tahun Baru Cina.Cuti yang panjang boleh merehatkan minda begitu jugak kepada player2 Arsenal yang tidak perlu beraksi pada FA Cup bertemu Man City tempoh hari.Mungkin inilah petanda yang Wenger gembar gemburkan tu-kekalahan FA cup ada hikmah kerana jaduaalnya, kerana kalau kita all the way- Mancity dan kemudian Chelsea tunggu untuk dijinakkan. Rehat bagi pemain bukan bermakna santai2 kerana awal pagi Khamis kita bertandang ke Porto dalam pertarungan hidup mati.Sesungguhnya kejayaan ke atas Liverpool memberi tonik dan lebih bermakna clean sheet walau kita tau Liverpool tanpa barisan serangan terkuatnya namun bolehlah meningkatkan kepercayaan dan keyakinan diri Almunia dan rakan2 untuk mengekang the Incredible HULK esok.

Kemas kini kecederaan beserta tarikh jangkaan kepulangan mereka,

A Song Knee Ligament Injury 20th Feb 10
A Arshavin Hamstring Injury 20th Feb 10
K Gibbs Metatarsal Fracture May 10
R Van Persie Sprained Ankle 20th Mar 10
J Djourou Knee Injury 3rd Apr 10

Yang melegakan ialah mungkin kita dapat lihat kembali gandingan Eduardo dan Bendi walaupun tanpa 2 tonggak penting Arshavin dan Song untuk 1st leg.

Pre match update menyusul..


Who is the real Le' Prof's Right Hand Man?



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua fellow gunners..Lame tak de post sejak kita menang game menentang Livepool..So sekarang..sebelum pre match menentang Porto..Suka Jogho nak mengepost satu article yang sangat2 menyentap jiwa Jogho..haha..tak de la sentap sangat pon..sepanjang 3 tahun blog ni dah online..(3 tahun tu..ntah2 4 kot...kena tanye GNR...) tak pernah lagi ada post pasal coaching staff Arsenal..Tak de la semua Coaching staff Jogho nak rungkai..tapi seperti tajuk post..Who is the real Le' Prof's Right Hand Man?

Ok..sedia maklum bagi kita fellow Gunners...Pat Rice la sebagai orang no dua dalam coaching staff lepas Arsene Wenger....Tapi dari segi tugasan dan nasihat2 kepada Arsene Wenger..adakah Pat Rice yang menjadi pilihan beliau..Jogho rasa agak tidak logik kalau Arsene Wenger hanya menerima nasihat dari Pat Rice sorang je...fellow Gunners kenal tak lagi seorang coaching staff yang sangat2 luas pengalaman dalam dunia bola sepak ni..Nama beliau Boro Primorac..berbangsa bosnia..dan pernah menjadi captain pasukan Yugoslavia pada tahun 70'an dulu..Sebelum menyertai coaching staff arsenal..beliau pernah menjadi manager untuk AS Cannes dan Valenciennes dan beliau adalah rival Arsene Wenger masa kat france dulu...

Sedia maklum jugak..Arsene Wenger seblum ke Highbury, beliau adalah manager sebuah club jepun..sama macam si Boro Primorac ni la..Arsene Wenger offer jadi coach kat kelab jepun tu..dan bila beliau sampai ke Higbury, Boro Primorac ni sekali lagi di offer oleh Arsene untuk jadi coach di Arsenal...itu serba sedikit tentang Boro Primorac..ok..sekarang pasal Pat Rice...Pat Rice ni sedia maklum legend The Gunners..dengan penampilan di posisi right back sebanyak 397 kali..perh.banyak tu..patut la legend..huhu..lepas tu jadi youth coach kat Arsenal..lepas tu..jadi caretaker manager sebelum Arsene Wenger datang..pas tu..jadi Assistant Manager sampai sekarang..

Ok..sekarang ni..kita dah biasa tengok si Pat rice ni kat Press Conference...kat bench pon belambak kan..biasa la..orang no dua jawatan dalam coaching staff kan..tapi..ada sumber2 dalaman club mengatakan..Boro Primorac lah orang nombor dua bagi Arsene..segala tactical advise memang akan Arsene tanya pada beliau..dan untuk pengetahuan fellow Gunners semua..Arsene dan Boro ni..share satu falsafah yang sama dalam bola sepak..iaitu "technique, technique,technique"...memang patut la player2 kita mempunyai teknik yang tinggi...boleh di katakan..center back pun leh dribble dan shooting macam striker..

Menurut seorang lagi legend Arsenal..saudara Bob Wilson...boro ni macam wikipedia dalam bolasepak..haha..dasat sangat pengetahuan beliau ni..leh smpai cakap cam tu...Jogho Quote ape dia cakap....

"Boro is an encyclopaedia of world football," said Arsenal great and former goalkeeping coach Bob Wilson. "Name a player and he'll know his height, weight and which foot he favours. He watches tape after tape on football, channel after channel. He's Arsene's ally and they share the belief that the three most important things in the game are technique, technique and technique."

Satu lagi quote dari Ray Parlour

"If Arsene Wenger was to leave Arsenal tomorrow, Boro Primorac would go with him. Pat Rice wouldn't," said former Arsenal midfielder Ray Parlour. "Boro is clearly Arsene's right-hand man."

Boleh la kita katekan..memang si Boro ni orang yang penting dalam club..walaupon coach je..peranan tactical beliau sangat penting...tengok dalam FM dah la..gaji si Boro ni sama je ngan gaji Pat Rice..haha..konpem2 la penting kan..cuma jawatan je lain..Pasal Arsene lak..haha..ni jangan kate la...memang dah sedia maklum...Arsene sorang yang workaholic..sama cam si hidung merah SAF..tapi Arsene ni lagi gila...beliau sendiri yang conduct daily traininig players..biasa nye manager ni..jarang2 je turun padang training..tapi Arsene sangat jarang tak turun padang...dia lebih suka melihat sendiri player nye training..sebab tu dia tau player nye meningkat ke menurun..sebab tu Diaby yang di kritik sebelum ni masih di beri peluang dan akhir nye...meletop sejak dua menjak ni..ni semua hasil dari penelitian beliau semasa daily training tu la...Salute...Dan sumber tu juga kata..Arsene Wenger tau kewujudan semua player yang ada potensi kat dunia ni.dia tau dulu pasal seseorang player tu seblum chief scout kita Steve Rowly usha lagi..haha..Dan Jogho pernah tgk interview beliau yang dia biasa nye spend 5-6 jam tgk tape2 game pasukan lawan..memang dia ni jenis gila bola..hehe..ape2 pon...semoga berjaya..dan In Arsene We Trust...


Peace...Tunggu pre match dari GNR...hhahaa..





Khamis, 11 Februari 2010

Bukan ARSELONA


"Nothing plus nothing is nothing."




P/S: Arsenal dan Hull masing2 disaman.Buang masa.Stephen Hunt memang hantu.


Gollllll!


Post Match : Anjakan Paradigma


Adekah Liverpool sentiasa menjadi anjakan paradigma buat kita? Mungkin.Kerana selepas match di Anfield Arsenal terus dengan rentak tanpa kalah 9 match liga berturut2(10 jika dari Stoke) jadi kita start balik dengan menewaskan kembali mereka malam ini terima kasih pada sublime cross dari Rosicky yang disudahkan dengan powerful header dari Diaby meninggalkan Reina terkapai2. Walaupun bukanlah satu persembahan yang cukup mantap dan kemas dengan beberapa shaky defending,longgarkan sedikit kritik kita dan nikmatilah perasaan kemanangan ini kerana telah lama ia tertangguh.

Wenger menurunkan Eboue berbanding Sagna manakala Bendi start menggantikan useless dan off form Walcott.Rosicky yang assist hanya masuk 30 minit selepas perlawanan bermula menggantikan Nasri yang mengalami kecederaan.Kemasukan Walcott menggantikan Arshavin jugak mengejutkan, mungkin juga pemain yang kerap menghancurkan Liverpool mengalami kecederaan kerana nampak terhincut2 sebelum itu.Terfikir2 bagaimanalah gol akan tiba dengan tak berapa banyak peluang2 yang terhidang dan pertahanan Liverpool menutup rapat.Hanya Bendi dan Rosicky yang berjaya meloloskan diri malangnya finishing kita masih tandus.Sehinggalah gol Diaby yang benar2 melegakan dan riak wajah kegusaran pemain2 yang selama ini mental block nampak berubah bagai bebas dari badi.

Selang berbapa minit Almunia ada jugakla nak menyumbangkan dalam kemenangan ini , melalui tepisan sipi2 jarinya menyaksikan bola rembatan babel mencium palang.Perasaan cemas sentiasa berdebar2 di hati jika anda penykong Arsenal yang pada ketika itu hanya leading 1-0.Banyak perkara yang terbayang2 di benak pemikiran dengan segala memori2 bodoh last2 minit menghantui.Wenger agak kecewa dan bengang dengan tindakan Walcott yang membuang bola pada ketika situasi yang tidak perlu dengan hanya tinggal seminit.Pemain England ini tak serik2 dan tak prenah belajar agaknya.

Howard Webb ada turun naik dalam game dan beberapa kali keputusannya nampak entah apa2.Bendi yang dikatakan dive diberi kad kuning manakala Gerrard raja dive terlepas begitu sahaja.Tapi sebenci2 Webb pada Arsenal mungkin dia lebih membenci Liverpool kerana membiarkan sahaja Fabregas menjadi 'penjaga gol' Arsenal lapisan pertama pada minit2 terakhir perlawanan.kah kah kah.. Apa pun tahniah pada kesemua pemain kerana melalui tempoh sukar dengan penuh kesabaran sebelum kemenangan ini muncul.Harap2 ini betullah satu batu loncatan untuk kita terus memberi cabaran dalam kejuaraan liga.Arsenal diberi lifeline dalam saingan liga apabila Aston Villa hanya mampu seri dan Everton telah mengutip 3 mata.Kemenangan ni pasti akan menaikkan kembali keyakinan ketika fokus kini beralih kepada Champions League.Teruskan mengGunners!


Rabu, 10 Februari 2010

Pre Match : Rindukan kemenangan.

Ini adalah perlawanan ke 4 dari tempoh fixture genting bagi Arsenal.3 daripadanya sebelum ini, Arsenal hanya mampu mengutip 1 mata sahaja.Memang dasyat dan tak dijangka kita kene pukulan KO semaut ini.Namun musim masih berjalan dan tidak ada apa untuk Arsenal ambil sambil lewa kerana setiap perlawanan dipandang serius.Kata Wenger apabila adakah  match pagi nanti must win punya, Wenger dengan slumber menjawab, "ade ke match yang must lose?...musti mari!!! "

Tatkala kita melalui tempoh sukar, Liverpool pulak telah mengubah nasib malang mereka, dan yang paling aku takut, nasib itu bertukar dengan kita.7 match tanpa kekalahan walaupun tanpa Torres menyaksikan mereka dah mula dapat rentak dan kemenangan 10 orang ke atas rival Everton Sabtu lalu pastinya menjadi pembakar semangat.Gerrard mengangap kita seperti singa yang luka yang dahagakan kemenangan, Benitez yang pada mulanya dikecam hebat kerana membawa Liverpool ke lembah malang seperti ini pulak tiba2 pandai untuk berstartegi.Katanya dia akan mengikut carbon copy yang ditinggalkan oleh Man United dan Chelsea dan akan menyerang Arsenal melalui counter attack.Aku rasa Benitez perlu mencermin diri dahulu dan baik risau tentang taktik pasukannya dari bercakap tentang kelemahan Arsenal.Benayoun dan Torres tidak akan turut serta,itu yang rafa patut risaukan,

Jadi bagaimana taktikal Arsenal, apa percarturan Wenger. 2 kali dah silap.Hari ini Arsenal hanya perlu menghalang Gerrard dari gol free kick , sepakan jarak jauhnya dan tap in melalui Kuyt.Nampak mudah? tapi tak semudah itu jika Clichy terus dengan off form nya dan crossing Sagna yang ke laut.Eduardo bernasib malang apabila sekali lagi disahkan tidak dapat beraksi untuk ke berepa kali dah.Aku harap prediction untuk dia beraksi bertemu Porto benar.Bendi pulak belum benar2 sedia match fit.Nampak gayanya Arshavin masih perlu diharap walaupun kurang tajam 3 match sebelum ini.Vela? tiada berita.Tapi ini Emirates, janga dilupa, ini Emirates rumah kita, tempat Encik Mat bersantai2 maka kemenangan adalah wajib dan nampak optimis.Arshavin akan score kerana dia betul2 'sayang' Liverpool..

-------------------Almunia-------------------
Sagna-------Gallas-----Mael---------Clichy
-------------------Song---------------------
------------Fabregas----Diaby-------------
-----Rosicky-----Arshavin-----Nasri-------

Bendi Eboue Ramsey

Harap kita dapat mengakhiri period ni dengan 3 mata dan noktah yang tinggi.Lepas tu rehat seminggu (Hujung minggu FA Cup Arsenal tak terlibat sudah) baru boleh fresh bertemu Porto.Arshavin akan mendiamkan Liverpool sekali lagi.Astro ESPN 812 3:40.Cukuplah dengan kekecewaan 2 minggu  lebih ni.Arsenal 3 Liverpool 0.Kali ni gua yakin dan overkonfiden.


Penulis Tamu: Road to Emirates

Untuk segmen kali ini, aku telah menjemput seorang peminat Arsenal dari Malaysia yang berkesempatan melawat 'Rumah Arsenal' di kota London untuk berkongsi pengalamannya berdiri sendiri di hadapan Stadium Emirates yang tersergam indah.Bagi tujuan privacy peribadi,aku hanya dapat menamakannya di sini sebagai Encik Mat(bukan nama sebenar).Ikuti pengembaran bergaya Encik Mat sebagai Penulis Tamu minggu ini.

Salam..

1st of all maybe korang pelik kot camne aku bole tibe2 sampai kat London.. so, actually aku memang blajar kat oversea.. tapi ni 1st time aku pegi London sebab ade urusan dengan Malaysian Embassy dekat London.. So, alang-alang, aku ambil kesempatan untuk lawat Emirates Stadium.. Aku memang peminat Arsenal lame dah..

Trip aku ke London haritu tak lame sangat pun.. So, actually aku tak masuk pun dalam Emirates Stadium, sebab waktu aku sampai dekat situ, dah agak lewat.. waktu terakhir untuk lawat mase hari aku datang adalah 2pm, tapi aku sampai kul 4pm.. so, takde rezeki utk aku masuk.. Bayaran untuk stadium tour is 15 pound utk dewasa, 6 pound utk kanak-kanak. Silap aku gak aku tak survey pukul berapa tour tu before datang. Maybe aku plan utk masuk Emirates Stadium bile aku datang lagi sekali kat London akan datang.. Anyway, walaupun tak masuk, memang puas hati gile la dapat jugak sampai kat Arsenal Stadium, yang selame ni asyik tengok dekat tv je..



Kalau tengok dekat gambar, nampak gempak Arsenal Stadium, tapi bile datang sendiri, memang ternyata jauh lebih gempak la.. Buat pengetahuan korang, sebelum ni, aku pernah pergi dan masuk San Siro Stadium waktu aku jalan-jalan kat Milan dulu.. so, mmg jauh beze la San Siro dengan Emirates Stadium.

Dekat London, banyak je kemudahan nak datang ke Emirates. Paling senang naik tube (underground train) sampai stesen 'Arsenal' or 'Finsbury Park' or 'Islington and Highbury'. Naik bas double decker pun boleh jer..


Sekeliling Emirates tu kawasan perumahan la. rumah teres 2 tingkat.. Dan menurut member aku yang duduk kat London, area situ ramai la org Islam.. dan macam aku pernah cakap, dekat situ ade masjid besar.. Masjid tu 3 tingkat, siap ade dewan untuk indoor games lagi. Kawasan dekat situ die tutup untuk kenderaan asing mase hari-hari yg ade match utk elak kesesakan.

Masjid yang terlindung...

Emirates Stadium tak jauh la dengan Highbury. Dekat je.. tak sampai 500m pun.. aku ingat nak gak lawat Highbury stadium yang dah ditransform tu, tapi tak boleh lawat, atas sebab security.. Kan situ dah jadi tempat tinggal.. so, tak dapat la masuk Highbury..



Arsenal Stadium memang besar gile r dan nampak sangat elegent. kalau korang perasan stadium tu banyak area yang berdinding kaca.. n dari luar bole nampak la kawasan makan-makan, conference room dan tempat VIP yang moden.. Buat pengetahuan korang Emirates Stadium adalah stadium yang paling 'advanced' dekat europe sekarang. Kaunter tiket pulak dekat bangunan lain.. aku lupe nak ambik gamba kaunter tiket ni.. Die dekat tingkat bawah satu bangunan besar dekat luar Emirates. Bangunan ni dekat atas die termasuk sekali office n pejabat-pejabat pentadbiran Arsenal. Kirenye kalau korang datang dari stesen 'Asenal' atau 'Finsbury Park', korang akan lalu bangunan besar ni. n then, akan lalu tembus bangunan ni, naik tangga, kemudian cross satu jambatan, then baru sampai ke stadium. Kirenye kawasan sekitar Emirates Stadium tu memang besar la, kalau masuk sekali jambatan, ruang-ruang legar dan bangunan tadi.



Lepas cross jambatan tadi, macam aku kate, akan jumpe stadium dengan ruang legar yang besar gile.. Dekat dengan stadium tu pulak ade Arsenal Muzium.. Muzium ni tak besar sangat, dan dalam die tunjuk la sejarah Arsenal sejak dulu sampai sekarang. Sori r, muzium ni pun aku tak ambik gambar..

Stadium Arsenal ni jugak kalau korang nak tau die mesra orang kurang upaya. Dia ada sediakan kemudahan untuk orang yang berkerusi roda.. Ada sediakan lif khas, tandas khas, dan tempat khas di stadium. Ia adalah stadium pertama dalam EPL yang bersifat mesra untuk orang kurang upaya.

Dekat dinding-dinding luar stadium tu, tak payah cerite kot, since aku rase korang pun tau yang ade banyak gambar-gambar Arsenal punye legend menghiasi dinding stadium.



Kedai-kedai kat sekeliling Arsenal Stadium tu banyak la yang melambangkan Arsenal.. Ade yang letak name arsenal, kaler merah Arsenal dsb.. Kedai yang jual souvenir Arsenal pun ade, dan barang-barang yang dijual murah sikit la dari tempat lain.



Okla, aku tak tau nak cerite ape lagi. InsyaAllah akan datang kalau aku datang London lagi sekali aku akan cek waktu yang available for visiting bahagian dalam die, dan akan masuk.


Peminat Arsenal
 Menarik bukan? Anda bila lagi??Ada siapa2 nak buat rombongan cik kiah??!! Gua nak ikut....


Selasa, 9 Februari 2010

Highlight + Clichy + Gosip Sorensen

Highlight match Ahad lepas untuk dinilai dan dianalisis.Sebenarnya kita mampu dapatkan result yang lebih dari pulang tangan kosong jika Wenger dapatkan taktiknya tepat dari awal perlawanan.Selain dari perkara menyenaraikan Walcott sebagai starter, memberi kepercayaan kepada Clichy yang masih off form juga boleh dikira kesilapan percaturan.Lihat bagaimana Clichy yang kurang disiplin terlibat dalam kedua2 gol tersebut.Pertama memberi free kick yang tidak perlu di kawasan yang memberi ancaman.Hasilnya, Walcott terpaksa menanduk keluar untuk corner.Kedua, dia pada mulanya menjaga bhagian kiri tiang tapi kerana entah apa hantu yang masuk kepala dia, bola belum lagi keluar kawasan bahaya dia dah mengular merayau ke tempat lain meninggalkan Almunia hopeless, dan lamunan Song yang membiarkan Drogba tidak dikawal jugak tak membantu.Ketiga, dia terperangkap dan keliru dengan positioning antara dia dan Mael,akibatnya Arsenal sekali lagi dihukum melalui counter attack.Counter attack kini dah jadi umpama senjata makan tuan bagi Arsenal.3 gol bolos dari 2 perlawanan berpunca dari suatu yang biasanya jadi kelebihan pada kita.



Nampak agak bodoh untuk aku perkatakan benda ini tapi kalaulah Wenger mengikut instinct seperti line up aku itu hari dengan memasukkan Campbell atau Eboue ,mungkin perkara ini takkan terjadi.Tapi segalanya mungkin,mungkin lebih teruk dari tu jugak tapi siapa tahu.Enough is enough cuma yang diharapkan sudah cukuplah dengan lack of defending dan kesilapan2 yang dilakukan berulang kali.Wenger perlu lebih tegas untuk menanamkan disiplin di kalangan pemain.Cuba menandatangani Sorensen pada deadline day memberi isyarat bahawa dia jugak sedar akan kebadutan yang menimpa di gawangnya, tapi kegagalan merealisasikan signing itu berlaku sebenarnya mungkin jugak mampu memberi isyarat yang salah pada Almunia,takut2 dia terima dengan cara negatif, jadi lebih moral down.Interview sebelum post match, Wenger menceritakan bagaimana Almunia meletakkan begitu banyak tekanan pada diri sendiri,kepayahan menjadi keeper BPL, manakala Fabianski pulak dikatakan ada beberapa kes dengan Chelsea.Tanda2 ini membuktikan dengan lebih kuat bahawa Wenger sudah mula hilang keyakinan dengan barisan penjaga golnya.Jika segalanya tidak berjalan lancar, impian kita selama ni mungkin akan terlaksana-mendapat keeper baru summer nanti.

Di saat2 genting macam ini, kita memerlukan semua pemain agar fokus dan kuatkan semangat.Menentang Liverpool, Porto, baki liga, baki musim adalah masih relevan dan sangat2 menarik untuk ditonton jika anda adalah peminat tegar Arsenal!


Isnin, 8 Februari 2010

Post match : Teruskan berjuang.

Set piece,counter attack dan Drogba..Ketiga2 ini memang sinonim dengan Arsenal. Melihat kepada starting line up yang diturunkan Wenger, bagaimana Walcott yang tak perform selama ni tibe2 boleh start, jadi dah nampak petanda lain macam kat situ.Tak perlu tunggu lama dan akhirnya dia menghadiahkan corner-tapi tak salah untuk defend cuma point aku dia tak patut start. Song terlibat dalam membiarkan Drogba menyambar 2nd ball.Tak lebih 10 minit lagi, itu dah jadi mental block.Tibe2 counter , Mael dan Clichy saling tak keruan dengan position yang sepatutnya, terperangkap sekali lagi dengan Drogba.Almunia, sekian terima kasih. Agak sukar secara realistiknya untuk mengejar 9 mata tapi inilah yang telah awal2 dijangka Wenger sendiri."kalau 11 mata boleh kejar 9 tak mustahil" itu katanya sebelum match.Aku ingan lihat petua apa yang akan dipakai selepas ini.Walaupun kita mengusai separuh masa kedua tapi segalanya hanya tinggal statistik.Apa2 pun Top 3 adalah target yang masih reaalistik dalam genggaman.Jangan biarkan Liverpool cuba mencium2 bau untuk tempat automatik.Porto jugak adalah target yang perlu diberi keutamaan sekarang.Tahniah jugak pada para pemain kerana berjuang dan nampakla ada keinginan, cuma Wenger lepas ni perlu lebih berani bertindak.Minima mata yang aku letak daripada 4 game ni adalah 8 untuk arsenal selesa.Tapi kini 4 adalah objektif singkat, panic button.Teruskan perjuangan..

P/S : Sabar kesuma dewa.heheh


Bengang, Akim

"Aku bosan dengan sikapmu..Aku rasa buang masa..."

Kalah lagi..minggu depan kalah lagi..lepas ni kalah lg..dan lagi..dan lagi..


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


HALF TIME: The Boss has prove that he still an idiot

Well..nothin much to argue..In term of physical, we're totally out. Forwards?
Hobbit VS Oak

Clichy make 2 mistakes:
1) He leave the near post, which allow doGbar to score

2) He overlapped without havin any back Up

But still, he show some effort in attack mode.

Almunia? Again, can somebody tell me why Arsenal should have this kind of keeper..WTF

Looking to the team that we have, I feel comfortable with diaby and song on the centre. But our forwards....Y, Y n Y that old man didn't grab any superb star when the BOD said that he's has been given 35Million to spend..

Again, he shows that he old enough n again, he make a really terrible mistake..

Pray for not losing heavily guy..pray...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


Ahad, 7 Februari 2010

Pre Match : Arsenal penentu Arsenal.





I am the master of my fate.
I am the captain of my soul.

Sudah pasti.Tentunya nasib cabaran Arsenal terhadap kejuaraan liga musim ini bergantung pada Arsenal sendiri pada ketika ini.Jika Wenger percaya pemain2nya mampu untuk bangkit dari lamunan, mengapa tidak pemain2 sendiri membuktikan bahawa itu bukan hanya satu imiginasi yang lahir dari seorang pak tua yang menyerahkan hampir keseuluruhan hidupnya terhadap bola sepak.Dia kata, setakat menang Carling Cup, dia takkan berpuas hati walaupun secara teori fiziknya piala itu berjisim,dapat dipegang dikucup,dirasa tapi cabaran untuk muncul sebagai top 3 lebih berat.Setakat ini kita masih konsisten, layak dalam 10 tahun berturut2 ke peringkat kedua kejuarann UCL.Aku pasti banyak lagi pasukan yang telan air liur jek untuk mencapai apa yang kita archieved sekarang.Bukannya mudah dengan bajet dan atmosfera stadium baru, Wenger pada dasarnya telah melakukan tugas yang cukup baik.Cuma mungkin jika dah terbiasa dengan kejuaraan, tentulah ade jeritan2 yaang dahagakan pesta keriangan dan bukan salah fan untuk melahirkan pendapat, itulah yang dijangka bagi sesebuah kelab elite.Wenger cakap jangan judge dia bulan ni dan tunggu hingga bulan May.Aku juga akan menunggu apa reaksi pemain2 dari kekecewaan Ahad lepas untuk mengintai peluang yang ada bulan May.Mus May pun tak berani nak gamble.Musim depan adalah musim terakhir kontrak terkini Wenger jadi jika dia masih belum mampu memenuhi hasrat penyokong2nya, aku dapat rasakan perubahan besar akan melanda kem Arsenal summer nanti terutama dari segi pelan Wenger.Si Camak mungkin sudah berada dalam tangnannya.walaupun dalam masa yang sama kita terlepas seorang lagi bintang muda dalam Zezinho.

Bertemu Chelsea di Stamford Bridge is falling down dalam jadual yang semacam ini memerlukan sesuatu yang istimewa.Nasri kata kita tak boleh kalah, memang, siapa yang nak kalah.Tapi Wenger pulak tibe2 keluarkan ayat semacam bunyinyek, "Kalau dulu 11 mata tertinggal boleh kejar, 9 mata takkan tak boleh kut". Jangan macam2, 1 mata pun ok jugak untuk dibawak balik.Chelsea , Man U Liverpool Villa Man city akan kompom drop point selepas ini dengan Arsenal punya jadual adalah antara yang agak 'ringan tapi berjaga2' selepas ini. Macam Wenger jugak, aku tak ingin memasuki urusan peribadi kapten..errr BEKAS kapten England walaupun media cakap dia seorang yang pro dan tak akan terganggu di atas padang tetapi aku percaya bahawa para penyokong kita dah siap sedia untuk 'attack' dengan lagu2  yang bakal didendangkan.nakal.

Taktikal, aku sudah postkan taktikal dalam posting sebelum ini dan secara peribadi aku harap dapat tengok line up macam tu tapi tau2 sajalah kepala Wenger.Cuma sejak kebelakangan ini, egonya sudah mula surut dan bukti terbaru, dia dengan nada bertanggungjawab mengaku kekalahan Ahad lepas adalah berpunca dari kesilapannya.Katanya lebih kepada kesilapan taktikal daripada kesilapan selection player kerana terlalu gung ho.Membuka ruang yang terlalu selesa bagi pihak lawan yang mana sepatutnya situasi itu kita sepatutnya berhati2.Mungkin dia sudah mengenalpasti beberapa perkara yang diperlukan terutama dari segi corak bertahan kerana kita mudah terperangkap dengan set pieces dan jugak counter attack,suatau yang kita master-akhirnya menjadi duri diri sendiri.Bila Arsenal vs Chelsea, nama Drogba tak boleh tidak diperkatakan kerana selama ini dia adalah hantu kepada pertahanan kita.Tapi dengan pemergian 'mangsa tetap'nya ke Everton, Sanderos dan kemasukan Campbell mungkin sesuatu tuah akan berubah.Verminator dan Gallas , pairing tersebut tak mungkin dipisahkan tapi Campbell mungkin boleh memberi kata dua kepada protege2 nya.Situasi kelam Clichy yang off form jugak adalah suatu yang merisaukan, aku harap siapa sahaja yang start esok di sebelah tengah kiri mampu memberi perlindungan.Ivanovic tidak akan membiarkan Clichy berehat seharian.

Kita betul2 singkat di bahagian serangan.Dudu Vela gagal melepasi kecergasan.Walcott masih lagi cuba mengintai2 peluang untuk memecah masuk kesebelasan utama.Aku harap world cup tahun ni memberi motivasi kerana kelihatan dia jatuh bertangga2 di belakang Milner, Lennon, SWP mahupun Beckham sekalipun.jadi dengan tidak boleh nak harapkan tiket fun fair free ke Afrika seperti mana 2006 dulu. Mungkin kerja keras 200% dapat membuktikan ape pasal dia dapat pakai jersey nombor 14 tu.Tapi starman 2006 dulu, Rosicky, apa yang tinggal baginya hanyalah Arsenal.Fokus 100% kepada Arsenal dan kita amat memerlukan sentuhan asalnya kembali.Diaby adal penting dalam match ini dan ketika ini fitness test result masih belum dikeluarkan.Aku harap ada kejutan seumpama Mael dulu di mana Wenger cuba buat acah cak2 dengan Fergie dan dalam banyak2 player, dia pulak tu yang score malam tu.Macam biasa 3 nama ni wajib ada Song, Fabregas dan Arshavin.

Jangan tukar contrast tv anda jika esok ternampak boot merah jambu kerana ya, ia memang pink.Aku harap dia boleh pakai kembali, kerana boot Bendi tu pasti membuatkan player lawan menyirap bandung dan tertekan jika kalah dalam perebutan bola.Macam jugak rambut Almunia, aku tak kesahlah kalau boot tu pink ke warna apa sekalipun janji Bendi, kau boleh diharap kat atas tu.Takde orang lain dah, memang ko jelah harapan sekarang ni untuk lead the front line.

Aku kalau boleh nak line up yang aku post hari tu tapi prediction line up Wenger mungkin :

------------------Almunia-----------------
Sagna-------Gallas----Mael------Clichy
-----------------Song--------------------
---------Fabregas----Diaby-----------
-----Rosicky-----Bendi-----Arshavin----

Perlawanan yang sangat2 boleh twist nasib.jika menang kita hanya 3 mata dari mereka, dan jika kalah boleh jadi ketinggalan 9 mata-senario yang sukar. Seri bermakna 6 mata dari kedua2 pasukan tersebut yang kita tahu,paling minima boleh diharapkan.Menang adalah bonus tapi hati kecil aku berkata kita akan seri 2-2. Apa jua keputusan darah merah tetap akan kekal merah..takkan sesekali aku nak jadi kaler tu, ingat Avatar ke??

Astro 812 ESPN 12:00am.Chelsea 0 Arsenal 1.


Jumaat, 5 Februari 2010

Arshavin tentang rakan sepasukan

Layan saja...haha


Kemaskini kecederaan : Campbell in, Dudu Vela out, Diaby may be

 Ini bermakna striker yang available hanya Bendi dan Walcott?takpe statistik menunjukkan daripada banyak2 gol pun department paling kurang menyumbangkan gol ialah penyerang.Ramai lagi yang mampu.Ayuh!


Khamis, 4 Februari 2010

Perbincangan Lineup

Masih terlalu awal lagi tapi tidak salah kut untuk membincangkan line up apa yang bakal diturunkan Ahad malam nanti.Keputusan seri Chelsea tempoh hari bermakna kemenangan, 3 mata meletakkan Arsenal kembali berpeluang baik untuk mencabar kejuaraan dengan syarat baki2 perlawann yang nampak seperti tidak harus drop point tidak dipersia2kan. United juga pastinya inginkan Arsenal 'membantu' mereka tapi kerana ego , mereka hanya inginkan Arsenal dapat menghalang Chelsea mengutip mata penuh dan Arsenal tak menghampiri mereka yakni seri adalah perkataan yang paling sesuai.Dalam situasi ini, seri bukanlah satu keputusan yang teruk, not bad at all.Apa sahaja selain kalah, tapi dek kerana perlian Rednose selepas match minggu lepas yang mana dalam nada berseloroh dia mahu melihat Arsenal 'menghancurkan' Chelsea, perasaan ingin membuktikan kita mampu menang semakin membuak2.

Seperti yang aku cakapkan sebelum ini, line up Arsene Wenger selalunya predictable. Jadi untuk bertemu Chelsea aku harap line up yang diturunkan benar2 stabil dan seimbang ,pertahanan dan juga serangan.Kekuatan fizikal jugak adalah penting.Jadi Wenger perul dapatkan taktikal yang tepat untuk match kali ini agar kesilapan yang sama tidak dilakukan berulangkali.

Aku tahu line up ini tak akan diturunkan Wenger kerana 'cinta' dan kepercayaannya kepada beberapa muka yang terlalu diyakininya.Ini hanya pandangan aku :

---------Almunia/Fabianski/Manone-------- :Aku pasrah...
Sagna--------Gallas-----Campbell-----Mael
---------------Song------------------------
-------Eboue--Fabregas---Diaby----------
-------------------Arshavin----------------
--------------Bendi------------------------

-Denilson perlu diberi peluang muhasabah diri
-Idea untuk meletakkan Mael ke posisi yang pernah dipeganggnya di bawah Henk Ten Cate's Ajax iaitu bek kiri adalah untuk membiarkan Clichy rediscover form nya.
-Di samping itu Campbell memberi kelebihan fizikal yang pastinya  membataskan pergerakan Drogba.Cuma pace yang menjadi masalah, jadi Campbell hanya perlu duduk di bawah dan bukan pergi 'gung ho' seperti apa yang dilakukan Gallas dan Mael Ahad lepas.Kepala pengalamannya boleh memberikan sesuatu dalam big game.
-Song, anchor man, kereta kebal di hadapan back 4.
-Nasri agak lightweight dan kurang memberi perlindungan kepada fulllback, kehadiran kembali Diaby dari kecederaan selain dari fizikalnya ,boleh jadi holding midfielder kita dan jugak memberi offensive option yang baik kalau dia dapat memberi persembahan sepertimana form yang ditinggalkan dulu.
-Eboue boleh memberi perlindungan kepada Sagna.Seorang lagi fizikal.Kalau kena harinya,lariannya mungkin boleh memberi kesukaran kepada pertahanan lawan dan membuka ruang untuk rakan2 lain.Crossing nampak lebih berkesan dan kemas berbanding Sagna.Boleh swap position change side dengan Diaby.
-Fabregas dan Arshavin, Starmen. Pemain yang kreatif dan mampu melakukan magic mereka tersendiri.Kreativiti dan pengalaman mereka amat2 penting.
-Jika Dudu tidak memberi kesan kepada Terry dan Carvalho di Emirates, apa kata cuba asak dengan fizikal Bendi.Crossing kita jugak nanti tidaklah dibazirkan begitu saja.Sekurangnya Terry dan Alex mendapat persaingan dan rasa terancam.Jika anda ingat, lihat bagaimana mereka struggle untuk mengawal Adebayor.Yang dirisaukan adalah match fitness nya jadi harap pink boot nya nanti bersinar.
-Sub yang agak kuat dengan Dudu, Rosicky, Nasri, Walcott, Ramsey.Yang penting kalau dah tau tak menjadi, awal2 kasi tukar.

Ini hanyalah idea dan pandangan terbuka.Jadi bincangkanlah.

P/S: Sanchez Watt telah dipinjamkan ke Southen United untuk sebulan.Selamat maju jaya diucapkan.


Selasa, 2 Februari 2010

ALahaiMUNIA

Kita tahu Arsenal tak sign siapa2 kecuali Sol the soul. Jadi apa yang perlu dibuat ialah mengharapkan pemain yang sedia ada walaupun berat hati unuk mempercayai penjaga gawang kita masih lagi Almunia.Jadi , aku cuba untuk cool down kan sedikit suasana.Aku harap agar kalau Wenger betul2 laa degil sangat nak jugak pakai Almunia nih ..tolonglah aku merayu agar kembalikanlah form2 di mana ketika dia baru mula2 buat Lehman suffer kat bench dulu.Paling ketara sekali , rambut! lepas dia tukar balik dari rambut poyonya ke rambut asal yang dah kusut masai,jiwanya bagai jiwa kacau, muka serabai takde konfiden macam dah tak kesah pasal apa2 lagi kat atas padang.Gallas pun beberapa kali aku tengok dah tak ingin nak pandang wajah lesu tu, nak maki lagi laa menghabiskan enzim jek.Dalam pikiran kepala otak botak dia mesti berapi habis, nasib si Mael tu junior jek kalau tak dah lama Si Al tu kene tendangan lipat kat dagu.

Adakah bini dia marah kerana fashion rambutnya dulu lalu bergaduh dan dia mengalah?! Kalau kerana rambut tu ko rasa ko best, ko buatlah balik, eden tak pedulik pun hoih pesyen apo pun janji ekau tak bolos.  Selain masalah jangkitan kuman di dada, memang kita ketahui dia ada masalah keluarga sepertimana diakuinya sendiri tapi tolonglah simpan masalah bini dengan anjingnya tu kat rumah!! Paling kurang tolonglah hingga akhir musim ni jagan buat lagi lawak badut sarkas sehinggalah Wenger boleh ganti dengan keeper baru..Agak2 dalam hati Capello " Nak jadi keeper England?? huh..nasib baiklaa kau ni bukan Italian "