Sabtu, 29 November 2008

Now Or Never..



Aku tertarik dgn lirik lagu Now Or Never dalam crite High School Musical 3..Aku rase lagu ni sesuai untuk menggambarkan betapa besarnya harapan the Gunners fan pada perlawanan menetang Chelsea nanti..(Aku ubah Wildcat jadi Arsenal..huhu)

Sixteen, sixteen minutes left
better get it done!
Sixteen, sixteen
sixteen more minutes
get ready, game on!
Sixteen, sixteen
sixteen minutes left
running out of time!
Sixteen, sixteen
sixteen more minutes
it’s on the line!
Sixteen, sixteen
sixteen minutes left
better get it done!
Sixteen, sixteen
sixteen more minutes
’til we’re number one!

(Let’s go team!)

Gotta get it together!
Yeah, pull up and shoot! Score!
Are you ready? Are you with me?

TEAM! TEAM! TEAM! YEAH!
Shake’em with the crossover? (Arsenal)
Tell me what are we here for? (To Win)
’cause we Know we’re the best team!
(Come on boys! Come on boys! Come on!)

The way we play tonight
is what we leave behind! (That’s right)
It all comes down to right now
it’s up to us! (Let’s go!)

So what we’re gonna be? (Gonna be)
T-E-A-M Team!
Gotta Work it out
Turning on (Come on)

This is the last time
to get it right!
This is the last chance
to make it or not!

We gotta show
what we’re all about (TEAM)

Work together!

This is the last chance
to make your mark
History will know
who we are
This is the last game
So make it count

It’s Now or Never!

A-R-S-L (Out of Bounds)
Arsenal!
You know! Come on!
A-R-S-L
Arsenal!
Come on! Come on!
West High Knights, hey
Yeah, we’re doing it right? (OH YEAH)
A-R-S-L
Arsenal!
It’s now the time!

Gotta get inside, downlow
In the pain now shoot! Score! (Defence!)
We gotta work it together
Gimme the ball! (3x)

Fastbreak! (Keep the ball in control)
Let it fly from downtown (Three! Four!)
Show’em we can do it better! (No way! Go go go!)
(Come on boys! Wildcats!)

The way we play tonight
is what we leave behind! (That’s right)
It all comes down to right now
it’s up to us! (Let’s go!)

So what we’re gonna be? (Gonna be)
T-E-A-M Team!
Gotta Work it out
Turning on (Come on)

This is the last time
to get it right!
This is the last chance
to make it or not!

We gotta show
what we’re all about (TEAM)

Work together!

This is the last chance
to make your mark
History will know
who we are
This is the last game
So make it count

It’s Now or Never!

Right now I can hardly breath!
Oooh, you can do it just know that I believe!
And that’s all I really need!
Then come on!
Make me strong!
It’s time to turn it up, game on!

Arsenal Go tear it up!
Go
Arsenal! We’re number one!
Hey
Arsenal, We’re the champions!
Go! (5x) Oh Team! Oh!
West High Knights, hey
Yeah, we’re putting up a fight! (
Arsenal)
We’ll never quit it, gonna win it!
Let me hear you say
HEY HEY HEY HEY HEY

This is the last time
to get it right!
This is the last chance
to make it or not!

We gotta show
what we’re all about (TEAM)

Work together!

This is the last chance
to make your mark
History will know
who we are
This is the last game
So make it count


Pre Match : Chelsea vs Arsenal

Bersempena dengan perlantikan Ivan Gazidis, aku saje nak panaskan gosip2 walaupun beliau dan transfer hanya akan memulakan aktiviti 1 january 2009.Berikut adalah sedikit senarai tanfer rumours yang dikaitkan dengan arsenal sejak kebelakangan ini :


Menarik bukan? yang menarik perhatian ialah Milan dengan harapan membawa William Gallas dengan harga 5M.Ermmm, Gazidis punya banyak kerja untuk memastikan sama ada Galas masih punya saki baki komitmen dalam dirinya atau hanaya sekadar jasad saja di Arsenal.Mengapa tidak beberapa wang tunai dan exchange player + gatusso mungkin atau kembalikan Flamini.hahaha.. harapan je la tuh.kedua2 CB utama menjadi buruan, jika Wenger gile pastinya die melepaskan Toure ke Man City yang umpama baru menang loteri, kaka pun depa sibuk nak beli.Sebastian Giovinco , pemain serba boleh di mane2 bahagian forward, aku beli dalam FM dari juventus, pemebelian yg sangat berbaloi, heheh.. dan amacam, Diego Ribas, raiting rumours 4.4 tuh..kamon Gazidis...You'r the man!!

Who's the man? Scolari ke Wenger?? haaaaaa esok malam . yeah esok malam super Sundays live chanel ESPN 812 1155 pm.Arsenal akan membuat perhitunagan sama ade masih lagi dalam landasan kejuaraan ataupun boleh berehat dari bermimpi seketika untuk menggapai EPL sementara menanti semua nya kembali ok.Kenapa sekarang tak ok, ini kerana Arsenal belum lagi masuk bulan Disember dah kalah 5 kali, 10 mata belakang Chelsea dan jika kalah dijarakkan 13 mata, sekaligus bye2 awal pada liga dan kite baru bulan November?!!.Hanya kemenangan saja menjadi kunci merapatkan jurang, jika mahu menang liga, konsistensi adalah kuncinya, bukan jek menang lawan small 3 yang lain tetapi jugak big 16 yang lain! Arsenal dah terbalik sekarang, team kuat kite ade chance, team pertengahan atau lemah..kite umpama ulam kadang2.Takde kreativiti dan hilang arah sebab ruang2 yang diberikan agak kesempitan.Perkara nih dah dibincang banyak kali.

Arsenal diberi sedikit relief apabila Adebayor, Nasri dan Sagna yang dulu hanya 50/50 sekarang sudah match fit dan akan mengikuti rombongan ke jambatan.Dalam Arsenal .com juga ade diceritakan tentang bagaimana pertemuan cinta pandang pertama Wenger dan Scolari dari Jepun di mana Wnger menjadi manager Grampus Eight di negara matahari tersebut itu.Namun disebabkan shushi dan Wasabi Scolari meninggalkan Jepun.Mereka in touch balik ketika Scolari menjadi jurulatih Portugal dan sering bersms dan berhubungan di mana Scolari selalu mengikuti EPL dan Wenger menjadi kaunter pertanyaannya.Perhubungan yang baik menyebabkan Scolari dengan slumber badaknya mendedahkan Wenger pernah declare interest kepada Salamon Kalou walaupun kite semua sedia maklum wenger sering kali melakukan transfer ni dari belakang kamar tertutup rapat.Oleh kerana dah terkantoi dan kerana scolari rakannya sendiri, Wenger dengan merah padam mengakui telah cube mendapatkan Kalou, wth wenger?? nasib baik tak jadik.. tapi kini apabila ditanya adakah beliau masih meminati kalou sebagai ivory coast Idol , wenger dengan slumber mejawab kini tidak lagi.Mesti la ade ego, maruh diri dah tercalar, pernah direject sekali.

Pertemuan Chelsea Arsenal pastinya tak terlepas dari segala macam kontroversi.Pemain yang menjadi tumpuan besok pastinya bahan sasaran, Ashley Cole dan William Gallas, kini ditambah Anelka jugak.Wenger meminta semua penokong arsenal yang bertandang ke jambatan burukagar tidak lagi memaki dan mencera insan bername cashley hole itu.Perkara itu telah belaku 2 tahun sudah tapi mana mungkin penyokong2 Arsenal dapat memafkan player yang terang2 gila publisiti dan duit seperti ashley cole.Begitu juga dengan William Gallas yang pasti menerima nasib yang sama dari penyokong tuan rumah.Gallas lah yang menjaringkan gol kemenangan di emirates sesaon lepas sekaligus mengakhiri badi 12 perelawann liga tanpa kemenangan ke atas jiran tetangga yg seekor nih.Walaupun seringkali dipuji dari mulut Wenger setelah dilucutkan armband, tapi pujian2 tu hanyalah untuk memastikan Gallas terus komited dan profesional di Arsenal sekurang2nya pun hingga Januari ini.Siapa tahu ape yang bermain antara kedua2 figure tersebut tapi reaksi tubuh badan gallas terutama berjalan keseorangan tatkala player2 lain meraikan kemenangan ke atas dynamo Kyiv rabu lalu nyata membuktikan Gallas kini menghitung hari.Anelka , seorang lagi player yang disentuh dalam press conference bersama media ialah Anelka, juga merpuakan bekas player Arsenal yang menjulang kemenangan double 1998 sebelum berhijrah merata2 tempat menjadi pemain nomad.Anelka juga pernah dikaitkan untuk kembali ke Arsenal setelah Henry meninggalkan legasinya summer musim lalu.Pernah mengalami nasib turun naik bersama macam kelab Real madrid, Fenerbahce, Liverpool, Man City, Bolton kini Anelka kelihatan kembali ke puncak karieernye bersama Chelsea.Dengan penjualan Pizzaro dan Sheva dan masalah kecederaan Drogba yang seperti hilang motivasi, Anelka muncul dari celah mane untuk kembali onform, menjaringkan 12 gol liga sekaligus merupakan penjaring terbanyak setakat ini.Wenger tak pernah hairan kerana die tau potensi Anelka, bermain di kelab besar mempunyai lebih banyak peluang menjaringkan gol dan jika Anelka diletakkan kene pade tempat dan masenye Chelsea tak pernah kecewa.Cuma aku harap esok die akan kecewa sama seperti mane die mengecewakan ribuan asalnya kini jutaan(oelik bukan lalang ni?) peminat chelsea di Moscow may lalu!hahahahahaahahahahahahahaha.....

Baik bercerita mengenai kapten fantastik arsenal Fabtastik Fabregas! Setelah meneraju barisan arsenal rabu lalu, kini tugasan pertama leadershipnya dalam EPL bakal diuji menentang rival jiran tetangga Chelsea di jambatan buruk lagi hodoh.
Wenger membayangkan Fabregas telah berumur 26 tahun dengan kematangan dan pengalaman 5 tahun sebagai pemain profesional di kelab Arsenal.Memulakan karieer seawal 16 tahun , Fabregas tkini telah hampi mencapai 250 cap bersama Arsenal dengan 5 tahun membuat penampilan.Semuda 21 tahun telah dilantik mengetuai Barisan Arsenal yang rata2 sebaya dengannya memudahkan tugasan sebagai pembimbing rakan sebaya.Mungkin gallas terlalu tua untuk pergi ke rumah alex song menari capoeira dan pergi ke saloon, terlalu lembab untuk berjogging dengan Walcott, terlalu tangan bangku untuk bermain PS3 bersama Nasri dan Diaby, terlalu keras nak bermain limbo rock bersama Denilson atau terlalu silau untuk memiliki sepasang boot pink seperti Bendi!! JIka Fabregas mampu membawa 3 mata pulang dari jambatan, sesuatu yang kali terakhir dilakukan ketika era Henry dulu mungkin, pasrinya kepercayaan dan konfiden kepadanya semakin meningkat mendadak.Hanya Tony Adams aka Mr. Arsenal sahaja yang lebih muda darinya mengetuai Arsenal dan koitmen dan passion seabgai ketua menyebabkan Adam menamatkan karieernye di Arsenal.Fabregas berhasrat meniru jejak langkah lagenda arsenal itu dengan menyatakan kalau separuh dari nikmat yang dikecapi adams mampu digapai olehnya pun kire sudah berbaloi.Sungguh tenang dan matang lenggok perbualannya yang menghormati orang lebih tua.Err..meludah ke muke Ballack?heheh.. that's cool, sayang balak tiada esok,ke mane ek ?sudah ditebang ke? ape kate ke muke cole plak.Ermmm marvellous!

Tiada lagi Sanderos vs Didier Drogba. Entah ape nasibnya di Milan sane.Sanderos kerap dimalukan Drogba.Drogba pula yang sering menjadi duri dalam daging ketika match Arsenal digantung 3 perlawanan kerana insiden melontar duit syiling ke arah penyokong. Bengong, baru berharap agar Drogba diturunkan, kalau dulu fan2 arsenal tabur replika duit2 kertas pada ashley cole, baru jek berharap fan2 Arsenal baling duit syiling banyak2 dari jambatan.hey..Didi2... korang tak tengok lagi kami punye Dudu,tunggu je la nanti.



Ditanya mengenai status match malam esok, wenger menjawab dengan penuh berfalsafah dan berkarisma :

"You never consider a game like that,'Must not lose’ is the best way to lose it.

“I don’t know if the title is over [if we get beaten]. But ideally I do not want to be 13 points behind Chelsea so let’s make it seven on Sunday night."

"So for us, with the gap we have, the biggest opportunity is to win against a direct opponent.

“Having beat Man United, I believe if we beat Chelsea we will go from strength to strength.”


Chelsea 0 - arsenal 1


Khamis, 27 November 2008

Namanya Ivan Gazidis.


Arsenal telah melantik Major League Soccer MLS deputy commissioner Ivan Gazidis sebagai chief executive yang baru.

Ahli Korperat yang berasal dari afrika selatan dan merupakan graduan dari Oxford, (lepas ni KJ buat2 mengaku member) akan memulakan tugas pada Januari mengakhiri khidmatnya selama 14 tahun bersama MLS.

Gazidis, 44, dijangka bakal diberi role atau meliputi tugasan yang hampir sama dengan bekas naib pengerusi Arsenal yang popular David Dein, termasuklah menguruskan jual beli di pasar,player contracts dan negotiations.

Pengerusi Gunners Peter Hill-Wood berkata: "Ivan's credentials adalah first class.

"Ini adalah bukti beliau memiliki ciri2 seorang busnss man yang lengkap, bersama2 dengan pengetahuan yang cukup mendalam entang bola sepak, ini akan mengembangkat dan meningkatkan reputasi kelab dalam dunia komniti bola sepak serta Pasaran komersil antarabangsa."

Gazidis menambah: "Aku begitu bangga berkhidmat selama 14 tahun di MLS dan bekerja bersama beberapa sports executives dan pemilik2 kelab terbaik di dunia."

"Aku amat berbesar hati dapat membawa dan berkongsi pengalaman tersebut dengan Arsenal-sebuah kelab yang kaya dengan warisan dan tradisi."

"Aku optimis dengan peluang prospek bekerjasama dengan pemegang2 saham lain untuk membawa kemajuan pada kelab."

"Dah dekat 16 tahun aku tinggalkan UK tapi aku tak sabar2 nak balik ke sana Januari nanti."

Adakah beliau merupakan jawapan kepada kunci dalam transfer market kite yang sejak beberapa season nie dihandle oleh Wenger dengan krang bijak?harap2 ya.Harap2 die tahu ape yang dilakukan kerana EPL jauh lebih kompetetif dan komersil berbanding MLS.Selepas permegian David Dein , Wenger semacam kera hilang bunga apabila semua kebanyakan transfer plannya tak menjadi.Lihat sahaja bagamana die membuat keputusan menjual Henry dgn harge rendah dan menolak ketika harganye melambung tinggi 12 bulan sebelum itu, lihat bagaimana die gagal ke mengikat Flamini, menawarkan lanjutan kontrak hanya setahun pade Pires,setahun untul hamba yg sesetia itu???Menjual diarra setelah baru 6 bulan, mengakui kegagalan mendapatkan name2 besar seperti ribery, atau penjaga gol uruguay, menjual player tanpa membeli backup cth hleb gilberto,tidak bertindak atau lambat kepada Villa, alonso, mpergi ke euro konon nak membeli belah tapi hanya nasri jek hasil g dibawa pulang, melahirkan interest dengan ayat2 yang malu2 kucing membuatkan player tu same sekali rase macam tak diperlukan.

Banyak lagi sebenarnye kecacatan dalam polisi trasfer Wenger yang menyebabkan skuad kite terlalu cetek dan kecik.Harap2 kehadiran Gazidis sebagai org yg profesional dalam bidangnye mampu membawa sedikit perubahan di Arsenal.Seperti setelah perlantikan Fabregas sebagai kapten, ini juga mungkin era baru Arsenal.


Rabu, 26 November 2008

Post Match : Kembali ke landasan kemenangan


Bendi?ye Bendi.Mungkin die membaca arsenalaysia. Arsenal kembali menang setelah 2 kali kecundang berturut2 dalam EPL sekaligus melayakkan diri ke last 16.Job Done.Terima kasih kepada jaringan kontroversi Nicklas Bendtner.Arsenal kelihatan hampir saje bakal pulang dengan 1 mata dan menamatkan 3 perlawanan berturut2 tanpa sebarang jaringan namun freekick daripada kecederaan encik Johan, dan bola yang dikatakan masih bergerak dilong ball kan oleh Fabregas , 1st touch yang kemas dari Bendi (pemain kyiv mendakwa bendi menggunakan tangan) dan menyudahkan dari sudut sukar.

Fabregas meneraju pemain dari terowong namun tumpuan adalah terhadap William Gallas.Gallas hampir membuktikan bahawa die sememangnya terbeban dengan tanggungjawab sebelum ini dengan kesilapan yang hampir membawa kepada gol Ismael namun bola si maeel hanya mampu mencium tiang gol.Gallas juga cube mencipta nama tapi golnya tak dikira akibat offside.Gallas terpilih sebagai defender terbaik Kyiv oleh pengulas kerana menahan sepakan RVP di depan pintu gol yang mungkin tak gol pun tapi sape tau.Almunia yang jarang2 beraksi dalam match nie juga berjaya menyelamatkan peluang keemasan ketika perlawanan yang berkedudukan 0-0 mampu berpihak ke mana2 saja.Akhirnya skipper baru menginspirasi pasukan dengan assist yang cantik melegekan jutaan peminat Arsenal malah pemain dan Wenger sendiri.Sejurus selepas itu Aliev dibuang padang akibat satu perasaan tak puas ati kepada pengadil mungkinPelakon terburuk malam ini jatuh pada Aliev yang berpura2 injured menggelupur sambil kepala mengintai2 bagai kura2 apabila tiada ape2 bangun seperti biasa.Sengal!oh, aku ingatkan Merida yang bakal mendapat debut rupenye kapten kecik kite, captain Jack.tahniah persembahan yang agak tenang dan matang, juga kepada Ramsey dan Vela.Cume Denilson nampak seperti kadang2 hilang arah.Mungkin telah mule berasa bahang.Lakukan sesuatu Wenger, midfield Arsenal tak cukup kreatif.




Kemengangan diperolehi, 3 mata, last 16, moral boost, konfiden.Harap konsisten kerana Arsenal bakal berdepan tugas sukar ahad ini bertemu pendahulu Cehlsea di jambatan buruk mereka.Robohkan!


Selasa, 25 November 2008

Pre Match : Fab vs Dynamo

LIVE <-live




Ini bukanlah perhitungan antara pencuci pembersih terbaik.Daia!Lupekan yang lain. Ini adalah pertarungan antara era baru arsenal di bawah pimpinan Fabtastic vs Dynamo Kyiv di bawah pengurusan Yuri Semin.Arsenal bakal turun dalam situasi yang agak sukar selepas 2 minggu yang penuh porak peranda tapi dengan semangat dan corak yang baru kerana ape, kerana inilah kali pertama Fabregas akan memakai arm band dan biarkan die menikmati terus tangungjawab tu , dimulakan atau dipersaksikan dengan display yang mantap malam nih menjadi bukti Arsenal is still in this bisnezz!!

Di Uzbek dulu, Arsenal hanya mampu seri 1-1, terima kasih kepada jaringan kelakar William Gallas.Huh, ironi bukan, kini William Gallas masih tetap diperlukan oleh Arsenal walaupun dengan peranan yang berbeza tapi tidak berkurang.Berita terbaru yang diterima, Gallas telah komited pada Arsenal dan mengakui luahan rasanya menjadi bahan permainan media.Agentnya juga menambah Gallas telah bersedia berkhidmat(lagu polis sedia berkhidmat) dan belum memikirkan untuk meninggalkan kelab buat masa terdekat.Aku percaya Gallas cukup profesional untuk meletakkan semua masalah dan perasaan tak puas hati dendam kesumat kalau ade, di luar padang dengan memberi persembahan sepenuh hati di samping membimbing rakan2 junior.Lilitan tangan bukanlah segalanya, ia hanyalah satu bentuk simbol atau lambang hormat tapi kepimpinan itu sebenarnya dikongsi bersama kerana jika masing2 player memimpin diri sendiri barulah mereka mampu memimpin dan dipimpin orang lain.Bak kate wenger kesemua player mempunyai leadership tersendiri, jadi Gallas janganlah merajuk sperti di Brummie lagi, di saat2 defend kite yang kritikal, pengalaman Dan peranan Gallas amatlah diperlukan.Harap koleberasi Fabregas Dan Gallas mampu membawa Arsenal ke suatu tahap yang lebih gempaq!

Lebih2 lagi arasenal turun malam nie dengan penuh tempang.Kiki dan Dudu seperti biasa tiada.Toure, Sagna, Walcott, Adebayor, Eboue jugak MC.Berita terbaru mengatakan Arsenal bakal turun tanpa Samir Nasri dan Diaby.. jadi mungkin kite dapat saksikan starting 11 seperti berikut:

-------------------Almunia-----------------
Johan-------Silvestre------Gallas------Clichy
Ramsey------Denilson-------Fabregas-----Merida
-------------RVP---------Bendi(mintak jauh, aku nak VELA)----

Jadi Merida dijangka akan mendapat debut champions league nye malam nih, antara player yag turut disamakan potensinya dengan Cesc Fabregas juga mengikut jejak dari Catalan.Pemain Kyiv yang patut diberi perhatian tak lain tak bukan ialah Ismael Bangoura, player yang score penalti dalam match pertama.Walaupun dikritik oleh fan sendiri kerana sifatnya seperti seorang yang agak pemalas tapi di depan gol, pun malas gak kut.hahaha.. Ok, mengapa perlu menang?


Arsenal perlu dapatkan 3 mata dan boleh la berehat2 sikit lepas nih.Selain mengesahkan tempat ke last 16, Ini juga merupakan morale boost bagi skuad dan boleh menggentarkan mereka yang bermimpi ke emirates untuk at least dapat satu mata pun.Kunci jam anda, kerana rugi jika anda kata anda mengaku bahawa anda fan sejati Arsenal tapi anda tiada secara langsung di saat2 Fabregas mengetuai perjalanan keluar dari terowong pemain.Tak kire anda di stadium dan di depan kaca tv, Fab dan rakan2 memrlukan sokongan anda.

330 am .Asto Star Sport 813. Arsenal 4 - Kyiv 1.


Press Confrence Weger & Clichy..muke gallas





Gallas menjalani latihan seperti biasa untuk perlawanan awal pagi nanti, tapi tidak lagi menggalas tukas kapten.


Thank you William Gallas...


Fabulous Captain!


Akhirnya teka-teki terjawab sudah.Kini Arsenal menemui seorang leader baru yang akan mengetuai perjalanan yang penuh ranjau.Ini menamatkan segal tanda tanya mengenai spekulasi Galas dipecat dan memangnya bekas kapten itu telah disingkirkan atau diturunkan pangkat.Namun Gallas masih mempunyai masa depan dalam Arsenal, sekiranya...Gallas sudi meminta maaf secara umum sebagaimana die mendedahkan pade umum.-aku tak nampak die akan kekal lame, kalau tak january ni, may depan adalah yang terakhir baginya disini.

"William will play against Kiev, but the captain of the team will be Fabregas,I do not think I have to especially explain why I make the decisions, but it is a permanent thing." kate wenger.

Fabregas akan mengetuai Arsenal esok pagi menentang Dynamo Kyiv.Gallas juga disenaraikan tapi hanya sebagai pemain, ini membuatkan Gallas tidak lagi untouchable maknenye wenger booleh menggugurkan die bile2 mase sama seperti die menggugurkan toure walaupun kafang2 Gallas yang lagi serabut dalam sesuatu game.Jadi kedudukan yang menarik di CB dengan 4 org johan silvestre Toure dan Gallas masing2 cube merbut tempat dan Wenger masih lagi mencari gandingan yang serasi.Esok pastinya menarik sangat2 untuk melihat bagaimana reaksi muke gallas apabila menerima arahan daripada pemain yang 1o tahun lebih mude darinya!!! adakah die cukup profesional?? harap2..

PEralntikan Fabregas mendapat reaksi positif dan cube teka siapa yang pertama sekali menyambuit dan memberi pujian pastinya , calon pesaing terdekatnya, Gaael Clichy.Clichy memuji Fabregas dan menyatakan Fabulouso adalah antara player terpenting dalam Arsenal, tak kisah dengan umor, yang penting sejauh mane die berpengaruh dan lead by example.Tambahnya lagi, reputasi Fabregas sebagai player muda yang world class menarik respect kepadanya.Die dan rakan2 berjanji akan memberi sepenuh kerjasama kerana ape yang penting pada ketika ini katanye iala togetherness.Inilah kate2 dari Clichy, jugak antara leader dalam padang semenjak 2 menjak nih, kalau semua player berfikiran macam die, senanglah Fab nak cooperate nanti.

Ape kate tuan empunya badan sendiri? FAbregas pastinya melahirkan rase bangga yang tak terhingga dapat menjadi seorang kapten bagi antara sebuah kelab terbesar dunia tapi dalam mase yang sama masih menghormati William Gallas.

"It is a proud moment. I know it's a big responsibility but together with my team-mates, I know we have the spirit and commitment to get back to winning ways and fulfil our potential."



''William is a player and a man whom I rate, I have a big respect for him,'' Tambah Wenger yang masih menghormati player berjersi no 10 itu.

Secara peribadinya, aku mahu lihat satu era baru dan corak pemikiran baru di Arsenal, adekah Fabregas mampu mendukung segala cabaran nih? aku harap kite sebagai fan janganlah mudah melatah dan mengharap sesuatu yang drastik akan berlaku, beri Fab peluang dan mase menimba pengalamannya dulu, berinya peluang enjoy die punye game dulu. Lagipun kapal yang telah diberi pun dah bocor sana sini, mane mungkin Fabregas dapat memperbaiki atau menampal mane2 yang patut dalam mase singkat.Ataupun sedar tak sedar, ini adalah care Wenger untuk memastikan Fabregas terus kekal, sebagai satu pancing untuk die terus kekal di Arsenal untuk sekurang2kurangnya dalam tempoh mase yang lama atau sehingga tamat kontraknye.Tapi biasanya, Wenger gagal memujuk,lihat sahajalah Viera,Henry harapnya agar Fabregas tak mudah putus asa kerana umurnya masih mude dan merupakan engine mase depan Arsenal.IOnilah Era baru Arsenal.Fabregas, kami di belakang anda..


Ahad, 23 November 2008

Fantasia bulan....

Dek kerana hari yang sugul, dan arsenal yang mengecewakan, maksud aku benar2 mengecewakan sampai antara kite ade yang pasrah dan berserah tentang nasib arsenal selepas ni,Ape kate kite merehatkan minda dan berfantasi sekurang2kurangnya dapat kluar dari alam sebenar wenger yang telah sesat dalam duina ciptaannya sendiri... Sudahlah bercerita tentang mengapa, kenapa dan salah siapa arsenal jadi begini.. dah beratus2 kali, beribu2 point dah tapi the old same story.In arsene we trust..yeah yeah.. sure..melabur unit teras lagi berpaedah.Juga tak de gunenye bercerita tentang status kapten selepas ini hinggalah ade ape2 kenyataan rasmi dari Arsenal sendiri.Namun name2 seperti Fabregas, Clichy,Toure Almunia(mintak jauh) mejadi calon2.. Secara periadi aku nakkan seorang yang paling loyal dari dulu lagi.....


Yeah Gunnersaurus..hahaha kate nak berfantasi!

Seperti yang kite sedie maklum kecuali wenger yang takdapat maklumat nih sebab tak de access broadband di rumah mahupun cc berdekatan, Arsenal dipenuhi dengan budak2 so kalau dah pi'il budak2 tu memang akan tak lari dari jiwa budak2 yang mule nak tumbuh ekor.Tak seimbang bilangan player senior dgn mude,kalau ade sistem mentor mentee pun bayangkanlah Gallas Almunia dengan Silvestre, berape org sorang kene jage.hahah.Yang budak2 ni plak tak makan saman, nak buat2 otai, tapi sebenarnye penakut..main dengan takde hati, senang kene buli, senang kene gertak, kene herdik siket dah gentar, kene cuit siket dah jatuh,kene maki sket dah nangis mengadu pade atuknye wenger..Kamon wenger, ko manjekanla sgt2 budak2 ni dengan limpahan kemasyhuran dan kewangan yang kelak bakal membunuh karieer mereka sendiri.Mereka bagus, berbakat cume perlukan bimbingan org2 yang pernah ade dalam nbisnes nih, pernah rase jadi champ, pernah tau camne nak main cara kasar kalau tak dapat care elok.ITukah Arsenal dulu, tapi kini smua team EPL dah tak sabar2 nak datang ke Arsenal ataupun lawan Arsenal sebab sesiapa sahaja, mereka semua percaye mereka akan dapat point dari match arsenal tanpa sedikit pun rase respect dan gentar.Jika sebelum masuk padang arsenal telah tewas secara psikologi,punahlah..mase depan amatlah bahaya buat team arsenal yang ade sekarang nih.

Tengok, aku dah mule terbuai2 emosi dan perasaan mengungkit perkara yang sama berulang kali.OK2..teruskan dengan fantasi tadi, adekah Wenger akan melakukan panick buy January, cucuk duit di atm , pergi ke kelab2 besar , ketuk pintu , tabur duit cash, "aku nak beli player ko" ade x? tak mungkin..Kalo wenger taknak aku nak.Sape yang aku rase mampu kembalikan winning mentaliti , yang dah pernah ade segala rase pengalaman pahit manis ergelar pemain, pastilah aku membawa pulang 2 org lagenda arsenal kembali ke Emirates.Dengan harga yang murah dan perasan sukarela masing2, aku mempersembahkan Henry dan Viera kembali ke Arsenal.Tidak susah, kedua2nya pernah berhasrat untuk kembali ke arsenal menamakan karier jadi inilah masenye, mase yang paling sesuai dan waa abayangkanlah comeback 2 org nih di waktu2 macam nih.Pergh!!
Tak payah jadi 1st eleven pun, hanye skuad player.Yang mampu membimbing dan meneraju pemain2 mude ni terutama dari luar padang.Secara psikologinya mane yang memberi semangat dan keyakinan, di saat game yang mencemaskan, anda sanggup melihat hoyte, Song, Bendi Denilson menuggu di bangku simpanan atau player2 kuda tua seperti Henry dan Viera berapi2 nak dilepaskan?Mudah bukan pilihannye.Ditambah pulda dengan fakta Henry kurang gembira dengan role nya di Barcelona di bawah pep guardiola manakala Viera bukanlah popular di mata Jose Mourinho.Hanya untuk jangka masa pendek, sementara kite kemaskan ape2 yang dah berserabut lintang pukang nih.

Dengan tu barulah Gallas(jika ada lagi) rase ade geng.Barulah die bangun2 dari tidur, celik mata dah tak berfikir lagi .."Ape kejadahnye aku buat hari ni kat kelab nih dikelilingi remaja-remaja nih" Tak cukup ganas? ok kite tambahkan sedikit perisa, err atau perisai..kereta kebal.Memandangkan Gallas dah terang2 menyatakan desirenya hendak pulang ke France suatu hari nanti menamatkan kariernye dengan kelab sana, tak menjadi masalahlah kalau kite nak cube gunekan Gallas sebagai umpan pancing untuk mendapatkan Lorik Cana dari Marseille. Nah! Nasri musti antara yang gembira, Cana nie adelah antara player2 yang keras,ganas tak kenal respect, tak makan dek saman.Itulah yang arsenal kurang sekarang nih.Jadi swap kan saje, Gallas+beberapa cash dan dapatkan Cana.Tak cukup lagi? takpe..

Oleh kerana Walcott injured, Wenger tak perlulah rase menyesal sebab tak dapat sign David Beckham yang dah pun dipinjam ke AC Milan.Malah lambakan player tengah di Milan dengan Kaka,Flamini,Pirlo Seedorf, Ambrosini, Ronaldinho lagi.Ini sebenarnya positif, inilah masenye Wenger nak mencuba bermain dengan api, Letakkan tawaran dan hambat Mad Dog Gennaro Gattuso ke Emirates.Defend kite kan macam caca marba, dengan 2 orang player gile bagi cover dan perlindungan memudahkan tugas Fabregas menjalankan kerja2nya tanpa perlu selalu sgt menoleh ke belakang tengok insiden2 badut yang berlaku.Itu yang kite kurang sebenarnya, yang selebihnya, attacking boleh handle dengan balik bile Kiki dan Dudu pulang.Itulah keseimbangan yang perlu dicari,luar, bawah, atas ..Engine di tengah2 mestilah berfungsi.


Fantasia Februari 2009:

----------------------Fabianski-------------------
Sagna---------Toure----Silvestre-------Clichy
------------------Gattuso-----Cana-----------------
---------Rosicky------Fabregas-------Nasri--------
--------------------RVP/Dudu/Ade---------------------

Sub :
-Almunia(terpaksa,xde duit lebih)
-VIERA
-HENRY
-Vela
-Denilson
-Ramsey
-Eboue
-Wilshere
-Song
-Diaby
-Johan
Dll.... Bendi mane? abih korang ingat mane aku dapat duit beli Gattuso tu..hahahaha..

Dengan skuad ni, lepas Februari 2009 sekurang2nya ade lah honour yang boleh dicapai,kalau terlambat nak cabar liga, FA Cup la paling koman pun.Jangan siapa2 kejutkan aku dari lamunan nie, biarlah aku menghayati detik2 indah ini seketika.Tapi kalau aku terjaga sekalipun, tak terkejut kalau ape yang aku fantasikan mampu menjadi realiti, bagaimana? Hanya FM tahu jawapannya.

P/S: Amaran !Football Manager@FM addict boleh memudaratkan diri..


KEBODOHAN Wenger TESERLAH lg..

Sebab aku dah lame x post berite or update adalah aku sangat keciwa dgn Wenger dari awal season lg..Dgn polisi young gun nya yg merapu dan x seimbang, sudah pastinya musim ini tidak menjanjikan apa2..Berdoalah untuk berada di Top 4 atau taun depan, Champion LEague pun Arsenal x bau..Terima Kasih ke Wenger kerana berjaya mencipta pelbagai rekod di Arsenal...rekod baik dan rekod buruk malah terburuk..fcuk!!!


Post Match : Wenger, ko takkan menang selagi...


Sayu dan pilu bermain di jiwaku..hilangmu kini tiada pengganti.. ape yang hilang siapa yang hilang?? 4 tahun lepas kite adalah pasukan terbaik dunia skuad tanpa kalah, makin lame seorang demi seorang hilang tapi tak silih berganti, apekah ini sumpahan, atau mungkin kene tunggu org terakhir dari skuad tersebut untuk meninggalkan selain toure, org terakhir yang dimaksudkan ialah Wenger.ape yang akan terjadi 4 tahun lagi ? cukup sekadar berpikir 3 tahun lagi (kontrak wenger tamat 2011) adakah beliau akan kekal tapi sejauh manakah Arsenal pade ketika itu, harap kite bukan seperti Notingham Forest mahupun Leeds United.Ape yang ko dah buat pade team ni Wenger???!!! baik fizikal mahupun mental longlai dan busuk macam sampah! ko kene terime kenyataan tu seperti mana kami terime kenyataan yang ko gagal..pemain gagal.. tapi puncenye ko jugak.Mana mungkin ko boleh memenangi perlawanan, terutama perlawanan sepenting ini selagi...

1.Selagi ko buat pelan2 bodoh dan perancangan bodoh memecat dan menggugurkan kapten dan defender ko tanpa beckup plan yang sempurna di waktu2 kritikal.Dari segi psikologi ape impak pade pasukan?Kalo ko dah pikir masak2 dan yakin team boleh cope takpe.Tapi point ni subjektif, hanye ko jek tahu ape yang berlaku antara ko dgn gallas dan kami fan betul2 tak selesa dengan situasi macam nih.Cakap2 ko kat press conference pun penuh hipokrit.kambing! bean!

2.Almunia kapten???Whut the hell?? player yang tak pernah langsung ade cap antarabangsa,jauh sekali keeper terbaik arsenal mase nih, banding dgn lehman walaupun gile bagai langit dengan kerak bumi. Takde sifat kepimpinan, bisu.kalo setakat umor apsal ko tak pilih silvestre, kan passport france tu, kan ko nie racist ke nasionalis.point nie pun takde point sebab takde sape dah yang layak pun, sume macam haram jadah.aku dah cakap alang2 nak jadi budak jahat baik bagi jek RVP jadi kapten.nampak ganas sket.

3.Apsal ko startkan BENDI????!!!!!!!!! arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ko tak nampak ke sape yang main lawan aston villa hari tuh????????!!!!!! ko dah bute ke, bendi bagi ko makan nasi ka****ng ke?? dah terang lagi nyata bersuluh, siap ade international match lagi, bendi ni tgh off form.... adui...

4.Selagi ko bagi org yang berdarah hoyte tak kesah lah abang ke adek ke start dekat RB match2 pening camnih.xdep point gak, aku saje bnykkan kambing hitam.

5.Song main kat DM,kalo ko bace blog aku mesti ko nyesal .. jangan startkan player2 macam song/Bendi waktu2 camnih..memang dah takde org tapi diorang nie langung takleh diharap same la macam ko letak orang2 di tgh sawah ke tengah padang.

6.Selagi ko tak buang ego dan perangai bodoh sombong ko tu wenger.Hentikanla polisi mengarut ko tuh, takde gune ko simpan2 untuk mase depan tak sampai mase depan..tahun depan pun player2 yang baru nak naik tu pijak kepala ko berambus belah dari arsenal dapat duit lagi byak dari yang ko tawarkan wahai haji bakhil.

Aku kecewa, sedih dan sugul.... so aku dah cakap, sama ade kite menang besar atau kite kalah besar, i admit, kite kalah besar.Pasukan nie tak cukup bagus untuk bersaing season nih, dapat 4th kire satu bonus!Rebuild balik, overhaul skuad nih buang yang semak2, buang barah sebelum parah.Macam mana gol RVP tu tak kire pun aku pelik gak.Ref bangang tapi lantaklah..

Yang penting Gallas tengah tersenyum riang sambil makan pizza depan tv tak pun tengok wayang kut tak amek peduli langsung.Apsal Adebayor tertinggal flight ke? atau die la tali barut, sebab nak bagi fair n square 22 kene drop?..hmmm.. ape2 lah.. gua nak tdo.sakit telinga dengar pak arab membebel tadi, itu jek streaming, nasib baik arab aku arab rendah kalo tak aku paham ape laa die kutuk2 arsenal nih.


Sabtu, 22 November 2008

Pre Match : Jangan main dengan Mancis

Live Streaming <- klik sini

Sehubungan dengan pendedahan yang dilakukan oleh Gallas, berita2 yang baru diterima namun belum dapat dipastikan kesahihannya, William Gallas akan dipecat dari jawatan kapten pasukan dan tidak sama sekali akan dibawa bersama skuad ke Mancehster City untuk perlawanan malam ini.Tapi berita ini depetik dari media France Football walaupun masih tiada ape2 kenyataan secara rasmi di website official, Arsenal.com.Turut menguatkan spekulasi ialah berita dari sumber2 yang boleh dipercayai, Gavin Hoyte kapten reserve telah diserapkan ke skuad malam nih sebagai back up.Arsene Wenger dikhabarkan telah memanggil pulang Gallas dan menyuruh kaptennya itu membatalkan beberapa interview bersama media France susulan kenyataan pedas menghentam rakan sepasukan, pendedahan masalah dalaman dan memerli Wenger.

Wenger sbenarnya mahukan semua player yang beraksi di international agar cepat pulang dan dapat berkumpul untuk membincangkan strategi menjalani latihan.Hanya Adebayor,Vela dan Song saje yang akan tibe pagi sebelum match. dan ketiga2 mereka belum pasti sama ade ditunkan ke tak.Berbalik pada hal Gallas tadi belum ade ape2 kenyataan rasmi dari Arsene Wenger yang pastinya begitu kecewa dengan komen2 Gallas tp pade aku biarlah , jangan jadi hipokrit, sampai bile.Gosip menyatakan WEnger telah pun bertemu 2 mata dengan Gallas dan menyaman 2 mingu gaji, menarik balik jawatan kapten, dan menggantungnya dari match malam nih tapi pada aku menggugurkan Gallas di waktu2 kritikal macam nih amatlah tak sesuai dan tak masuk akal dengan kite kehilangan 8 org lagi pemain utama.Bukan mase yang sesuai untuk emosi menguasai diri di atas padang tapi sekiranya seorang itu boleh mengguggat satu ekosistem, wenger terpaksa berani mengambil risiko.Pada ku sumbangan Gallas masih diperlukan malam nih, hanya perlu menuntut profesionalisme dari seorang palyer berpengalaman dan lupekan sengketa buat sementara yang boleh diatasi dengan baik di meja mesyuarat.Wenger sepatutnya tahu dan dah masak dengan perangai gallas ni sebelum nak lantik jadi kapten pun, lihatlah perangainya di Chelsea jadi aku rase kemungkinan wenger akan mengambil tindakan drastik agak kurang kerana sebelum season bermula pun Wenger nak review jawatan kapten semasa summer tapi sebaliknya mengekalkannya mungkin kerana egonya yang tinggi tidak mahu admit kesilapan atau mereka lain yang layak masih belum bersedia.Tapi tak tahulah.Yang pasti apabila ditanya media jawapan yang sama bakal keluar dari mulut Wenger walhal dalam hatinya penuh dengan kekecewaan siapa yang tahu .

"Aku dah bercakap dengan Gallas, die seorang yang passionate dan determinate pade pasukan.Aku paham perasaannya, die ok, aku takde problem dengan die." aku bet ayat nih akan kelaur dari mulut wenger.

Tapi apa2 pun lihat sahajalah starting line up untuk malam nih dan dari situ baru lah lebih jelas bagaimana kedudukan sebenar dan kite boleh berkire2 menambah menguatkan spekulasi.Sedar tak sedar bagi arsenal, malam nih title is on te line, kalo menang satu moral boost untuk optimis sikit, menang dgn kiyev megesahkan tempat ke last 16 dan kemenangan ke atas chelsea mggu depan bakal menguatkan lagi iltizam.Kalau kalah, err... pk2 ka lah yer.. Siapa yang out?
Rosicky,Eduardo,Walcott,Toure,Eboue,Sagna, Fabregas, kemungkinan out Adebayor Vela jika flight lambat, Gallas jika digugurkan .Yang dah kompom 6, worst case scenario 9 orang.9???? So taktik apekah yang akan diguna pakai oleh Wenger.

kalo ade Gallas:

----------------Almunia------------
Song----Silvestre----Gallas----Clichy

Ramsey---Denilson-----Diaby----Nasri
--------------Ade-------RVP---------

kalo Gallas takde(calon kapten Al /Clichy)

----------------Almunia------------
Song----Silvestre----JOHAN----Clichy

Ramsey---Denilson-----Diaby----Nasri
--------------Ade-------RVP---------




Aku sebnarnya tak suke letak Song kat RB tapi itulah Wenger, yang pelik2 biasanya diletakkannye.Denilson dgn Ramsey tu mungkin boleh tukar2 posisi.2 org striker kite, 22 terlibat sebagai suspek utama komplot, perlu bermain bermati2an melawan ego. Ingat, Man Ciy yang ade sekarang nih bukanlah Man City yang dulu2 .Di bawah Mark Hughes mereka boleh jadi ancaman yang besar.Walaupun tak konsisten sama masalah seperti arasenal tapi pace yang dimiliki Robinho dan Shwn Wright Philips mampu mendatangkan masalah kepada Arsenal same seperti Asley Young dan Gabby minggu sudah.

Joe, elano dan Ireland yang tengah on form sekarang jugak kalau tak dikawal betul2 boleh memudaratkan.MIcah Richard, Dunne 2 player yang pernah dikaitkan dengan Arsenal bukan calang2 defender , memrlukan fizikal yang kuat untuk melumpuhkan mereka nih.


Jadi malam nih takde live di Astro bersiap sedialah di depan PC anda menyaksikan live streaming.Yang adepun di astro hanyalah delayed kul 130 am.This match is a really2 massive one!! penting sangat2 dan boleh pergi 2 hala.Sama ade kite menang besar, atau kite kalah besar!! Just pull the trigger, Gun them down, arsenal 3 mancis 0.


Jumaat, 21 November 2008

PANASSSS...3D : Duri Dalam Daging !!!!

Yeah, Sebelum tuh aku amat bersyukur kerana merupakan salah seorang penyokong Arsenal di dunia ni.Mane taknye, Media begitu mengambil berat tentang ape sahaja yang berlaku di atas padang mahupun di luar padang.Arsenal penuh dengan drama bak lagi hebat dari rancangan realiti TV penuh dengan aksi lebih dari filem aksi, penuh dengan misteri lagi hebat dari Puaka niang rapik yang merepek2 penuh dengan emosi lagi hebat dari telenovela mahupun sinitron penuh dengan magic ngalahkan david Blaine.Semuanya lengkap di Arsenal.

Mengapa? musibah..memang musibah, ubah sebelum parah kini arsenal dikatakan sedang dilanda krisis!! Krisis dalaman.Namun pada aku aku tak anggap sebagai krisis sangat sebab standard jek semuanya, tapi cume sekadar org lain tahu atau tak tahu atau buat2 tak tahu.Sememangnya hidup ini tak pernah lekang daripada perasan tak puas hati tak kirelah same ada anda di pejabat, di dalam satu keluarga, organisasi mahupun pasukan cuma perkara ini jarang dibawa secara publicy.Tapi kini Kapten Gallas telah tidak lagi sanggup menahan keperitan dan menanggung kesalahan yang segala2nya diletakkan ke atas bahu beliau umpama kambing hitam.Lantas jalan yang paling mudah ialah mendedahkan ape yang sebenarnya berlaku di dressing room arsenal di sebalik kemnyataan2 typical wenger yang bercakap tentang maturity, leadership dan Unity.Gallas telah mendedahkan segala2nya kepada media France umpama seorang suri rumah yang mengadu nasib masalah rumah tangga kepada jiran sebelahanya bersempadankan pagar dawai.

Ape yang telah diluahkan oleh Gallas? baik, mari kite bincangkan. Pertamanya, Gallas telah membuat dakwaan bahawa pemain2 rakan sepasukannya yang rata2 mude bergetah tak cukup berani lagi untuk mencabar dalam kejuaraan liga.Ini berikutan prestasi terumbang ambing terutama setelah Tragedi Spurs..(satu titik tolak penting yang membawa kepada masalah ni).Galas mengeluarkan kenyataan mencabar yang agak bagus seperti ini :

“We have to understand that to be champions you have to play big matches every weekend and fight.

"We are coming up against teams who are not scared to play football against us, who are not scared to take us on at our place, and this is becoming dangerous for Arsenal.

“We are not brave enough in battle. I think we need to be soldiers. We have to be warriors.

“There are teams who can do it well against us, we have to be able to face up to these attacks.

“That is how they will forge their character and how they’ll get experience.

“Even though they’ve played a certain number of matches, they’re still young and still learning.”


Kedua dan yang paling best ialah Gallas telah mendakwa bahawa keharmonian dressing room telah terganggu dengan sikap seorang pemain yang rata2 tak disenangi oleh rakan2 lain, katekanla ape saja, poyo, berlagak sombong, tali barut mahupun duri dalam daging.Gallas mendedahkan betapa Di waktu Game Spurs ade berlakunya perselisihan paham dalam dressing room sewaktu halftime ketika kedudukan 1-1 sumber2 memberitahu ia melibatkan RVP vs Walcott.(patutla Almunia dan sagna bagi kate 2 pada Walcott korang perasan mase diorang masuk padang 2nd half tuh.) dan Gallas berkata selesaikan masalh nih lepas match! Gallas juga mendedahkan beberapa player datang padanya dan mengadu tak puas ati pade seorang player nih, lalu Gallas sebagai kapten terpaksa la sound player tersebut sebaliknya caci maki yang diterimanya kembali.Gallas menambah bawaha die umpama ditelan mati mak di luah mati bapak kerana selama ni asyik dijadikan kambing hitam dan ingin memberitahu situasi sebenar.Walaupun tidak menyebut nama player tersebut , tapi beliau secara sinisnya memberi hinta bahawa palyer itu 6 tahun lebih muda darinya.Untuk rekod Gallas kini 31 jadi player tu maybe dalam lingkungan umur 25.

“As captain, players come up to you and talk to you about a player, complaining about him.

"And then, during the match, you speak to this player and the player in question insults us.

“There comes a time when we can no longer comprehend how this can happen.

“I am trying to defend myself without giving names. Otherwise I’m taking it all.

“It’s very frustrating. I’m 31, the player is six years younger than me. There are things that can’t be said and can’t be tolerated.”


Yeahhh... mari kite mulakan siasatan. Setelah dikaji hanya ade 4 orang player arsenal yang berumur 25 tahun RVP , Eboue, Sagna, Eduardo. kite mlekan dengan suspek yang pertama

1.RVP.Terlibat dalam game spurs, menjaringkan 2 gol, x nampak seperti orang yang hilang akal dan dibenci kerana sambut gol seperti biasa.(mungkin profesional di atas padang) tapi tak tahulah.Ade kkemungkinan jugak, kerana terkenal dengan sikap panas baran dan arrogant terutama pada team lawan, lihat saja reaksinya ketika bertemu stoke.Mempunyai sejarah hubungan tidak baik dengan rakan senegara terutama Sneijder dan RVN.dikelurkan dan diganti oleh Diaby minit ke 82 mendapat tepukan gemuruh.(saje cite takde kaitan)

2.Eboue.Masuk sebagai Sub menggantikan Theo Walcott minit ke75.Tak banyak yang boleh dibantu.Seorang yang berkarekter gile2 dan kelakar di luar padang, tapat dengan toure dan Adebayor.Gallas pernah menyatakan die jugak rapat dengan Eboue.Anak emas Wenger(pun saje jek)Kemungkinan untuk dibenci, mungkin kerana tariannya..heheh

3.Sagna, baru tibe dari Auxere.Musim keduanya bersama Arsenal.RB terbaik EPL musim lepas tapi musim nih dibayangi banyak kecederaan dan off form yang melampau ketara dengan season lepas yang begitu solid.Kemungkinan menjadi 3D err.. tak pasti, nampak cool dan senyap, berjiwa kental, baru lepas kematian abang pun sanggup main dan score plak tuh lawan chelsea, 1st ever goal.Main 90 minit perlawanan lawan spurs.Adekah beliau player yang dimaksudkan, alasan kerana off form dan baru 2 tahun, mungkin senyap sebab kerek, sape tahu.-just andaian siasatan.

4.Eduardo.Jauh sekali bukan mamat nih.Tak terlibat langsung dalam match tuh.Dah lame tak main, speaking BI pun tak fasih lagi.tapi untuk info saje2,Alasan untuk dibenci, Mark Randall(bace post aku bulan May kut) pernah mendedahkan Dudu seorang yang pemalas ketika training tapi skill memang tiptop jadi peduli ape kalo ko malas asalkan ko score tul tak.

Jadi siapa???? Atau .... Gallas sebenarnya dah hilang ingatan atau nyanyuk.Tersilap kire umur.Macam mane boleh die tau beza umur player2 mase di interview, mungkin die rase die muda lagi 25 tahun ke, jadi mungkin Walcott yang kerek, tapi tak mungkin walaupun Walcott pun ade ego gak tapi takkan lah jauh sangat beza umur kesilapan dari Gallas jadi kite ambil andaian kalau die ter'twist' paling dekat pun setahun jadi siapakah player berumur 24 tahun..Jeng3 taklain dan tak bukan ...Adebayor.

Adebayor adalah suspek alternatif dan mempunyai banyak bahan bukti sokongan untuk disabitkan.Tragedi bertemu Spurs carling cup season lepas, masuk2 padang alih2 hantok kepala Bendi, ingat? Skap besar kepala nya pada negara sendiri Togo, beberapa kali enggan bermain untuk negara kerana mempertikaikan masalah management, pernah menjadi isu hangat arsenal untuk summer lepas, bermain tarik tali dengan Arsenal kejap kate nak stay kejap kate nak pindah ke Milan, Barca..even MAn U pun die pernah kate dlu dapat offer.

Jadi siapa tahu?Tidak kire sesiapapun pada aku bende nie langsung tak membantu tapi aku takkan salahkan Gallas 100% dalam hal ni mendedahkan perkara nih,Memang ade pro dan kontranye kalau didedahkan secara umum.Tapi seelok2nya budak2 muda ni sedar akan kesilapan kerana selama ni pun duk simpan2 citer dalam2 tapi tak setle pun tak membantu jugak.Mungkin ini care alternatif yang lebih sesuai.Mungkin Gallas dah pk masak2 sebelum mendedahkan perkara ni walaupun terpaksa mengorbankan captaincy nya pun.Graham Taylor bekas manager England telah mencabar Wenger supaya melucutkan arm band dari Gallas.Adakah Wenger seberani itu, episod ini belum dan takkan selesai dengan begitu senang, kerana mungkin inilah penyakit berjangkit arsenal dari season2 ke season setelah ramai player2 pindah.Atau sesiapa boleh kaitkan perkara nih menyebabkan Flamini dan Hleb membuat keputusan mudah tinggalkan Arsenal?Hanya kemenangan di atas padang saja dapat membuktikan mereka tak lagi bermasalah dan peminat memafkan skuad nih.Harapannya ialah setiap kali budak2 nie dilabel the bad boys, mereka akan fire up!! dan malang sekali Manchester City kerana terpaksa berdepan Arsenal ketika waktu2 kritikal seperti ni.Agi idup Agi ngelaban!!!!!


Khamis, 20 November 2008

"Sembuh aWAL KUT. " "3 bulan aa"



Yeah.. berita yang tak lain dan tak bukan yang kite harap2kan lain pulak jadinya.Walcott si bakal star England yang baru nak meletup2 bersama negaranya tapi yoyo bersama Arsenal telah menerima nasib malang apabila bahunya tercabut,err.kedudukan lari.. camne nak cakap ..bahase omputih aa senang, dislocated shoulder. tak pasti bahu mane aku pun lupe tapi sebelum nih walcott memang dah menjalani pembdeahan bahu gak sesaon lepas.Itu pun aku tak wat research lagi, lupe, tapi boleh jadi bahu yang same, atau bahu yang lain, memang la mane ade bahu lain dah ade 2 jek.Mungkin badannye baru nak naik so terkejut ah dengan physical challenge nih, tak dapat menerima lagi tekanan lalu terkehel..haaa terkehel, betul ke? ape2 je la sebab yang penting berita nih pasti menambahkan kerisauan atau kerisawan Wenger. Senarai2 kecederaan telah bersambung ke muka surat seterusnya di mana sebelum ni eboue(lutut) Sagna(ankle-lame gak) Eduardo(patah kaki) Rosicky(misteri)

Kalau diperhatikan 3 pemain kanan utama sagna-walcott-eboue.Adakah Arsenal bakal paralyze separuh badan.Sudah tentu tidak tapi agak tempang la.Jadi untuk bertemu Man City nanti siapa bakal mengisi kekosongan RB dan RM masih menjadi tanda tanya.Gallas mampu menggalas cabaran sbg RB tapi mngikut prnsip baru wenger, siapa main RB di arsenal mesti laju bak winger dan selalu wat overlaping jadi gallas tampak sudah hilang kelajuan tuh, Toure dilihat mampu menigisi slot lagipun silvestre dan galllas bergandingan tampak ok.Tapi mungkin ade kejutan lain, kerana tibe2 dalam Arsenal.com Wenger memuji encik Johan tak semena2.Biasanya Wenger yang selalu senyap pasal player2 simpanan nih tbe2 bersuara pastinya satu hint diberikan.Wenger memuji Johan sebagai pemain CB yang muda tapi cukup matang dengan fizikal ang baik.Johan juga dikatakan bukan Johan 6 bulan yang lalu atau Johan raja lawak. Mungkin Johan akan diserapkan di CB dan tak tau lah ape wenger nak buat pastuh, jgn diletak Song plak kat RB sudah.Aku amat berharap agar Ramsey yang baru diberi debut untuk wales semalam diturunkan sebagai RM.Ini kerana Ramsey tampak pemain yang tenang dan mampu menyerap asakan dan tekanan di samping itu balance di antara defensive dgn attack.Ramsey pernah bermain sebagai RB di Cardiff City.Selanjutnya akan dibincang dalam pre match nanti.

Wenger pasti berang dan cukup kecewa dengan berita kemalangan Walcott nih.Tak sempat main pun, training baru .dah injured.aguii..simpati2. Wenger yang dikenali memang anti bola sepak antarabangsa pasti sukar melepaskan player2 kesayangan dan tatangannya selepas nih.Tapi bukan semua berakhir dengan episod kecewa,RVP menjaringkan 2 gol ketika bertemu Sweden.Lame ko rehat ek, takpe yang penting kekalkan sharpness, xnak dengar lagi suara2 unggas menyatakan "lack of sharpness lah itulah inilah.." Ayuh lawan tetap... lawan!!


Selasa, 18 November 2008

Internationalelehan...


Sekali lagi...Minggu friendly match antarabangsa akan muncul bak iklan.Yang amat terasa sangat pastilah bagi manager2 kelab yang mempunyai ramai player terlibat dan baru mengalami kekalahan plak tuh.Bagaimanalah agaknya perasaan Bernd Schuster yang under pressure setelah kekalahn kepada Valadollid tempoh hari, saje jek buat metafora padahal yang perlu dirisaukan ialah perasaan Wenger yang juga kalah kepada Villans sabtu lalu.Bagi Wenger beliau begitu menyirap bandung kerana match2 friendly nih diadakan pada waktu yang tidak kene pada masenye, abih tu bile yg kena pada masenye, kalo ko menang 6-0 lawan villa ke? dah terlambat dah..

Ini kerana Wenger hanya dapat 2 hari yakni hari jumaat barulah die dapat bertemu kembali player2 yang terlibat dengan tangungjawab misi mustahil negara masing2.Di saat2 Wenger nak buat post moterm selepas kekalahan mggu lepas, mase pulak yang menjadi musuh utama.Wenger mengaku pengurus pasukan lebih agak tertekan berbanding player.Dalam wawancaranya beliau berkata beliau tgk tape(kuno betul..antik..) match2 beulang2 kali untuk analisis kelemahan pun tapi tetap masih sugul dan berputih mata.Pelik kerana seminggu sebelum tu baru sahaja menyaksikan sebuah team yang boleh menawan Europe tapi selepas tu team nya umpama dilanda todak dan wenger tiada alsan rasional untuk persembahan hambar malam tuh.

"Sungguh mengecewakan kami tak dapat kumpulkan player2 sebab minggu nih international week.Sampai ada kalanya, kite sebenarnya mahu tumpukan pada sesuatu yang berlaianan dan datang semula dengan semangat dan tumpuan yang baru"(aku pun tak paham falsampah nih ke aku yg pening)

"Memang gerimis tak diundang betul buat masa nih sebab lagipun tengah saat2 genting untuk player nak recover balik patutnya.Seminggu lepas tu ade Champions League pulok jadi memang jadual die tah pape hentam keromo"

“Lagi memburukkan kite mungkin ade bebreapa player yang tak sempat balik kejar tiket flight untuk lawan man city nanti."(Vela ke???? oh tidakk.....!!!taknak bendi lagi!!!)

"Aku tak nampak ape paedah nya menatang friendly nih sebab takde game pun.Ko boleh cakap yang friendly nih buat untuk latihan sempena match2 rasmi tapi dah memang terang lagi bersuluh tak de ape2 match rasmi pun untuk 4 bulan mendatang nih" keluh wenger lagi.

Antara player2 arsenal yang terlibat mungkin Walcott Gallas Clichy Silvestre RVP FAbianski Djourou Ramsey Faregas Bendi.


Isnin, 17 November 2008


Setelah muhasabah diri dan berfikir dengan kewarasan hati, timbullah sedikit keoptimisan dalam sanubari.

Buat rakan-rakan semua, Arsenal sebenarnya masih berpeluang untuk 'mencapai' kejuaraan liga tetapi dengan harapan orang-orang lain akan kalah untuk kita kerana kita sendiri tidak mampu memenanginya..

Fahamkan maksudku?

P/S: Membaca kenyataan Almunia menyataan Arsenal perlu menukar cara dan gaya selepas ini..errr..ape kate kite mulakan dengan menukar penjaga gol terlebih dahulu kerana Al ni hanye average jek, tak tau la tapi bg aku secara jujurnya, aku tak pernah rate tinggi keeper nih.Setelah bertahun menganalisis persembahan matador nih, inconsistency, slow reflect , dan decision making membuatkan Al antara weak line di bahagian belakang sebenarnya.Sorry to say..Mungkin sebab aku masih dibayangi antara pemain legendku , David Seaman..=( huhu


Ahad, 16 November 2008

Bile nak ganti???

Nak tak nak kite terpaksa mengaku, sejak die blah, midfield kite macam sampah! Agak2 korang boleh listkan tak sape2 player tak kire dalam skuad yang dah sedia ada ke atau player kat luar yang masih available yang boleh ganti tempat mamat nih...?Kamon Wenger...korek3....."He looks like me,sounds like me"



Walaupun die mata duitan sket Flamoney dan telah dihentam hebat oleh fan2 termasuk aku tapi sape tak bengang kalau wenger layan ko macam nak tak nak jek,bile terdesak pakai, bile tak nak abaikan macam tin buruk, macam mane ashley cole boleh terus masuk starting line up utk CL final 2006 memadamkan penat lelah mamat nih menunjukkan wenger nie cakap jek berapi percaya pade potensi la ape ke jadah, tapi realitinya, wenger nih sembang pompang takut,penakut dan sendiri tak yakin, nak gamble konon. sume ni salah management tak jage player .Lepas Edu, Flamini, lepas nie tak mustahil budak2 muda ni boleh mem'flamini'kan wenger sekali lagi.Dan sampai bile2 lah arsenal hanya akan terus jadi feeder club.Tengoklah..


Wenger : Kite Tak Konsisten.


“I don’t believe that you can speak about champions or not champions. If you want to be champions you want to be consistent and at the moment we are not.

“I do not want to go on definite solutions or headlines. I just think that despite the fact that we were not at our best, this game was winnable. We lost it at a moment when we should not have lost it anymore. Had we lost it in the first half, ok ‘bye-bye’ they had their day and they won. But we lost this game today from the moment when we shouldn’t lost it anymore.”


Errr....For your information Mr Wenger, don't forget that we are also lost able.


Terlebih dahulu, kesinambungan pada posting post match semalam, maybe aku sedikit terkasar dan lantas membuta tuli meyalahkan Cesc Fabregas(tapi memang persembahan die macam bapok pun semalam) cume aku nak memperjelaskan kemungkinan Cesc beraksi di bawah par adalah mungkin kerana telah burn out selepas aksi demi aksi tanpa rehat terutama selepas Euro08.Lihat jek tahun 06/07 di mana hampir 90% player kite main kat world cup06 dan kite betul2 suffer season tuh, lebih awal bye2 pada cabaran liga.jadi mungkin masalah yang sama dirasai Cesc lagipun umurnya baru 21 tahun dan cuba bayangkan bagaimanan budak 21 tahun diberi beban dan expectation yang sungguh tinggi tapi masalahnya beban dan tanggungjawab tu sume terletak atas bahu die seorang , tak de sape2 nak kongsi memandangkan pangkatnye sekarang adalah jeneral kepada midfield banding dengan midfield2 yang jauh lebih muda dari die.Wenger perlu stop complaint about lack of maturity la sharpness lah tapi lepas match semalam baru tahu pun yang player2 mude die nih tak konsisten.Tak bersedia dari segi mental mahupun fizikal.Letak Cesc di celah2 pemain seperti Viera Zidane Berkamp Del Piero, pasti Cesc agak bebas dan boleh menumpukan pada kerjanya sahaja tapi kini die terpaksa memberi perhatian dan bimbingan kepada Walcott denilson dan teman baru Nasri.Letakkan Gallas Toure RVP dalam player2 yang se'class' dengan mereka, pasti mereka dapat bermain jauh lebih baik dari ape dipamerkan sekarang kerana nampak sangat, tanggungjawab dan bebanan yang diagihkan tak sekata, nampak tak maksud aku? Lepas ni setelah Fabregas dah pun kumpul maximum yellow card, may be ni lah masenye die tarik nafas panjang2 berehat dan sedar balik ape yang dah berlaku, mane tau Ramsey pulak ke cube menggalas cabaran(pergh..lagi muda la purata umor midfield) Tapi mengikut kepala otak semasa Wenger besar kemungkinan Song-Diaby la kut dapat peluang, aduih...




Aku rase kalau dicampakkan skuad carling cup pun mungkin 2 3 perlawanan mereka akan mengalamai nasib yang serupa dengan team 'senior' nih.Kerana mereka hanya bermain bersungguh2 untuk membuktikan betapa mereka layak main dalam 1st team dan apabila dah mencapai objektif, ape pulak yang mereka kejarkan kerana tak ada siapa yang memberi tunjuk ajar membakar semangat kemenangan.Mereka masih belum bersedia untuk menncurahkan 100% winning mentaliti week in week out.Tiap2 minggu sukar untuk mencari konsistensi. Player seperti Denilson dan Walcott pun tak expect yang mereka akan main seawal nih maksud aku jadi starting 11 dalam setiap minggu,pendek kate di peringkat umur macam nih, letak la siapa2 pun, mereka semua masih belum cukup bersedia untuk konsisten.Aku betul2 simpati kat mereka nih.

Bukan takmau optimis, tapi skuad kite yang ade skarang nih jauh mediocre dari skuad tahun lepas yang dah semakin hampir.Kita kehilangan 4 player berpengalaman dalam Jens,Hleb,Gilberto(+flamini la) tapi ape yang wenger buat, bertindak? Aku tertarik dengan pandangan saudara Rachwan dalam blognya mengingatkan kembali kite pernah ketinggalan pada man u sebanyak 13 mata, tapi lagi pulak dibandingkan dgn 98, lihat pulak skuad kite mase tu siapa dgn standard EPL mase tuh macam mane. Season lepas waktu sekarang kite punya 33 mata, season nih 23 mata??? dah satu langkah atau beberapa langkah ke belakang dah, even tahun 05/06 pun lepas 13 match kite dapat 26 mata, masalah arsenal skrg mampu jek kalah dgn mane2 team kat EPL dan Emirates dah tak jadi kubu kebal lagi.Jadi setiap match sukar diramal lagi, atas kertas lain, atas padang kadang2 berlaku sebaliknya.

Mungkin ade yang cakap Transfer buy bukan jalan penyelesaiannya, kerana apa, kerana player2 kite nie cukup potensi.Memang betul tapi, di manakah konsistensi adakah Diaby menjanjikan gol dalam match kedua setelah dalam match pertama, membuat skill ala2 zidane dan merembat kencang, adakah Walcott menjanjikan larian serupa dalam setiap2 match seperti mana larian di Anfield adakah Denilson mampu meniru peranan bapak angkatnya gilberto seawal usia ini.Kesemuanya berpotensi tapi perlukan masa untuk develop, masa yang diberikan perlulah berperingkat2, ambil contoh denilson bandingkan betapa ketara jumlah perlawanan yang die peroleh seakarang dengan season lepas, bukakah suatu yang mengejutkan, malah memmberi kejutan pada diri sendiri, mungkin sistem badan die selaku manusia biasa pun terkejut.Ok ah, pendek kate pada aku, skuad yang ade sekarang punye potensi, they can deliver, they will deliver but not now, it's just not enough yet..Bagi fan arsenal di Malaysia khusunya,bersedialah untuk mengharungi musim roller coaster!!! - Aku harap aku silap


Mari kembali ke musim 05/06


Wenger Bangang tahap dewa! Dan aku taknak salahkan Wenger seorang, semua player Arsenal terutama sekali yang aku menyirap BENDI!! Ape kejadah , arsenal main takde striker ke????!!! Ok cukup Fabregas, aku dah cukup bersabar dengan ko season nie ko memang macam %$#^^% takyahla, rentikanlah perimadona ko tuh, takdek sape star selepas Henry, zaman one man show dah abis, ko kalo sangap sangat nak gi barca join hleb tu ko boleh pack barang2 dan berambus, sekian terima kasih, Arsenal tak perlukan org yang main takdek hati.Season nie lepas ko menang euro nampak sgt ko punye downfall.Buat Wenger , jangan sekali2 sekali lagi letak Bendi jadi lone striker, bukan semua game ko boleh main 4-5-1 TOLOL!! aku yang buta bola pun dah tau yang bendi tak cukup layak dan tak boleh berkembang lagi bakat kat Arsenal.Fullstop!!

Arsenal boleh menang menentang man u bukan bererti arsenal boleh ambil mudah dan menang dengan taktik yang same menentang2 team2 pertengahan mahupun bawahan.So nampak sgt season nie Arsenal hanya mampu main kalau opposition tuh main open football, tapi Aston Villa kali ni dah cukup open malah meng'outplayed' Arsenal yang memang dari 1st half macam haram.Dah la penalti, sorry to Almunia, penat2 save.trima kasih kepada Clichy atas own goal dan juga kebangangang decision mike riley (ref anti arsenal pro manU) Bukan salah back4 tapi nampak sangat mereka yang bermain hari nih bukan lah org2 yang serupa menentang ManU.Mane determination. mana semangat, mane hati, dah kene 2 bijik pun masih lari2 anak..lembik, layu sayur.. Wenger, sebelum keadaan menjadi parah ko buatlah seesuatu , memang tengah tu perlukan seorang komander yang Hell Yeah ganas, kental dan Rock..We need our Flatusso back... Flamini+gatusso type is the missing pieces of this puzzle.. Tengah hari nie 5 ketul pun macam tunggul.

Plese Arsene, dont make Arsenal FC as Arsene FC, if the time comes and you still failed to deliver, the board need to take a real action, bukanlah nak suruh board pecat Wenger tapi lebih tegas kepada Wenger jgan biar die buat kelab nie jadi cam bapak die punye kelab boleh buat sesuka hati, Wenger macam dah hilang punca takde backup plan.Tapi kalau dah gagal tu, tibelah masenya Arsenal cari pendekatan baru, jasa ko memang banyak Wenger tapi kalau dah tibe masenye ko kene pergi, ko terpaksa pikir2kan lu pk lah sendiri.. Lebih baik ko tabur jek budak2 belia tuh main maybe takde la kaalah sampai memalukan di Emirates.2-0??? Sekarang aku dah macam trauma dengan kemenangan carling cup, setiap kali kite menang, match berikutnya kite tewas, ingat hull, kini villa. i mean wut the hell..keputusan terburuk di Emirates, sejarah tuh.Outplayed by Aston Villa yang memang layak pun dapat 3 mata dari 1st mini smpi ke 90 semuanya mengenai Aston Villa.

Ok aku serius sekarang, jom kite tutup buku liga.aku tak main2..untuk arsenal tirai kejuaraan liga dah berakhir malam nih .Takde team juara yang kalah 4 kali baru 13 perlawanan 2 kali kalah home plak tuh.Bandingkan kedudukan semasa sekarang nih dengan season lepas di waktu yang sama, di mana Arsenal???macam tu lah team yang baru nak mencabar!Arsenal memang betul2 short season nih.Macam ade tak kene kat tengah padang tuh.Aku nak tumpukan pada UCL, kite habis2 habisan kat situh.. sekurang2nya ade pride jugak.Kite ikut rout 05/06 di mana kite struggle dalam liga tapi layak sampai ke final CL.Kalau betul la kite tak mampu nak bersaing dalam EPL nih.Aku tengok arsenal dah nak sama standard dgn kelab Aston Villa Hull city, Everton, Fulham..makin lama makin hilang class..Kalau Arsenal layak ke champions league tahun depan pun dah kire aku bersyukur.


Thanx Arsenal kerana memberi harapan palsu kat aku season nih, Terima kasih Wenger kerana 'team bajet' ko nie memang boleh pergi jauh,haaa... tengok lah jauh tuh setakat mane, setakat carling cup ke atau player2 ni masing akan pergi jauh dijual jauh2 lepas abih season same macam yang ko buat kat player2 macam Flamini dan Edu..sebab beberapa sen ko taknak hold player.That's Sux man!We'r gonna suffer this season. Selepas ni sape yang dapat selamatkan season ni kalau tak player2 yang ade sekarang nih, jadi setiap kali match besar kite akan bersemangat waja bagai esok akan mati, tapi bile lepas tu , semangat tuh hilang macam orang yang dah mati.Bende nie akan sentiasa berulang2 dan terus berulang selagi player dan Wenger tak amek serious!


BACK OFF Wenger!!!


Hei..this is EPL..kalo Manager dah x reti nak suitekan player ngan permainan, come on BOD Arsenal..Sack je Wenger..I aku x nampak mana relevannyer die patut ade kat Arsenal lg..jADI LA CAM RAMOS..gORAN eRIKSON..dll..BERAMBUS WENGER!!!!
Satu ayat je untuk polisi dan taktik ki#a$ die ni..FCUK!!!!!


Sabtu, 15 November 2008

Carling Cup undian suku akhir

Arsenal akan bertandang ke Burnley.Yeah BURNley yang telah memalukan chelsea di stamford briedge.Jadi tengok sejauh manakah anak muda Arsenal akan membakar burnley.Satu lagi team bakar blacburn bertandang ke Man U, sampah spurs ke watford, aku rase spurs bermati matian kat piala nih umpama diorg anggap ni macam UCL sambut season lepas bagai nak rak, mabuk2 parti haram ape kejadah sume, wat malu jek laa spurs oii..sampah! harap dapat jumpe spurs kat semi , biar belia arsenal kasi malu tunjuk langit dengan bumi.Sampah, pastu lawan man u kat final..pergh.... memang fairy tale ending la bagi Young Guns!!

Jadual lain, 1 disember :

Stoke City v Derby County
ManchesterU v Blackburn Rovers
Burnley v Arsenal
Watford v Tottenham Hotspur


The Season Started

Sementara menunggu kehangatan malam nih, aku bagi panas dengan satu videoklip menarik arsenal bagi season 08/09.Video yang mengisahkan perjalanan Arsenal dari awal season nih hingga lah ke perlwanan menentang man u itu hari.


Pre Match : Arsenal vs Aston Villa



Die bukanlah Aston Kutcher mahupun Darent Ashton, merekalah Aston villa yang bakal bertandang ke Emirates Stadium malam nih.2 kemenangan berturut2 skuad Arsenal dalam tempoh seminggu sedikit seanyak menutup mulut pengkritik buat sementara waktu dan memberi isyarat Arsenal masih lagi dalam cabaran kejuaraan.Namun Jangan lupe kemenangan meyakinkan selepas sesuatu match terutama carling cup tidaklah boleh dijadikan jaminan.Kenapa? kerana masihkah kau ingat Hull City.Siti mengejutkan dato k bangun dari tido...ops silap City mengejutkan semua dengan kemenangan ke atas Arsenal di Emirates sebaik sahaja anak2 muda belia 4B membenam Sehfield United dengan gayanya.Jadi jika Arsenal tak mampu merealisasikan 3 mata malam nih, kemenangan ke atas united dan Wigan adalah hanya sesuatu batuk di tangga.



Arsenal turun malam nih dengan kembalinya 2 pemain yang dilanda keceraan Adebayor dan Almunia yang disahkan bakal disenaraikan dalam skuad malam nih.Cepat jugak recovery Adebayor nih sebab bajetnya 3 minggu sama tempoh dengan RVP punye match banned.BAgus lah kalau begitu tapi tak pasti sama ada Wenger bagi die starting 11 dengan Bendi atau pun mengekalkan taktik 4-5-1.Eboue masih lagi dengan kecederaan lutut, Eduardo Da Silva bakal kembali beraksi dalam full training dalam mase 2 atau 3 minggu lagi sebelum mengejar fitnessnye,Jadi mungkin peminat2 dapat melihat aksinya paling awal sebelum penghujung tahun baru.Biarlah die 100% sihat walafiat , jangan dirisikokan.RISIKO?? atau ROSIKI? yaa Rosicku pulak bakal bermain paling awal hujung january tahun depan maknenye genap setahun lah tak dapat melihat aksinya kali terakhir 29 januari lepas.Get Well soon..sakitkah kau sangat.hahah..

Aston Vila akan bertandang dengan Gareth Barry pemain yang pernah dikaitkan dengan Arsenal sebelum ini Gabriel Abgonlahor Reo Cooker , Asley Young yang lincah.Cume Carew, pemain yang sering membawa masalah ke Arsenal ketika bersama Valencia dulu saje yang tak dapat dipastikan akan beraksi ke tak sebab masih dilanda kecederaan. Aston Villa hampir mendapat kemenangan di EMirates season lepas, (antara match2 yang menyebabkan kenapa kite tak dapat menang liga) namun Bendi menafikan dengan jaringan last kick of the match.Harap tiada lagi aksi hambar macm tuh. Arsene Wenger juga menambah bawaha Aston Villa season nie bukanlah team2 cikai yang hanye target europe tapi kalau tak diberi perhatian mampu menggugat tempat dalam UCL begitu juga seperti team2 lain.Standard EPL semakin lama semakin meningkat dengan mane2 team boleh tewas di tangan mana2 team atau sebaliknya.Tapi untuk Arsenal tewas di tangan mana2 team bagi aku adalah satu kesalahan kerana Kite tau Team yang ada nih kalau main2 betul2 punya potensi , kite dah bukitkan dalam match besar jadi kenapa perlu membazirkan balik2 mata2 yang tak sepatutnydibuang, Tapi Arsenal memang suka mencari jalan sukar..sabor jela..

Untuk malam nih pair defender mungkin akan dikekalkan dan menjadikan France's back 4.Silvestre telah pun mendapat call up France, sesuatu yang pasti membuat Toure tak senang duduk di bangku panas simpanan.Seperti juga Walcott, Wenger juga berharap agar Wilshere diberi peluang dan disenaraikan ke Madagascar ops Afrika Selatan tahun 2010.Wilshere kini melalui peringkat pemupukan jiwa dan bakat yang sama dengan Walcott ketika dulu.Cuma WEnger tak mahu merisikokannya dengan mengetengahkannya sangat dalam 1st team.Player seperti Wilshere perlu diprotect kerana jika dilanda kecederaan serius seawal umor 18 tahun mungkin, mampu mengucapkan bye2 pada carieer.Itulah sebabnya WEnger menatang bagai minyak yang penuh anak2 buahnya.Begitu juga dengan Aaron Ramsey Vela dan rakan2 yang lain.Tapi secara jujurnya aku ingin nak tengok Carlos Vela diberi peluang beraksi dalam match2 liga kerana dengan ni dapat mematangkan persembahan dan menambah option di serangan Arsenal dengan world class finishingnya.Jadi beware Aston Villa.. Arsenal 2 Villa 0!11pm ESPN 812.


Khamis, 13 November 2008

R0-6-key : Masihkah kau ingat..?



Masihkah kau ingat
Pada waktu itu
Sebuah penyakit sukar
Kau selit ke kaki mu

Masihkah kau ingat
Ia menjadi mimpi
Dan menjadi ngeri
Masihkah kau ingat

Masihkah kau ingat engkau berlari-lari
Di kaki gawang mencari peluang
Lalu bala turun kita sakit bersama
Masihkah kau ingat
Sakitkah kau sangat

Masihkah kau ingat
Sebijik gol itu
Di tengah padang ini
Ia menjadi saksi

Lalu ku genggam
Ia menjadi lebam
Masihkah kau ingat
Sakitkah kau sangat
Sakitkah kau sangat...


Masihkah kau ingat pada tomas Rosicky?Ketika lirik ini diubah suai Tomas RoSICKy telah pun dihantar ke German untuk menjalani pembedahan membuang tisu2 yang berparut. Seingat aku die ni dah pun melakukan pembedahan dulu, tapi kali ni digelar revise operation, aku pun tak tau menatang ape tuh,membuang semula mende2 yang telah dimasukkan?? sape2 yang pakar, sile lah komen.Wenger menjangkakan die akan kembali beraksi dalam 2 bulan lagii setelah kali terakhir beraksi pada januari 2008 menentang newcastle ,terhincut2 keluar kerana hamstring. Jangka..janga..tak abis2..bom jangka..Namun aku betul2 simpati dengan nasibnye yang mengalahkan eduardo penyakitnya.penyakit misteri.Aku tak dapat terima sampai ade fan2 yang sanggup berkate macam2 kat kapten czech nih, ade yang suruh terminate contract die lah, ade yang cakap die dah takkan sepak bola dah la, ade yang kate die ni makan gaji buta satu sen pun tak gune, ade yang suruh jual pastu kate tak laku sebab takde sape nak beli kuda tempang.Adoi..



Bukanlah aku nak memberi harapan, tapi cubelah mereka2 tu memahami bukan Rosicky yang nak sick macam nih.Die pun kalau boleh nak sgt cepat2 main bola balik.Cube byangkan camne perasaan bile terlepas euro,sebagai kapten plak tuh.Aku faam dan ade yang berpendapat ade pun takpe takde pun takpe dah rosciky nih, same jek tapi kalau Rosicky nih ade dalam skuad adalah lebih baik dan lagi mantap.Skill+ Pengalaman+karisma+work rate tinggi. Sejak ketibaan die ke arsenal kite semua dapat rasakan die bakal jadi pemain impak dan bakal ganti Bobby Pires, bibit2 kesan2 tu ade nampak tapi hasilnya tak berpanjangan kerana sering dilanda kecederaan kire cam RVP ah ni tapi lagi parah.Kalau kite mampu beri support kepada Eduardo kenapa tak pula pada Rosicky? Oh cik Ros, aku menanti kepulangan mu...actually dapat cameo role pun takpe lah.